Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 187
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Pogon od 40 do 10 vol

Postautor: fo11rest » niedziela, 16 sie 2020, 19:58

Ostatnio robiłem śliwowicę i ciągłem tylko raz na pot stilu od 78vol do 40vol aby uzyskać dobry trunek. Ze względu na mały wsad który wynosi maksymalnie 15 litrów to miałem 2 partie. No i do sedna sprawy. Resztę ciągłem od 40 do 10vol i odlałem, wyszło tego jakieś 3,5 litra a dolewać do nastawu nie chciałem aby nie pogorszyć urobku. Co z tym proponujecie zrobić? Ten pierwszy słoik od 40vol do 20vol ładnie pachnie a ten drugi od 20 do 10 beznadziejnie. Myślę aby pomieszać różne nastawy ze śliwy, jabłka i winogrona i jak nazbiera się znaczna ilość to puścić to na rurki. Może wyjdzie z tego jakiś multi owocowe brendy. Piszcie w komentarzach jak ktoś próbował coś podobnego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sie 2020, 19:58 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 247
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Pogon od 40 do 10 vol

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 16 sie 2020, 20:21

Ja zawsze te wczesne pogony z owocówek "rozcieńczam"spirytusem do 40% i serwuje jako wódke owocową;-) zawsze smakuje;-)


henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Pogon od 40 do 10 vol

Postautor: henik » środa, 19 sie 2020, 15:46

Ja proponuje, szczególnie do tego śmierdzącego i nie tylko dodać miedzi i odstawić, zapomnieć na jakiś czas. Co do mieszania po gonów z różnych owocówek, próbuj.


Kasko
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Pogon od 40 do 10 vol

Postautor: Kasko » środa, 19 sie 2020, 21:58

Śmiało można dodać do następnego wsadu owocowego a także chociażby nastawu ze zboża,fajne połączenie wychodzi wtedy. Kiedyś robiłem destylat zbożowy następnie robiłem nalew na wybrane owoce i później na rurki. Świetny smak.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości