Szybsza filtracja nalewek

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
prezes1974
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 24 kwie 2014, 17:42
Podziękował: 1 raz

Post autor: prezes1974 »

Witam
Zawsze człowiek dąży do mniejszej pracochłonności. Najbardziej czasochłonnym etapem jest filtracja nalewek. Potrzebuję porady jak domowym sposobem filtrujecie szybciej np. używając podciśnienia.
Z góry dziękuję na podpowiedzi.
Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pokrec »

Kolego, pracochłonność, czy czasochłonność? To są dwie różne rzeczy. Czasochłonność nie jest problemem - zostawiam temat i idę robić co innego, nie musze przy tym stać. W przypadku nalewek, proponuję może po prostu zostawić w słoju. Po tygodniu wszystko osiądzie na dnie. Zlać, zapić, zapomnieć.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: lesgo58 »

@prezes1974
Nalewki - jak sama nazwa wskazuje - to benedyktyńska cierpliwość. I tego nie przeskoczysz.
Są nalewki, że potrzebują doby aby przefiltrować 0,5L.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: grzesieksz7 »

Tak jak koledzy już napisali - czas robi swoje. Dopiero tydzień temu zlałem z nad osadu nalewki z truskawek i z dzikiej róży i obie są pięknie klarowne, mimo, że jeszcze z 3 miesiące temu były tak mętne, że myślałem że nic z tego nie będzie.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: wawaldek11 »

Niekiedy pomaga zamrożenie gotowej już nalewki, np. jarzębinie. Zmiany temperatury też pomagają skrócić czas klarowania.
Czasem posiłkuję się dodatkiem pektoenzymu.
Ale najważniejszy jest dostatek czasu.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: gr000by »

Potwierdzam wszystko co było napisane, ale później przedstawię dobry sposób na filtrowanie osadów z nalewek - muszę iść zrobić zdjęcie tego topornego wynalazku :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Szybsza filtracja

Post autor: klodek4 »

Ou, to czekamy:grin:
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

Potwierdzam czasami leci pół dnia przez filtr od kawy roz. 40. I tak 3l filtrować trzeba mieć dużo cierpliwości. Ale to przecież jest hobby. I każdy wysiłek się opłaci.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

calexico
50
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 00:13
Krótko o sobie: Mam już święty spokój :)
Ulubiony Alkohol: mój
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: calexico »

Filtr do kawy daje dobry efekt.
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: Pretender »

Najpierw wacik, filtr do kawy później. Ostatnio poradziłem sobie a taki sposób, że filtrowałem przez ściereczkę, neutralną. Ale szybko się zapychało, więc wyciskałem. I dopiero nanfiltr do kawy. Wyszła żyleta ;). Polecam.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: lesgo58 »

Papierowy ręcznik i później filtr do kawy. Resztę - w razie konieczności - czyni czas...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

U mnie kolejność taka:
Najpierw jakaś bawełniana szmatka. Jak jest gesty splot nici efekt jest super.
Następnie filtr do kawy 40-stka.
Kolejny etap to już zależy czy chcemu mieć "kryształ" i jest to filtr 60-siątka.
Niestety na wszystko trzeba poświęcić dużo czasu. Ale jak pisałem liczy się efekt końcowy, gdy już delektujesz się smakiem i wiesz ile pracy w to włożyłeś (aś).

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: HomoChemicus »

Mam pytanko. W czym umieszczacie filtr do kawy? Jakiś lejek?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: grzesieksz7 »

Ja umieszczam lejek w butelce, filtr w lejku do którego wkładam sitko bardzo mocno dopasowane, foto może jutro wrzucę.
@pawgin gdzie kupujesz te filtry 40 i 60? Ja spotkałem się tylko z oznaczeniami rozmiarów 4,3,2 itd?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

Ja umieszczam w lejku. Filtr ma pojemność około 350 ml. Reszta zależy od medium jakie wlejesz. Ale nawet coś wstępnie czystego przez taki filtr leci ok 5 minut.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: HomoChemicus »

Mam lejek stożkowy 22cm ze starowara, a filtr do kawy nie pasuje. Będę szukał innego lejka.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

Grzesieksz7 filtry kupuję w sklepie w mojej mieścinie. W poniedziałek zajade do sklepu i załącze zdjęcia.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: Pretender »

Z tego co jest mi wiadomo to oznaczenia na opakowaniach dotyczą wielkości filtrów, a nie przepustowość.

Homochemicus
W pierwszym lepszym markecie lejki fakelman czy jakoś tak. Wiadomo, nie jest to dobre rozwiązanie, bo filtr przykleja się do ścianek lejka i szybkość filtracji maleje, ale nieraz nie da się inaczej. Mam, używam, polecam. Tak na szybko to możesz obciąć butelki PET i też będzie dobrze. Tylko do butelki się już taki lejek nie zmieści.
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: grzesieksz7 »

Pretender - filtr przykleja się do ścianki, ale przypuszczam, że gdyby nie to, to by pękł. Nie raz jak leje mi się bardzo pomału, dosłownie kropla na minutę, to zmieniam filtr, ale wyciągam go razem z lejkiem, bo jak podniesiesz sam filtr pełny nalewki, to pęknie na spodzie i dziady wylądują w czystej nalewce.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: gr000by »

Sposób na osady nalewkowe - bardzo skuteczny, ale czasochłonny. Butelka 1l PET z obciętym dnem, nakrętka również wycięta i torebka po herbacie smakowej. Mam dwie wersje, siateczkowa i materiałowa. Siateczkową używam "na pierwszy" przebieg osadów ponalewkowych, wlewam i zostawiam na 2-4 dni, a później mam prawie klarowną nalewkę. 0,7l gęstych osadów z jarzębinówki filtrowało się 3 dni, ale uzyskałem nalewkę i bardzo zbity muł poowocowy. Sprzęt wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: grzesieksz7 »

Dziwi mnie to, że wcześniej na to nie wpadłem ;) Przy najbliższej okazji wypróbuję.

