Polecane drożdże i ich ocena
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Troszkę odświeżę temat. Kiedy robiłem cukrówki u mnie wiodły drożdże Coobra,Moskwa zółte i Double snake. Stosowałem też wiele innych ale te według mnie zawsze dawały radę. Robiąc nastaw np.z 12kg cukru zawsze tylko jedna paczką wystarczała. Dziś przerabiając duże ilości pszenicy na czystą też stosuje te drożdże jednak daje połowę drożdży. Jeśli mi zależy na aromacie zbóż stosuje drożdże dedykowane np.Coobra whisky, alcotec whisky a czasami winne bayanusy jeśli mam małą ilość zatartego zboża. Do win używam ioc i bayanusy,silnie fermentują są odporne na niskie temperatury i przystępne cenowo. Na samym początku wina robiłem bez dodatku drożdży. Fajna zabawa była z rozmnażaniem drożdży z rodzynek, winogron świeżych z dodatkiem skórek jabłek tworzenie matki drożdżowej i końcowe zadanie jej do nastawu cukrowego to tak na marginesie. Z kolei nie stosuje już fermioli w każdej postaci i nie ważne od jakiego producenta jak również koji z chin dlatego że już kilka razy praca jak i materiały poszły na marne. Nie mówię, że te drożdże są kiepskie bo wielu chwali je natomiast ja mam uprzedzenie do nich. Możliwe, że gdzieś popełniłem błąd lecz kilka razy przyłożyłem się i sytuacje się powtarzały. Mąka sklepowa na koji wychodziła mi książkowo lecz swoje zboża to już loteria. Na koniec dodam że drożdże babuni zawsze ratują sytuacje ale destylat przeznaczam na rektyfikację na kolumnie.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:35
- Krótko o sobie: Wkrótce emeryt
- Ulubiony Alkohol: Ten, który sam zrobię
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Rozumiem, że do cukru polecasz te: Natomiast do owocówek te: Pytam, ponieważ zamierzam nastawić coś z soku jabłkowego i chciałbym aby to był dobry wybór.nemeto pisze:U mnie numer jeden do cukru to MS złote (używam ich już prawie dekadę) potem długo, długo nic. Do zbóż koji (prowincja Hubei), do reszty (miody, wina, rum, owocówki itp) G995.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Omnis Homo Mendax
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Bayanusy dobre do owoców na destylat na wino też się nadają ale ostatnio zrobiłem cydr używając ich i dały mi posmak drożdżowy a w winach jakoś ich nie czuje za bardzo. Może dlatego że wina długo leżą i po kilkukrotnym zlewaniu z nad osadu jak i po czasie znika ten posmak.
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Ostatnio dostałem opakowanie 500g drożdży podobno piwowarskich FALI YEAST-M 500g. Ktoś podpowie jak zastosować/jakie proporcje przy nastawie cukrówki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lut 2023, 13:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Nie piwowarskie a do nastawów na melasie. Opis: https://2.wlimg.com/product_images/bc-f ... 517635.pdf
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe