Na początku tworzenia prawie wszystkich serów najpierw trzeba stworzyć ser biały vel twaróg czyt. Najprostszy do wytworzenia ser. Można go stworzyć na dwa sposoby.
1. Dla cierpliwych - przelej mleko do butelki / słoika, i odstaw na 2 dni. Potem ugotuj to i przefiltruj przez szmatke żeby było suche. Viola! Uzyskałeś twaróg
2. Drugi sposób dla nie cierpliwych, prawie ekspresowy. Do szklanki/słoika dodaj sok z cytryny i wode [ W proporcjach 3 do cytryn na 5 część
i wody] Można użyć kwasku cytrynowego. Wymieszaj wode z sokiem. Do garnka wlej mleko i na oko soku z wodą, po kilku minutach (U mnie kilka sekund

Można taki twaróg wędzić.
Drugim moim zdaniem najłatwiejszym serem jest Oscypek.
Uformowany twaróg dodajemy do solanki [Słona woda] jesli twaróg opada na dno, dodaj soli. mocz go kilka godzin nastepnie wędz od 3 do 5 godzin. Wędzenie to poddawanie sera/szynki/ryb itp oparach z drewna o określonej temperaturze. Wędzenie nadaje aromatów, smaku i suszy ser.
Inne sery można uzyskać dodając szczep bakterii i podpuszczke, przepisy można znaleść w internecie. Mam nadzieje, że pomogłem.