NALEWKA PLEBANA

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

.witek pisze:Niestety spirytusu więcej nie mam także mocy nie podniosę :). Bardziej jednak chodzi mi o smak, może być słabsza byleby smakowała, bo to taki dodatkowy "smaczek" na moim weselu ma być :).
Za dwa miesiące opiszę jak wyszło hehe! :D
To impeza się szykuje ;) Zaproś Forum, to problem z trunkami będziesz miał z głowy :mrgreen:
Co stawiasz na stole ze swoich specjałów?
Pozdrawiam,
Waldek

.witek
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 16 kwie 2014, 20:09
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: .witek »

Na razie zaczynam, wiec wybór swoich alkoholi nie będzie zbyt zróżnicowany :-). W planach jest nalewka Plebana i aroniówka. Docelowo będzie jeszcze tradycyjny bimberek i na chwilę obecną tyle. Z czasem może coś dojdzie ale szczerze wątpię bo w niecałe 2 miesiące za wiele nie poczaruję :-P.

Tego nie wiem ale być może na liście gości znalazł się ktoś z użytkowników forum, niestety zaproszenie większego jego grona z przyczyn logistycznych odpada ;-).

Co do nalewki, nic w niej nie zmieniałem, czekam cierpliwie na to co będzie. Mam nadzieję , że nie będzie źle. W każdym razie na pewno się nie zmarnuje :-P :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

misoi
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 23:40
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: misoi »

W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))

Wysłane z mojego HTCSensation przy użyciu Tapatalka

Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Strażak »

misoi pisze:W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))
Możesz dać psote ale trzymaj się % czyli psote do 40%, ja tak zrobiłem nalewka wymiata i fakt rozchodzi się błyskawicznie :twisted:

.witek
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 16 kwie 2014, 20:09
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: .witek »

Wczoraj po pierwszych próbach wszyscy stwierdzili, że nalewka jest pyszna. Czuć w niej charakterystyczny, cytrusowy smak. Fajnie grzeje od środka :-). Pomimo większej ilości Tokaja i chyba trochę mniejszej liczby ziaren kardamonu wypadła nieźle. Teoretycznie powinna zostać zlana do butelek i leżakować pół roku ale chyba nie będzie jej dane ze względu na nadchodzący w przyszłym tygodniu ślub :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Wald »

To teraz spróbujcie (jak ja) poeksperymentować nad smakiem owej nalewki przez zmianę miodu. Gdzieś pisałem o komponowaniu smaków miodów pitnych już na etapie doboru różnych gatunków miodu. Przeniosłem to też na plebana i tu ciekawy smak uzyskałem z gniazdowego, jednak najlepsza wychodzi z miodu lipowego. Łagodniejsza i zostawia więcej smaków od tej z wielokwiatu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: michal278 »

Smak miodu ma duże znaczenie w produkcie finalnym czego przykład właśnie jest w miodach pitnych czy krupniku. A kol. Wald ma rację ta nalewka z lipowego jest extra.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 14:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Strażak »

Proponuję malutką modyfikację sprawdzona organoleptyczna i smakuje kobitkom :lol:

Za miast cytryny dajcie 1 litr soku z pomarańczy
I zamiast kardamonu cieniutko ścięta ( wcześniej sparzona ) skórka z pomarańczy.

Po 2 - 3 tygodniach przefiltrować i pozwolić jeszcze postać min. 2 tygodnie - skórka pomarańczy na początku daje lekko gorzkawy posmak ale później znika to jak alkohol się ułoży.

Miód dawałem wielokwiatowy

kuba03541
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 7 cze 2016, 20:58
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: kuba03541 »

Moja tygodniowa naleweczka wygląda takObrazek
Nurtuje mnie tylko ten miodzik na spodzie. Rozmieszać całość do rozpuszczenia miodu czy pozostawić tak i zlewać z wierzchu potem?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

tatkow
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 19:17
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: tatkow »

Ja dotąd mieszałem aż miód się całkowicie rozpuścił. Na dole zbierał się osad ale myślę że raczej z cytryn.

Seweryn78
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 11:16
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Seweryn78 »

Witam
Jest to moja pierwsza nalewka, więc mam pytanie co do cytryny, czy te cytryny należy zmiażdżyć i wycisnąć sok czy wrzucić je całe ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Optoelektron
350
Posty: 358
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Optoelektron »

W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."
Pozdrawiam.
Maciej

Piotr3K79
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 11:25
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Piotr3K79 »

Mam pytanie o kolejność. Chodzi o to, że przy robieniu tejże nalewki okazało się, że spirytus wyszedł do innych celów (co wyszło w trakcie, że został już tylko rozcieńczony do ok. 40%).
Pytanie czy mam dolać spirytus do pozostałych składników, czy powinno się to zrobić na odwrót, najpierw spiryt, a do niego dolewać pozostałe składniki? Czytałem, że ma to znaczenie.
Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: kropelka uk »

Witam jestem bardzo zaciekawiony ta nalewka. Jednak w uk dostać tokaja w cenie 10zl czy tez 15zl to raczej cod. Znalazłem ale za 16£. Czy moze być jakaś alternatywa dla tego wina? Skoro jest to półsłodkie wino? Moze by sprubowac innej firmy?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: michal278 »

Może być Resling.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: radius »

Riesling jest winem o dość wysokiej kwasowości, więc jeśli już chcesz użyć rieslinga, to szukaj półsłodkiego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: janik »

Optoelektron pisze:W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."
To nie jest tak proste aż do bólu jak pisze cytowany autor tego wątku.
Nie można pójść na skróty :mrgreen: . sok z cytryn należy przecedzić przez sito a albedo i pestki wyrzucić aut.

Ten surowiec powinien być czysty pozbawiony goryczki która jest w albedo i pestkach.
Co do ilości kardamonu to ja na 5l. damę dałem 3 szt. i uważam,że nie warto przesadzać bo to jest bardzo intensywny aromat który przy nieuważnym dozowaniu może popsuć nam nalewkę.

Dodam,że intensywność aromatu jest zależna nie tylko od ilości ,ale też czasu maceracji danego zioła.
Rodzaj zastosowanego miodu też ma duże znaczenie w finalnym wyrobie to właśnie miód daje charakter tej nalewce. :roll:

Dodatek wina w tej nalewce jest pewnym niuansem który wpływa na odczucia drugiego planu naszych kubków smakowych jednak jest to ważny element więc warto dodać dobre wino z pewnym charakterem ale nie z dużą kwasowością ponieważ ta nalewka ma jej dużo ,jednak mocny aromat owocowo mineralny podkreśli inne składniki tej nalewki . Osobiście dodaję własne wino jak; Seyval B. Adalmiina czy Solaris i doskonale się sprawdzają w tej roli. :D
Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: kropelka uk »

A masz kolego prepisy na wina które opisałeś? W końcu to nasze hobby i WsZystko można samemu przygotować

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: janik »

Nazwy win które wymieniłem dotyczą odmian winorośli z których te wina powstały.
W tym wątku nie będę dawał szczegółowych opisów czy przepisów na wykonanie wina.
Warto zgłębić wiedzę w dziale : http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: michal278 »

Mówiąc Resling mialem na myśli wino z "Biedronki" i jest on raczej mało ekstraktywny i mineralny. 5 ziarenek kardamonu to żadna ilość, robię często nalewke wunderwaffen i w niej jest o wiele więcej kardamonu i cytryn. Uważam że nalewki korzenne i miodowe muszą długo dojrzewać- nawet ponad dwa lata. Albedo i pestki jak najbardziej nie nadają się do nalewek, trzeba też dobrze wypucować cytryny i warto kupić te ekologiczne. Co do wina z własnych winogron to można je zrobić na wiele sposobów w zależności od technologi i użytych drożdży.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: grabi75 »

Zrobiłem nalewkę plebana, ale mam mały problem. Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-). Idzie się tego pozbyć? Sam trunek jest ok (chociaż mało kwaśny bo robiłem tylko pół porcji i chyba za mało cytryn jednak) ale ma ogórkowy finisz. Został mi litr więc nie ma tragedii, niby się rozejdzie i tak, ale na przyszłość jak pozbyć się złych smaków, czym je zasłonić?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: radius »

grabi75 pisze:na przyszłość jak pozbyć się złych smaków,
Zainwestować w nowy, nieużywany słoik :D
grabi75 pisze:czym je zasłonić?
Najlepiej innym, większym słoikiem :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Searcher »

Kolego, to nie słoik daje niechciane aromaty, tylko zakrętka. Szkło generalnie pozostaje neutralne, więc wystarczy używać czystych / nowych nakrętek. Kiedyś słoiczek pigwowca tak zakaziłem ogórkami :) ale zjadło się...

A co do samej nalewki, to jednak te kilka miesięcy trzeba poczekać. Na początku uznałem ją za niewypał trochę, ale po czasie złagodniała i uszlachetniła się. Chociaż i tak preferuję owocowe.

grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: grabi75 »

Zasłonić 3L słoik po ogórkach , 5L słoikiem po ogórkach? :scratch:

Z tą pokrętka(?) to ciekawe, ale nie wiem czy będę ryzykował. Mam jeszcze kilka dużych słoików wciąż z ogórki(?). Gdzie kupujecie rozsądnie cenowo małe gąsiorki , słoje itp.? Allegro, markety czy jakieś specjalne sklepy?

Mod:
Pisz poprawnie po polsku.

tatkow
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 19:17
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: tatkow »

Są sklepy w których można kupić duże słoiki, poszukaj takich co mają artykuły do kuchni dla pań ja w takich kupuję. Generalnie mam spory zapas dużych słojów 4l i 5l i używam ich tylko do nalewek i oczywiście jak wcześniej zauwazono zakrętki też muszą być tylko do tego stosowane. Zresztą są one niedrogie więc nie ma problemu z wymianą.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Zygmunt »

Słoje 3 i 5l dostaniesz za darmochę w każdej pizzerii lub restauracji- kiszone, konserwowe, paprykę i inne pikle kupują w słoikach, a słoiki utylizują.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Kapusta
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 21 sie 2016, 20:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Kapusta »

Czy wielkim błędem będzie jak spirytus i wódkę dodam np. po miesiącu?

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: zaradek »

Nalewka poczyniona. Teraz tylko to czekanie....
Ale na krupnik się doczekałem, to i tu dam radę ;-)
Dla zainteresowanych - z 13 dużych cytryn wyszło mi 880ml soku (nie dawałem za dużo miąższu i pestek, prawie sam sok).
Z moich obliczeń wynika, że nalewka będzie miała ok. 30% - tak akurat.
Dzięki za przepis!
PS.: żółte skórki z cytryn (bez albedo) zalałem spirytusem - będzie na limoncello.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: sargas »

Poczytałem trochę wasze posty i jeżeli chodzi o cytryny to podobnie jak w cytrynówce kluczowa ilość to wielkość cytryn a właściwie ilość soku w ml pozyskana po wyciśnięciu przy czym wielkość nie zawsze idzie w parze z soczystością.

bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: bercik99 »

Powitać wszystkich,

Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć :-)
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?

Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.

pozdrawiam i smacznego :-)

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: sylcia »

grabi75 pisze:Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-).
Miałam to samo - w słoiku wcześniej robiłam syrop z mięty i cytryny, wymyłam, było ok. Potem wlałam do niego chyba ałycz i czuć było w niej miętę. Zakrętka faktycznie przeszła aromatem i później oddała. Teraz baczniej przyglądam się, co gdzie wlewam :D

Celtics
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 21 lip 2019, 23:04
Podziękował: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Celtics »

Ile taki nektar Bogów z przepisu podanego na pierwszej stronie będzie miał %? W obliczeniu tego przeszkadza mi miód. Nie wiem jak go traktować.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: kwik44 »

Mnie wychodzi ~25% wagowo. Założyłem, że 1l miodu to 1400g i że soku z cytryn też jest 1l
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”