Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: Nowacky » środa, 18 lis 2020, 17:20

Witam

Chciałbym podłączyć programator dobowy ze stycznikiem i chciałbym zasięgnąć waszej pomocy w doborze jak i w połączeniu tego w całość. Mam do zrealizowania 2 wariany, wersje 1F i 3F. Styczniki mają duży zapas mocy w stosunku do zapotrzebowania które napewno nie przekroczy 10A .
Najprościej mówiąc chodzi mi o to aby o określonej godzinie programator dał znać stycznikowi, że musi się włączyć.
Mógłbym zrobić to na samych programatorach czasowych ale w poszukiewaniu informacji znalazłem, żę lepiej zrobić to ze stycznikiem.

A więc do wersji z zasilaniem 1F wybrałem.
Programator dobowy:
https://allegro.pl/oferta/programator-timer-zegar-czasowy-cyfrowy-na-szyne-9393310107
Stycznik:
https://allegro.pl/oferta/stycznik-modulowy-230v-20a-1p-2z-1-fazowy-2no-9725933018

Do wersji 3F wybrałem.
Programator dobowy:
https://allegro.pl/oferta/programator-timer-zegar-czasowy-cyfrowy-na-szyne-9393310107
Stycznik:
https://allegro.pl/oferta/stycznik-modulowy-instalacyjny-3f-25a-4z-4no-230v-9523568116

PS. Wylogowało mnie z forum i brakło, najważniejszego. Wolałbym zostać przy stycznikach ponieważ chcę od razu bądz w niedalekiej przyszłości rozbudować całość o możliwość włączenia/wyłączenia poprzez WIFI
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2020, 17:42 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1143
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: drgranatt » środa, 18 lis 2020, 18:28

A co chcesz konkretnie podłączyć pod styczniki?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


MastaMari
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: MastaMari » środa, 18 lis 2020, 18:46

Musisz zwrócić uwagę ze programator na wyjściu podaje 230v za to stycznik jak sama nazwa wskazuje wymaga styku aby załączyć uzwojenie wyjściowe.

W twoim przypadku do programatora potrzebujesz przekaźnika 230v/400 który to włączy urządzenie docelowe bądź z gory kupic programator dostosowany to większego natężenia "A"

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1143
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: drgranatt » środa, 18 lis 2020, 18:55

@MastaMari, programator podaje 230 V i on steruje cewką stycznika, która też jest na 230 V więc wszystko jest ok :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Załączniki
Re: Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: Nowacky » czwartek, 19 lis 2020, 21:32

@MastaMari Z programatora właśnie chciałbym zrezygnować, A programator jak i stycznik starałem dobrać się na 230V, żeby nie było problemów.
A czym ma sterować już tłumacze.
Stycznik 3fazowy sterować ogrzewaniem zasobnika ciepłej wody w którym zastosowana jest grzałka 3x1kw. Czemu właśnie taka a nie na 1F? Ponieważ cała sytuacja ma miejsce w domku w który jest wynajmowany. W prawie całym domu instalacja jest zmieniona na CU 3x2,5 więc jest ok. Ale w pomieszczeniu gdzie jest zasobnik Ciepłej wody nie miałem czasu zmienić kabla i zleciłem to osobie która kładła tam płytki a ten kabli nie zmienił, płytki położył i robota zrobiona... i chciałbym jakoś odciążyć instalacje w tym pomieszczeniu dlatego zastosowałem grzałke 3x1.
Latem nie mam problemu z wodą, bo grzeją ją solary a jak napalą w kominku to także niema problemu z wodą bo kominek jest z płaszczem wodnym grzałka nie jest potrzebna
Natomiast stycznik 1f ma sterować, jednym grzejnikiem który ma działać na niskiej taryfie jako zabezpieczenie antymrozowe w miejscu gdzie jest wodomierz i zasobnik ciepłej wody. Dodatkowo jest tam jeden grzejnik więc jak się pali w kominku to także on działa i grzejnik elektryczny nie jest potrzebny.

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1143
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Połączenie programatora dobowego z stycznikiem

Postautor: drgranatt » piątek, 20 lis 2020, 12:43

Nowacky pisze:Stycznik 3fazowy sterować ogrzewaniem zasobnika ciepłej wody w którym zastosowana jest grzałka 3x1kw...
Oprócz stycznika tu proponuję zastosować termostat, który będzie utrzymywał zadaną temperaturę ciepłej wody.
Nowacky pisze:Natomiast stycznik 1f ma sterować, jednym grzejnikiem który ma działać na niskiej taryfie jako zabezpieczenie antymrozowe w miejscu gdzie jest wodomierz i zasobnik ciepłej wody. Dodatkowo jest tam jeden grzejnik więc jak się pali w kominku to także on działa i grzejnik elektryczny nie jest potrzebny.
Tu programator czasowy trzeba zastosować tylko zamiast stycznika spokojnie można zastosować przekaźnik mocy. Grzejnik 2 kW czy więcej?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości