Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » wtorek, 13 paź 2020, 15:15

Witam, uprzedzę że szukałem podobnego tematu na forum i nie znalazłem co by w 100% odpowiedziało na moje pytanie. Posiadam juz od pewnego czasu kolumnę typu aabratek zrobioną samodzielnie w całosci z nierdzewki w następujący sposób: beczka kega 30l, kolumna długa 150cm, w niej od spodu 30 cm zmywaki miedziane, i do samej góry zmywaki nierdzewne, termometr jest na górze kega i na głowicy. Doszedłem do wprawy i spirytus wychodzi mi dobrze, 96% według mnie jest dobry. Próbowałem przepuścić raz wino którego nie byłem pewien, wyszedł spirytus. Teraz moje pytanie, jest szansa na tym sprzęcie zrobić coś smakowego? Jeżeli tak, to co powinieniem zmienić, przerobić, wyciągnąć zmywaki nierdzewne i zostawić tylko miedziane? Moża zrobić krótszą drugą kolumnę, np 30 cm i wypełnić ja tymi zmywakami miedzianymi? Przy destylacji spirytusu polegałem na obserwacji termometru na głowicy i trzymałem temperaturę regulując odbiór. Przy smakówkach powinienem odkręcić odbiór ma maxa? Liczę na pomoc bo jeżeli było by to możliwe na moim sprzęcie lub po przeróbkach chciałbym zrobić whisky i wrzucić ją w beczkę (też własnej produkcji) na 2 lata.


Awatar użytkownika

wolan
650
Posty: 676
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: wolan » wtorek, 13 paź 2020, 19:06

Cześć, specjalistą od smakówek nie jestem.
Na początek spróbuj usunąć połowę wypełnienia od góry. Ustabilizuj kolumnę odbierz przegdon i odkręć zaworek na maksa. Odbieraj do 55% jak zacznie lecieć słabsze, przykręć zaworek co uruchomi refluks. Odbieraj do 96stopni w kegu do jednego naczynia dalej do 97-98 w oddzielny pojemnik do weryfikacji.
Resztę można dolać do kolejnego nastawu lub przeznaczyć na spiryt.
Jest na forum dużo na ten temat poszukaj dokładnie :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 paź 2020, 19:08 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6798
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: radius » wtorek, 13 paź 2020, 19:44

SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » wtorek, 13 paź 2020, 21:41

Właśnie takiego tematu nie mogłem znaleźć! Wszystko stało się prostsze. Pytanie jeszcze odnośnie grzania, podczas gotowania na gazie w moim przypadku, gotuje na taborecie gazowym owa smakówka nie będzie się przypalać?

Awatar użytkownika

defacto
1800
Posty: 1829
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: defacto » środa, 14 paź 2020, 07:02

Co rozumiesz pod pojeciem "smakówka"?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Bimber141
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:29
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Bimber141 » środa, 14 paź 2020, 09:19

Wlej bez gęstego to sie i nie przypali. Przelj przez tetre i możesz śmiało grzać do oporu. Pozdrawiam


johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: johnex » środa, 14 paź 2020, 09:56

Zależy jak gęsty będzie wsad i jak mocno będziesz go grzał. Jeżeli będzie przefiltrowany to nic nie powinno się stać. Jeżeli będziesz próbował destylował owocówki razem z pulpą albo zbożówki z młótem to raczej się przypali. Można w tym przypadku zaryzykować rozgrzewanie na minimalnej mocy ale i to nie gwarantuje sukcesu.
Jeżeli posiadasz keg 30l typu DIN bez bocznych bocznego spustu ze zbiornika to podpowiem, że można go wstawić w emaliowany garnek 40l i w ten sposób zrobić zbiornik z płaszczem wodnym (lub solankowym). Zrobiłem w ten sposób kilka zbożówek i nic się nie działo.
Co do samego prowadzenie procesu to polecam destylację na samym katalizatorze miedzianym i utrzymywanie za pomocą refluksu mocy destylatu ok. 68%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » niedziela, 18 paź 2020, 21:26

Mogę zacier zbożowy wyklarować bentonitem jak zacier z cukrówki? Da to coś?


