Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Polędwica wędzona

Postautor: fo11rest » niedziela, 13 wrz 2020, 17:13

Przyszedł czas na polędwicę.
Przepisów na necie pełno ale dam swój który lekko skorygowałem pod swój gust i oceniam gotowy produkt na 5+

1. Polędwica wieprzowa:

Składniki:
- polędwica wieprzowa
- peklosól

Na 1kg mięsa dajemy 0.5litra wody i 56g peklosoli. Peklujemy na mokro prze 3dni w chłodnym miejscu lub w lodówce jak żona pozwoli :-) Raz na dzień trzeba mięso przełożyć z dołu na górę.
Po peklowaniu mięso wykładam na talerzu położonym w misce w celu ocieknięcia na jakieś 6 godzin.
Po tym czasie polędwicę nabijam na hak i wieszam aby obeschły. Po tym czasie idę rozpalać wędzarnię i jak wędzarnia się wygrzeje i wysuszy w środku wkładam mięso i wędzę w temperaturze 50-60st.
Czas wędzenia u mnie na drewnie z jabłoni to 3 godziny i 0,5h w temp 90st.


2. Polędwica z trawą żubrową:

Składniki:
- schab wieprzowy 10kg
- pieprz 8-10g
- liść laurowy - 10 listków
- trawa żubrowa 2,5g
- peklosól 560g

Schab peklujemy w chłodnym miejscu na mokro przez 4 dni i raz po 24h nastrzykujemy solanką. Robimy to tak bo przyprawy się po dobie przegryzły w solance i daje to lepszy efekt niż nastrzykiwanie na samym początku.
Po peklowaniu odstawiamy mięso w celu obcieknięcia na talerzu w lodówce. Po 6-10h mięso sznurujemy przędzą wędliniarską i wieszamy do obsuszenia. Rozpalamy wędzarnię i po wysuszeniu wędzarni wędzimy w temp 50-60st przez 4 godziny i na koniec 0-5h w temp 90st. Też na jabłoni wędzone.

No i zdjęcia przed wędzeniem
Obrazek
i po uwędzeniu polędwicy wieprzowej
Obrazek
i polędwica z trawą żubrową
Obrazek

Smacznego


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

bartek71
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 15:45
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: bartek71 » poniedziałek, 14 wrz 2020, 19:13

Polędwicę w 90 stopni?
Nie ma twardej obwódki?
Ja polędwiczki wędzę 4 godziny w 50 max 55 stopni.
Kolor i wiązanie -mistrzostwo!


wawaldek11
2000
Posty: 2232
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 14 wrz 2020, 20:06

Parzysz po wędzeniu?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: fo11rest » poniedziałek, 14 wrz 2020, 20:20

Skórki nie ma twardej i nie parzę po wędzeniu jak podpiekam w temp wyższej.


tompi
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:36
Krótko o sobie: Cały czas się uczę... zawsze coś nowego
Ulubiony Alkohol: Z piwniczki wuja...
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: tompi » poniedziałek, 14 wrz 2020, 22:33

Ładnie uwędzone - kolorek super.
Czy ta blacha z otworami w wędzarni to deflektor? czy oddziela palenisko od komory ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: fo11rest » wtorek, 15 wrz 2020, 06:00

Tak. Odstęp jakieś 7cm. Blacha to kwasówka ze złomu za 20zł plus godzinne wiercenie otworów wiertłem za 50zł.
Tu masz linka z budowy:
budowa-wedzarni-krok-po-kroku-t22023.html


tompi
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:36
Krótko o sobie: Cały czas się uczę... zawsze coś nowego
Ulubiony Alkohol: Z piwniczki wuja...
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: tompi » wtorek, 15 wrz 2020, 18:18

A jak z utrzymaniem temperatury?
Mam wędzarnie elektryczną - całkiem wygodna, ale (za)mała i myślę nad zrobieniem takiej z cegły.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: fo11rest » wtorek, 15 wrz 2020, 19:03

W sobotę mimo wysokiej temperatury na dworze nie miałem problemu z utrzymaniem stałej temperatury.


boxer1981228
700
Posty: 712
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: boxer1981228 » środa, 16 wrz 2020, 02:10

Jak dla mnie za dużo peklo. Na Twoim miejscu przy tak krótkim peklowaniu (jak lubisz aż tak słone) dałbym 50/50 z himslajską lub zwyczajną. Ja stosuję maks 30 gr/kg. Ale rzeczywiście, polędwica według mnie lepsza od szynki czy schabu choć ostatnio robiłem ligawę i też była mega.
https://photos.app.goo.gl/5ha7wJqUHA6f5ku5A
Ostatnio zmieniony środa, 16 wrz 2020, 02:12 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.


bartek71
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 15:45
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: bartek71 » środa, 16 wrz 2020, 16:19

boxer1981228 pisze:Jak dla mnie za dużo peklo. Na Twoim miejscu przy tak krótkim peklowaniu (jak lubisz aż tak słone) dałbym 50/50 z himslajską lub zwyczajną. Ja stosuję maks 30 gr/kg.


Czy piszesz o peklowaniu na sucho?


boxer1981228
700
Posty: 712
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: boxer1981228 » czwartek, 17 wrz 2020, 23:03

Nie, nie pekluję na sucho. U mnie peklowanie zawsze 14 dni. I nawet ostatnio tak zrobiłem ligawę i wyszła niesamowita.

Box

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Polędwica wędzona

Postautor: fo11rest » piątek, 18 wrz 2020, 06:14

Nie wiem czy wiesz, ale ilość pekli zależy od ilości dni peklowania. Im dłużej peklujemy na mokro tym mniej pekli się daje. U mnie peklowanie 3-4 dni i dlatego tyle pekli dałem.


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości