Czołem
W wielu miejscach w trylogii Sienkiewicza napotyka się na napitek zwany polewką. Z krótkiego opisu można dowiedzieć się, że wytwarza się go z wina masła i przypraw korzennych. Podawany jest na gorąco. Nie daje mi spokoju ta potrawa, lecz nigdzie nie mogę znaleźć przepisu jak ją przyrządzić. Może ktoś z kolegów wie jak go przygotować i podzieli się wiedzą. Za wszystkie informację będę bardzo wdzięczny.
Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, sprawa jednak dotyczy wina i piszę tu. Jeśli jednak moderator uzna, że to nie tu proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam
Polewka
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Polewka
Nie chodzi Ci przypadkiem o gramatkę, zwaną też ogólnie polewką, jak wiele ówczesnych zup, zwłaszcza postnych? Tylko, że gramatkę przyrządzało się z piwa...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gramatka
http://portalwiedzy.onet.pl/75194,,,,gr ... haslo.html
Tu masz dwa przepisy:
http://www.chefpaul.net/gramatka.html
oraz Edit:
Znalazłem taki przepis:
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/kuchn ... czory.html#
Chyba najbardziej pasuje do twoich oczekiwań.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gramatka
http://portalwiedzy.onet.pl/75194,,,,gr ... haslo.html
Tu masz dwa przepisy:
http://www.chefpaul.net/gramatka.html
oraz Edit:
Znalazłem taki przepis:
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/kuchn ... czory.html#
Chyba najbardziej pasuje do twoich oczekiwań.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki