Porzeczka do uratowania
Cześć, przychodzę z pytaniem. Dostałem porzeczki od znajomego ok 10 kg ale mają ok 4-5 dni. Zaczęły lekko pachnieć alkoholem. Czy można cos jeszcze z nich zrobić, czy już jest do wyrzucenia. Dziękuję za rady i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 sie 2021, 19:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Porzeczka do uartowania
Na szybko podgrzać i ukatrupić dzikie drożdże bo już zaczęla się fermentacja.
I dalej zrobić normalny nastaw na wino.
Możesz również zadać matkę i przeczekać. Aż nowe grzybki zdominują dzikusy.
Również możesz zrobić nastaw tak jak jest. Na dzikusach. Ale to niezbyt wydajna metoda.
W każdym razie niczego nie wyrzucaj tylko nastawiaj jak najszybciej.
I dalej zrobić normalny nastaw na wino.
Możesz również zadać matkę i przeczekać. Aż nowe grzybki zdominują dzikusy.
Również możesz zrobić nastaw tak jak jest. Na dzikusach. Ale to niezbyt wydajna metoda.
W każdym razie niczego nie wyrzucaj tylko nastawiaj jak najszybciej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Porzeczka do uratowania
Możesz też dodać 1 g pirosiarczynu potasu na te 10 kg, w 10 l wody rozpuścić 2 - 2.5 kg cukru ( więcej cukru więcej % ) i dodać i po 24 godz. dodać drożdże, matkę z drożdzy tradycyjnych lub lepiej uwodnione drożdże do nastawów owocowych np. bayanusy, Po następnych 24 h 8 g pożywki DAF . Tak radzi Cieślak.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: