Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
MlodeWino
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 22 lis 2017, 16:17

Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Post autor: MlodeWino »

Witam, to artykuł dla początkujących, więc jesli wiesz coś o serach, to tu nie dowiesz sie niczego nowego.
Na początku tworzenia prawie wszystkich serów najpierw trzeba stworzyć ser biały vel twaróg czyt. Najprostszy do wytworzenia ser. Można go stworzyć na dwa sposoby.
1. Dla cierpliwych - przelej mleko do butelki / słoika, i odstaw na 2 dni. Potem ugotuj to i przefiltruj przez szmatke żeby było suche. Viola! Uzyskałeś twaróg
2. Drugi sposób dla nie cierpliwych, prawie ekspresowy. Do szklanki/słoika dodaj sok z cytryny i wode [ W proporcjach 3 do cytryn na 5 część
i wody] Można użyć kwasku cytrynowego. Wymieszaj wode z sokiem. Do garnka wlej mleko i na oko soku z wodą, po kilku minutach (U mnie kilka sekund :D) wydzieli sie serwatka. "To białe" przefiltruj od płynu i zostaw owinięte w scierke, żeby się wysuszyło.
Można taki twaróg wędzić.
Drugim moim zdaniem najłatwiejszym serem jest Oscypek.

Uformowany twaróg dodajemy do solanki [Słona woda] jesli twaróg opada na dno, dodaj soli. mocz go kilka godzin nastepnie wędz od 3 do 5 godzin. Wędzenie to poddawanie sera/szynki/ryb itp oparach z drewna o określonej temperaturze. Wędzenie nadaje aromatów, smaku i suszy ser.

Inne sery można uzyskać dodając szczep bakterii i podpuszczke, przepisy można znaleść w internecie. Mam nadzieje, że pomogłem.


meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Re: Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Post autor: meteor297 »

Pytanie - czy wyjdzie z kupnym sklepowym mlekiem?
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3367
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 407 razy

Re: Poradnik dla początkujących + Przepis na 2 sery.

Post autor: Doody »

Na pewno nie wyjdzie z mleka UHT w kartonie.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”