Mario.mariaczi
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 16 sty 2021, 15:28
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Mario.mariaczi » czwartek, 19 maja 2022, 13:53

Witam, kolegów Kroplowiczów.
Mam pewien dylemat z dziedziny aabratek smakówka. Aż boję się zapytać, ale na forum nie znalazłem podobnego problemu, lub uszczegółowienia w sposobach destylacji.
Mianowicie którym portem na termometr w głowicy powinienem się posługiwać przy destylacji smakówek?(stosuje: krótką kolumnę 30 cm miedzi)
Kieruje się zasad! utrzymywania zakresu 82-88 st. C na głowicy.
Pytanie czy korzystać z portu 1. Jak przy rektyfikacji, czy właśnie port nr 2. na wysokości jeziorka lepiej do tego służy? Różnica temperatur między portami to ok. 10 st. C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: rozrywek » czwartek, 19 maja 2022, 18:42

Termometr przy rektyfikacji owszem, niezbędny.
Przy destylacji, ten w kotle może pomóc.

Jak przy rekcie, przy dobrym sprzęcie, rola operatora jest znikoma, to przy destylacie jest kluczowa.

Musisz kolego kompletnie zmienić sposób myślenia wtedy.

Kierujesz się tylko organoleptycznie, oraz papugą.

Nie patrz na różnicę wskazań termometrów, bo to nic ci nie powie.

Przy rekcie, pracuje głowica, a w owocówce już nie.

I na przyszłość...nie przepraszaj z góry, nie bój się zapytać, chętnie pomożemy.

I na koniec..jesteś zadowolony z rekty?
To kup sobie sprężynek, a zmywaki wywal.
Uwierz mi, zobaczysz różnicę.
Pozdrawiam Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: jakis1234 » czwartek, 19 maja 2022, 19:25

Tak jak pisał Rozrywek, przy destylacji na krótkiej rurze nie przejmuj się temperaturami.
Odbieraj według wskazań alkoholomierza w papudze, oczywiście przeliczając moc według temperatury destylatu.
Wkładam do papugi sondę o termometru elektronicznego i na alkocalcu przeliczam. Są tabele, ale tak łatwiej.
A jak już chcesz patrzeć na temperaturę, to nie ma znaczenia, który port. Patrzysz na zmiany temperatury.
Po kilku przebiegach już będziesz dobrze znał zachowanie sprzętu i wtedy temperatura będzie wskazywała co się dzieje.
Pozdrawiam z opolskiego.


Szlumf
2000
Posty: 2112
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Szlumf » czwartek, 19 maja 2022, 22:09

Ja preferuję pomiar temperatury w strumieniu par wchodzących do skraplacza. Papuga wymaga albo przeliczeń o których pisał Jakis1234 albo utrzymywania temperatury urobku w granicach 20*C. Ponadto ma swoją pojemność więc w efekcie nie mierzy tego co aktualnie odbieramy a pod koniec procesu zmiany mogą być dość gwałtowne. Przy używaniu kolumny rektyfikacyjnej do smakówek stosuję pełną kolumnę jak do rektyfikacji (bez miedzi). Zakres temperatur zależy od surowca i dobieram go organoleptycznie ale zwykle kończę na 92*C a czasem 94*C.


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Carl » czwartek, 19 maja 2022, 23:22

Mario.mariaczi pisze: Różnica temperatur między portami to ok. 10 st. C.

Coś mi tu nie pasuje. 10 st.C? Na tak krótkim odcinku. Czy przypadkiem jedna z sond nie jest omywana (czytaj chłodzona) strumieniem refluksu? Jeśli mam rację, to prowadzenia destylacji musisz używać tej, która jest tylko w strumieniu pary.

Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: rozrywek » piątek, 20 maja 2022, 01:23

Zwięźle i krótko, chociaż raz.
Koncentrujecie się na temperaturach.
Po co?

Jaka jest moc grzania?
Tryb ps, to tryb ps.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Carl » piątek, 20 maja 2022, 05:26

Po to, aby nie używając ptaka wiedzieć coś o mocy. Proste?
Ostatnio zmieniony piątek, 20 maja 2022, 05:26 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: rozrywek » piątek, 20 maja 2022, 08:25

@carl.
Nie chcesz nie używaj.

Mówimy o trybie ps.
Temperatura nie jest stała w tym procesie, i nigdy nie będzie.
To jest drobne narzędzie pomocy, a nie wyznacznik.

Termometr ci nie powie przecież, jaki obecnie urobek kapie.
Tak samo jak nie pokaże ci kiedy kończy się serce.

Chyba zapominasz że nie mówimy o rektyfikacji, a destylacji.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2945
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Doody » piątek, 20 maja 2022, 08:44

Rozrywku
Ja na przykład destyluję w trybie Ps, obserwując temperaturę na głowicy. Jeżeli wiem, że np. W temperaturze 94,3 stopnia kapie mi 50% to mi pomaga w ocenie mocy urobku. Wystarczy rybka destylacyjna i dobry termometr oraz pewne doświadczenie ze swoim sprzętem aby w miarę precyzyjnie określić moc destylatu w zależności od temp. na głowicy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: jakis1234 » piątek, 20 maja 2022, 09:20

Doody pisze:Rozrywku
Ja na przykład destyluję w trybie Ps, obserwując temperaturę na głowicy.

Tak, metoda dobra jak każda inna i tak jak pisałem, wymaga dobrej znajomości sprzętu.
Zresztą w opisach na forum są informacje o jednej i drugiej metodzie.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: rozrywek » piątek, 20 maja 2022, 10:09

@doody.
A oprócz metod które stosujesz, czy próbujesz urobku w trakcie procesu?
Oj, coś czuję że nie bardzo.


Coś ci po przyjacielsku doradzę.
Obserwuj sobie co chcesz, nawet zaćmienie słońca, ale próbuj urobku cały czas, wyczujesz toto, zobaczysz sam.

Naprawdę, wyczujesz, kwestia percepcji.
Sprawdzanie regularne, to podstawa ps.
Kończysz waści, pogony do kibla.

Dareczku, wiesz doskonale co to jest serce.
Tu nie ma brania jeńców.
Bardzo zła przenośnia.

Sprawdzanie regularne to podstawa, zagapisz się i dupa.

W trybie ps termometr nie ma autoalarmu pogonu.
Coś pomaga, ale tylko coś.

Od lat już o tym wspominam.
Powąchać, rozetrzeć w palcach, poniuchać i posmakować.
Ot i filozofija.
Pozdrawiam Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Carl » piątek, 20 maja 2022, 10:10

@rozrywek, nie - nie zapominam, ale chyba nie tylko ja odnoszę wrażenie, że szybciej piszesz, niż myślisz.

Zakładam, że wiesz coś na temat prowadzenia procesu w trybie PS na podstawie odczytu termometru umieszczonego przed skraplaczem. Jeśli nie, to może zamiast tyle pisać, coś poczytasz

Piszesz dużo, zastanów się proszę czy nie za dużo. Czasem im mniej słów, tym mniej szkód.

Pozdrawiam cieplutko

A i jeszcze jedno. Nie dyskutuję z potrzebą sprawdzania tego, co kapie ale termometr może pomagać, tak samo dobrze jak papuga, w podjęciu decyzji o zmianie naczynia/przejściu na odbiór do mniejszych. I o to właśnie (moim zdaniem) chodzi pytającemu, który jest z nami nieco ponad rok, a napisał jednego posta i to z wieeeelkim strachem.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 maja 2022, 10:10 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości