Polecane drożdże i ich ocena

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy

Post autor: Kasko »

Troszkę odświeżę temat. Kiedy robiłem cukrówki u mnie wiodły drożdże Coobra,Moskwa zółte i Double snake. Stosowałem też wiele innych ale te według mnie zawsze dawały radę. Robiąc nastaw np.z 12kg cukru zawsze tylko jedna paczką wystarczała. Dziś przerabiając duże ilości pszenicy na czystą też stosuje te drożdże jednak daje połowę drożdży. Jeśli mi zależy na aromacie zbóż stosuje drożdże dedykowane np.Coobra whisky, alcotec whisky a czasami winne bayanusy jeśli mam małą ilość zatartego zboża. Do win używam ioc i bayanusy,silnie fermentują są odporne na niskie temperatury i przystępne cenowo. Na samym początku wina robiłem bez dodatku drożdży. Fajna zabawa była z rozmnażaniem drożdży z rodzynek, winogron świeżych z dodatkiem skórek jabłek tworzenie matki drożdżowej i końcowe zadanie jej do nastawu cukrowego to tak na marginesie. Z kolei nie stosuje już fermioli w każdej postaci i nie ważne od jakiego producenta jak również koji z chin dlatego że już kilka razy praca jak i materiały poszły na marne. Nie mówię, że te drożdże są kiepskie bo wielu chwali je natomiast ja mam uprzedzenie do nich. Możliwe, że gdzieś popełniłem błąd lecz kilka razy przyłożyłem się i sytuacje się powtarzały. Mąka sklepowa na koji wychodziła mi książkowo lecz swoje zboża to już loteria. Na koniec dodam że drożdże babuni zawsze ratują sytuacje ale destylat przeznaczam na rektyfikację na kolumnie. :witam:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

dbxpoland
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:35
Krótko o sobie: Wkrótce emeryt
Ulubiony Alkohol: Ten, który sam zrobię
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: dbxpoland »

nemeto pisze:U mnie numer jeden do cukru to MS złote (używam ich już prawie dekadę) potem długo, długo nic. Do zbóż koji (prowincja Hubei), do reszty (miody, wina, rum, owocówki itp) G995.
Rozumiem, że do cukru polecasz te:
MS.jpg
Natomiast do owocówek te:
G995.jpg
Pytam, ponieważ zamierzam nastawić coś z soku jabłkowego i chciałbym aby to był dobry wybór.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Omnis Homo Mendax
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: Doody »

Bayanusy G995 to dobry wybór dla wszystkich owocówek, które w planach mają być destylowane. Do win stosuje się bardziej wyszukane szczepy, choć znam ludzi , którzy stosują G995 również do win.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: Kasko »

Bayanusy dobre do owoców na destylat na wino też się nadają ale ostatnio zrobiłem cydr używając ich i dały mi posmak drożdżowy a w winach jakoś ich nie czuje za bardzo. Może dlatego że wina długo leżą i po kilkukrotnym zlewaniu z nad osadu jak i po czasie znika ten posmak.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: nemeto »

@dbxpoland, tak. Ewentualnie możesz jeszcze Black Labeli spróbować, ja osobiście się na nich zawiodłem.

Zibifr
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 12 lis 2018, 10:18
Podziękował: 2 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: Zibifr »

Ostatnio dostałem opakowanie 500g drożdży podobno piwowarskich FALI YEAST-M 500g. Ktoś podpowie jak zastosować/jakie proporcje przy nastawie cukrówki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lut 2023, 13:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Post autor: manowar »

Nie piwowarskie a do nastawów na melasie. Opis: https://2.wlimg.com/product_images/bc-f ... 517635.pdf
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”