Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
miszello
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 mar 2010, 09:07

Post autor: miszello »

Cześć.
Czy ktoś ma doświadczenia w psoceniu podpiwku z kawy zbożowej?
Ciekawy jestem jaki smak może mieć psota z podpiwku.... napewno spróbuję nastawić i przepędzić ale może już ktoś to robił...?
Pozdrawiam
miszello
alembiki
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: Lothar von Luene »

No, z podpiwka może wyjść coś bardzo, bardzo wyrafinowanego, życzę powodzenia. :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podpiwek
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

cezaryszw
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 20 mar 2010, 08:15
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: cezaryszw »

Robiąc ostatnio podpiwek przeszła mi taka myśl przez głowę. Trzeba tylko zwiększyć ilość cukru i drożdży żeby otrzymać więcej alkoholu w nastawie (podpiwku).
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: Lothar von Luene »

Wiem, czepiam sie słówek. Podpiwek robi sie z kawy zbożowej, która nie jest kawą, a z podpiwka, który nie ma prawie wcale alkoholu zrobimy wódeczke :)
Jednak pomysł przepedzenia zacieru (nastawu?) z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego uważam za ciekawy. Podobnie jak ten na bimber z landrynek, które przecież też są bezalkoholowe.:)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

Autor tematu
miszello
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 mar 2010, 09:07
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: miszello »

Lothan oczywiście że podpiwek musiałby być mocniej "docukrzony" żeby coś z niego zrobić. Interesuje mnie sam pomysł przepędzenia takiego nastawu na kawie zbożowej. Niedługo nastawiam więc podzielę się wrażeniami z tego psocenia, tylko nie wiem czy nastawić na zwykłych drożdżach tak jak się faktycznie robi podpiwek czy użyć winiarskich... ale może w drodze wyjątku nastawie na piekarniczych.
Pozdrawiam
miszello
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: Lothar von Luene »

Z niecierpliwością oczekuję na efekt koncowy! Powinno wyjść coś dobrego.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Podpiwek - czy ktoś przepędzał?

Post autor: lupus1978 »

Co wyszło z przepędzenia podpiwku?
coś w stylu :odlot:
czy w stylu :womit:
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”