Tak sobie myślę, że jednak najlepiej działa czas. Przynajmniej alkohol ma kiedy dojrzeć ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: gr000by »

Ja ten patent przechwyciłem od kogoś i nieco przerobiłem. Czas bardzo pomaga, ale to jest metoda głównie na muł z dna, który już nie chce się bardziej rozdzielać. Aczkolwiek z filtrów do kawy i wacików w lejkach też korzystam, szczególnie z tych pierwszych, przydają się do odfiltrowywania pozostałości po dębieniu szczapkami.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Szybsza filtracja

Post autor: Pretender »

grzesieksz7 pisze:Pretender - filtr przykleja się do ścianki, ale przypuszczam, że gdyby nie to, to by pękł. Nie raz jak leje mi się bardzo pomału, dosłownie kropla na minutę, to zmieniam filtr, ale wyciągam go razem z lejkiem, bo jak podniesiesz sam filtr pełny nalewki, to pęknie na spodzie i dziady wylądują w czystej nalewce.
Zmień filtry, ja w trakcie filtrowania podnoszę z lejka nieraz pełny filtr i nigdy nie pękł.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

Mi też filtr jeszcze nigdy nie pękł. A rozmiarowkę jeszcze sprawdzę, bo wydajw mi się że rozmiary dotyczą gęstości.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: lesgo58 »

lesgo58 pisze:Papierowy ręcznik i później filtr do kawy. Resztę - w razie konieczności - czyni czas...
Jak ładnie rozwinął się temat. :poklon;
W związku z tym pozwolę sobie uzupełnić wątek zacytowany powyżej - czyli opis mojego całego sposobu filtrowania.
Oto częściowy zestaw, który używam do filtrowania. Są tu najczęściej używane elementy.
1.jpg
Jak widać podstawowa rolę pełnią sitka różnych wymiarów. A to dlatego, że do różnych nalewek( a także różnej pojemności) i przy użyciu różnych lejków wykorzystuję jak najbardziej efektywnie ich wielkość . W sitka wkładam materiał filtrujący. Powodem takiego sposobu użycia sitek jest właśnie łatwość przyklejania się materiału filtrującego do ścianek lejków. A więc wykorzystuję tym sposobem jak największą powierzchnię filtrującą. Co znacznie skraca czas filtrowania. Przy pierwszym filtrowaniu używam kartki ręcznika papierowego. Pozwalają one zatrzymać zgrubny materiał przepuszczając co najwyżej mikro osad, który eliminuję w następnym etapie filtrowania za pomocą filtrów do kawy. Nie wszystkie ręczniki papierowe się nadają, Bardzo dobrze swoją rolę spełniają ręczniki kupowane ze stonki o nazwie QUEEN: są wytrzymałe i bardzo gęste.
2.jpg
3.jpg
Poniżej zdjęcie zestawu specjalnego sprezentowanego mi przez naszego Kochanka Kranei. Używam tego zestawu głównie do filtrowania nalewek "rzadkich" na bazie wiśni, dereni itp. Specjalnie uformowane wyżłobienia w ściankach głębokiego lejka umożliwiają zgrubne przefiltrowanie dużej ilości nalewki w krótkim czasie. Za element filtrujący robi specjalnie uszyty gęsty worek z materiału, który kilkadziesiąt lat temu nazywał się "surówka".
4.jpg
Następnie przeprowadzam filtrację końcową do której używam zestawów filtrujących mniejszych na bazie filtra od kawy, który w tym przypadku spełnia znakomicie swoją rolę. W moim mieście do zdobycia tylko z oznaczeniami wielkości typu 2,4,6 oznaczających ilość kubków. Nie spotkałem się nigdy z oznaczeniami gęstości.
5.jpg
6.jpg
Czasami zdaża się przy nalewkach perfidnie zamąconych, że filtrowanie za pomocą filtra od kawy muszę przeprowadzić jeszcze raz. Filtr używam tylko jednorazowego napełnienia, po czym zmieniam go, gdyż na dnie tworzy się warstewka osadu znakomicie spowalniająca filtrację. Ale potem już zostawiam nalewkę siłom grawitacji i czasu. Po kilku miesiącach wystarczy zlać idealnie klarowny płyn a resztkę jeszcze raz przefiltrować i użyć jako testera :pije:
To tak pokrótce...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 kwie 2014, 09:11 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Szybsza filtracja

Post autor: pawgin »

Właściwie robie wszystko tak samo jak lesgo58 i nigdy mi się nie spieszy bo lubię to robić

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”