Ponowna Fermentacja

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
mariusz.elohin
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:01

Post autor: mariusz.elohin »

Witam
miesiąc temu wstawiłem wino z dzikiej róży, zgodnie z przepisem po miesiącu pozbyłem się owoców, ale wino wyszło 9% a chciałem minimum 12%, drożdże przefermentowały cały cukier i się zatrzymały, wiedz dodałem 2,5 kg cukru na 54L balon oraz ponownie drożdże Bayanus G995 + pożywkę, ale wino nie wystartowało ponownie mogę wiedzieć czemu, obecne BLG to 15. Dzięki i Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3848
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: Doody »

Po pierwsze jak stwierdziłeś,że wino ma 9%? Nie da się tego zmierzyć. Po drugie tak mocne wino już nie wystartuje ponownie, chyba że będziesz przyzwyczajał drożdże stopniowo do alkoholu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
mariusz.elohin
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:01
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: mariusz.elohin »

Witam, stwierdziłem alkoholomierzem przed dodaniem cukru a wino było mocno wytrawne wtedy, nie wiedziałem że juz nie wystartuje przy większym stężeniu alkoholu, kurde teraz jest za słodkie :) bo byłem pewien że wystartuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3848
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: Doody »

Alkoholomierzem można dokładnie mierzyć jedynie otrzymany destylat. Nastaw/zacier będzie przekłamywał wynik, ponieważ oprócz alkoholu są inne substancje, które zafałszowują odczyt (cukry niefermentowalne, dekstryny itp). Jeżeli alkoholomierz pokazywał Ci 9%, to miałeś około 12-13% alkoholu (tak orientacyjnie z własnego doświadczenia).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
mariusz.elohin
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:01
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: mariusz.elohin »

Witam, mam pytanie jak przyzwyczajać drożdże do alkoholu jeśli chciałbym jeszcze uruchomić tą fermentację?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3848
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: Doody »

Przy mocy Twojego nastawu będzie to bardzo trudne. Musiałbyś przeprowadzić równoległą fermentacje od początku i jak moc nowego nastawu osiągnie moc Twojego wina, przelać część do starego nastawu. Generalnie nie polecam. Nie potrzebnie pospieszyłeś się z dodaniem dużej ilości cukru.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
mariusz.elohin
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 10:01
Re: Ponowna Fermentacja

Post autor: mariusz.elohin »

Wielkie Dzięki za pomoc i odpowiedzi.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”