pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
kaem
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 wrz 2016, 19:35
Podziękował: 2 razy

Post autor: kaem »

Cześć!
Próbuję przegotować zacier jęczmienny, robię to pierwszy raz, wcześniej kilkukrotnie robiłem nastawy cukrowe i owocowe i nigdy nie było problemu, a teraz jak zaczynam gotować to mi "przerzuca" zacier do chłodnicy, leci ciepłe, mętne i się pieni. Podejrzewam, że problem tkwi w tym, że zacier w kotle też się pieni i jak zaczyna wrzeć to go wywala do rurki bardziej niż opary - tzn. to się dzieje na pewno ale dlaczego? :)

Mam najprostszy możliwy sprzęt - pot still z szybkowaru, rurkę i chłodnicę, nic więcej. Ale ten sam zestaw z innym wsadem zawsze działał bez takich przygód.
Czy destylacja zbożowych zacierów przebiega jakoś inaczej? Gotuję to za szybko? Za bardzo? Za dużo w kotle? Ma się pienić czy z zacierem może być coś nietak?

Help :)
promocja
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: kamilpl82 »

Przed wlaniem do kega odgazuj porządnie mieszadłem na wiertarce dodaj antypiany i gotowe, i nie wlewaj tyle co cukrówki , to powinno być ok.
Powodzenia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: eldier »

Dodaj antypiany, kupisz w necie, albo dobrze zaopatrzonych sklepach związanych z naszym hobby.

Ewentualnie trochę espumisanu.

Jak nie pomoże to mniej wlewaj, ale zaciery mają to do siebie że się mocno pienią. Ja przy nich staram się wlewać 3/4-4/5, nie więcej.
Zmniejszenie grzania też powinno pomóc. To co Ci zarzuciło dolej do kolejnego zacieru :)

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: Imbir »

Nie czytało się lektur na forum i teraz pomocy się wzywa... hehee....

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: marcek10 »

kaem pisze:Cześć!
Czy destylacja zbożowych zacierów przebiega jakoś inaczej? Gotuję to za szybko? Za bardzo? Za dużo w kotle? Ma się pienić czy z zacierem może być coś nietak?

Help :)
Tak jak piszesz zboża gotują się inaczej ;)
Zrób jak radzi eldier mniej w kocioł i tabletkę espumisanu to pomaga :)

Autor tematu
kaem
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 wrz 2016, 19:35
Podziękował: 2 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: kaem »

Czytam Was od dawna ;) ale do tej pory interesowały mnie inne działy

Dobra, robię tak jak mówicie, 3/4 gara, wolniejsze grzanie i idzie. Espumisanu nie mam w domu, a chce dzisiaj działać bo mam czas, zamawianie anty piany tym bardziej nie wchodzi w grę dzisiaj.
A jeszcze ten espumisan, bo mnie zafrapował ;) ta tabletka na jaką ilość wsadu? Mam malutki szybkowar 4l...
Jakie ta tabletka ma właściwości że to pomaga?
A swoją drogą, czy takie środki nie mają negatywnego wpływu na smak produktu końcowego? Co do wina, wiem że stosownie klarowinu czy innych takich wynalazków zawsze swój ślad zostawi w przeciwieństwie do naturalnego procesu

Dzięki za wskazówki!

Autor tematu
kaem
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 wrz 2016, 19:35
Podziękował: 2 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: kaem »

Jeszcze jedno pytanie, sorry za double posta

Czy jest sens/potrzeba wylewać przedgony i pogony przy pierwszym pędzeniu, jeśli robię potem drugi raz? Czy robi się to tylko w ostatnim gotowaniu?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: radius »

Jeżeli będziesz destylował dwa razy, to w pierwszej destylacji zbieraj wszystko a przy drugiej dziel na frakcje.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: pomocy, destylacja zacieru jęczmiennego, pieni się, przerzuca

Post autor: eldier »

kaem pisze:Jakie ta tabletka ma właściwości że to pomaga?
Espumisan łagodzi napięcie powierzchniowe, a więc pęcherze, które powstają pękają szybciej lub są zredukowane do minimum.
kaem pisze:Czy jest sens/potrzeba wylewać przedgony i pogony przy pierwszym pędzeniu, jeśli robię potem drugi raz? Czy robi się to tylko w ostatnim gotowaniu?
Ja uważam, że najlepiej odrzucić ta najgorsze frakcje, ale tylko to najgorsze. Resztę odrzucić przy drugiej destylacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”