Porzeczka do uratowania

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
gr_konrad
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2021, 20:50

Post autor: gr_konrad »

Cześć, przychodzę z pytaniem. Dostałem porzeczki od znajomego ok 10 kg ale mają ok 4-5 dni. Zaczęły lekko pachnieć alkoholem. Czy można cos jeszcze z nich zrobić, czy już jest do wyrzucenia. Dziękuję za rady i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 sie 2021, 19:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Porzeczka do uartowania

Post autor: rozrywek »

Na szybko podgrzać i ukatrupić dzikie drożdże bo już zaczęla się fermentacja.
I dalej zrobić normalny nastaw na wino.
Możesz również zadać matkę i przeczekać. Aż nowe grzybki zdominują dzikusy.

Również możesz zrobić nastaw tak jak jest. Na dzikusach. Ale to niezbyt wydajna metoda.

W każdym razie niczego nie wyrzucaj tylko nastawiaj jak najszybciej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Porzeczka do uartowania

Post autor: Góral bagienny »

Rozrywek dobrze radzi :D :ok:
Ale pierwsze to popraw tytuł Bo razi niesamowicie :shock:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: Major07 »

Dodaj cukru,zmiażdż i fwrmentuj na dzikusach
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: donald1209 »

Możesz też dodać 1 g pirosiarczynu potasu na te 10 kg, w 10 l wody rozpuścić 2 - 2.5 kg cukru ( więcej cukru więcej % ) i dodać i po 24 godz. dodać drożdże, matkę z drożdzy tradycyjnych lub lepiej uwodnione drożdże do nastawów owocowych np. bayanusy, Po następnych 24 h 8 g pożywki DAF . Tak radzi Cieślak.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: jakis1234 »

Panowie pytanie było z 1 sierpnia. Podejrzewam, że do tej pory autor już coś z tymi porzeczkami zrobił.
Odpowiedzi będą dla innych :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: JanOkowita »

Major07 pisze:Dodaj cukru,zmiażdż i fwrmentuj na dzikusach
Kiepska porada.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: Major07 »

JanOkowita pisze:
Major07 pisze:Dodaj cukru,zmiażdż i fwrmentuj na dzikusach
Kiepska porada.
A to dlaczego?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: JanOkowita »

Bo dzikusy to dzikusy. Dorobią do 7% i w nogi, bo już się nie będzie chciało. Jak w Afryce :)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: Major07 »

JanOkowita pisze:Bo dzikusy to dzikusy. Dorobią do 7% i w nogi, bo już się nie będzie chciało. Jak w Afryce :)
Nie mogę się z tym zgodzić,mam wino z tamtego roku na dzikusach,wystartowały z 30 blg i zeszły do 2
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: Góral bagienny »

To masz szczęście ;).
Dzikusy tak jak Jan napisał są nieobliczalne, raz przerobią cały cukier a za drugim razem wezmą nogi za pas ;)
Dlatego warto nastawiać na drożdżach szlachetnych.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: jakis1234 »

Zabawa z dzikusami to jak rosyjska ruletka, pięć razy wyjdzie, a za szóstym będzie kicha.
Po co liczyć na szczęście? Drożdże dedykowane dają dużo większą pewność, że będzie dobrze.
To już nie te czasy, kiedy były albo dzikie, albo piekarnicze.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Porzeczka do uratowania

Post autor: JanOkowita »

Czasami trafi się dzikus kulturalny, odróżnia się od reszty i przeważnie opuszcza społeczność dzikusów i przechodzi do kategorii szlachetnych.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”