posiadany aabratek a produkcja smakówek
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 16 sty 2021, 15:28
- Podziękował: 1 raz
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek
Panowie dzięki za pomocne odpowiedzi.
Post pod "wielkim strachem" to raczej dlatego, że nie chciałem dublować tematu, bo mimo częstej lektury forum mógł mi gdzieś umknąć.
Odpowiadając na pytania.
Tak,jestem zadowolony. Po wymianie zmywaków na sprężynki.
Saksofon mam od ponad roku i dopiero po 3 miesiącach prób i czytania forum-tudzież właśnie zastosowania sprężynek jestem dumny z produktu.
Tak dokładnie. Port 2 jest niżej, tuż pod strumieniem refluksu.
Wcześniejsze smakówki robiłem oczywiście na sondzie w strumieniu par, ale różnicę w intensywności aromatów były różne (zdaję sobie sprawę, że to też duży udział jakości i rodzaju nastawu), ale to dało mi do myślenia, do czego może służyć drugi port?
W trybie PS kieruje się zarówno temperaturą na głowicy, papugą (plus termometr i korekta % wg tabeli z forum https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... &mode=view)
Oczywiście ciągle badanie organoleptyczne nie jest mi obce.
Ostatnio zakupiłem również regulator mocy (nie termostat), który w trybie PS pomaga mi stabilnie utrzymywać pożądany zakres temperatur (82-88) powyżej 88 przechodzę na małe butelki i odbieram do 92-94, lub gdy moc destylatu zejdzie do 50%.
Ale mam jeszcze jedno pytanie, nawiązując do wypowiedzi kolegi Szlumf.
Jeśli pełna kolumna bez miedzi to wypełnienie KO?
Mógłbyś trochę rozszerzyć temat? Bo jestem zaintrygowany.
Post pod "wielkim strachem" to raczej dlatego, że nie chciałem dublować tematu, bo mimo częstej lektury forum mógł mi gdzieś umknąć.
Odpowiadając na pytania.
rozrywek pisze:I na koniec..jesteś zadowolony z rekty?
To kup sobie sprężynek, a zmywaki wywal.
Uwierz mi, zobaczysz różnicę.
Pozdrawiam Rw.
Tak,jestem zadowolony. Po wymianie zmywaków na sprężynki.
Saksofon mam od ponad roku i dopiero po 3 miesiącach prób i czytania forum-tudzież właśnie zastosowania sprężynek jestem dumny z produktu.
Carl pisze:Coś mi tu nie pasuje. 10 st.C? Na tak krótkim odcinku. Czy przypadkiem jedna z sond nie jest omywana (czytaj chłodzona) strumieniem refluksu?Mario.mariaczi pisze: Różnica temperatur między portami to ok. 10 st. C.
Tak dokładnie. Port 2 jest niżej, tuż pod strumieniem refluksu.
Wcześniejsze smakówki robiłem oczywiście na sondzie w strumieniu par, ale różnicę w intensywności aromatów były różne (zdaję sobie sprawę, że to też duży udział jakości i rodzaju nastawu), ale to dało mi do myślenia, do czego może służyć drugi port?
W trybie PS kieruje się zarówno temperaturą na głowicy, papugą (plus termometr i korekta % wg tabeli z forum https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... &mode=view)
Oczywiście ciągle badanie organoleptyczne nie jest mi obce.
Ostatnio zakupiłem również regulator mocy (nie termostat), który w trybie PS pomaga mi stabilnie utrzymywać pożądany zakres temperatur (82-88) powyżej 88 przechodzę na małe butelki i odbieram do 92-94, lub gdy moc destylatu zejdzie do 50%.
Ale mam jeszcze jedno pytanie, nawiązując do wypowiedzi kolegi Szlumf.
Ja przy smakówkach stosuje ktotka kolumnę 30cm (wypełniona sprężynkami miedzianymi), czy rezultaty Twojej metody są lepsze?Szlumf pisze:Przy używaniu kolumny rektyfikacyjnej do smakówek stosuję pełną kolumnę jak do rektyfikacji (bez miedzi).
Jeśli pełna kolumna bez miedzi to wypełnienie KO?
Mógłbyś trochę rozszerzyć temat? Bo jestem zaintrygowany.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: sobota, 16 sty 2021, 15:28
- Podziękował: 1 raz