Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 18:50
Załączniki
Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Fantomek » sobota, 19 paź 2019, 18:21

Dziś koło 18.00 nastawiłem wino pigwowe na drożdżach bayanus i pożywce aktivit. Po jakim czasie winno bulgotać z rurki fermentacyjnej bo narazie cisza jest.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: masterpaw2 » sobota, 19 paź 2019, 19:08

Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką, to jak się rano obudzisz, będzie pięknie pracować :ok:
PS. Pamiętaj w naszym hobby musisz mieć na drugie imię "cierpliwy" :ok:
Ostatnio zmieniony sobota, 19 paź 2019, 19:10 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » sobota, 19 paź 2019, 19:23

Jak zadałeś w odpowiedniej temperaturze około 27 stopni to powinno po około 1godz. pracować :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: masterpaw2 » sobota, 19 paź 2019, 20:13

Bayanusy ruszą ze sporo niższej temperatury, i zeżrą praktycznie wszystko...., co ma cukier.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » sobota, 19 paź 2019, 20:45

Oczywiście że ruszą z niższej temperatury tylko dłużej to będzie trwało ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: masterpaw2 » sobota, 19 paź 2019, 21:16

Góral, im dłużej tym lepiej ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » sobota, 19 paź 2019, 21:25

To już dawno wiem :) Tylko Kolego pytał o czas zaczęcia fermentacji ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: masterpaw2 » sobota, 19 paź 2019, 21:29

Tysz mu udzieliłem odpowiedzi :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » sobota, 19 paź 2019, 21:38

No dyć jo tyż pewiedziołek prowde :D :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: masterpaw2 » sobota, 19 paź 2019, 22:39

Cała prawda była zawarta tutaj
Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką

Pod warunkiem, że kolega najpierw nieco poczytał jak zrobić wino....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 18:50
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Fantomek » niedziela, 20 paź 2019, 06:48

Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?
Wydaje mi się ze zgodnie ze sztuką działałem: najpierw dezynfekcja pojemnika potem jego mycie, kolejno mycie owoców, wycinka środka pestek, szatkowanie. Robiłem z 15kg, następnie zalewa cukrowa letnia 10l wody plus 3 kg cukru, potem bayanuss 5g plus letniej pół szklanki wody i postały pół godziny. Drożdże dałem do pojemnika i dodałem 5g pożywki aktivit. Zamknąłem wieko pojemnika i osadziłem rurkę fermentacyjną z wodą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 09:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 20 paź 2019, 09:21

Sprawdzałeś temperaturę wody do której dodałeś drożdże?
Jeżeli miała ponad 30stopni to mogłeś ugotować drożdże.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 724
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: manowar » niedziela, 20 paź 2019, 09:27

Fantomek pisze:Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?

Jak ci cisza przeszkadza puść muzykę, niedziela jest - idź na mszę daj 5zł na tacę za poprawną fermentację, do lasu na grzyby pojedź, zrób pranie, sprzątanie, gotowanie, ogarnij groby przed 1 listopada, zadzwoń do rodziców... jest mnóstwo rzeczy, które można robić...

Czemu nie bulka? to filozoficzne pytanie o ciężarze gatunkowym hamletowskiego Być albo nie być... a przyczyny są zazwyczaj prozaiczne i generalnie związane z dwoma czynnikami:
1 - nieszczelność - gaz, który miał iść przez rurkę ucieka gdzieś bokiem
2 - fermentacja trwa za krótko (i tu z kolei można wskazać kilka podpunktów)
a. spaprałeś matkę drożdżową / rehydrację / drożdże były trafione i niestety nie rozpoczną pracy
b. drożdże jeszcze nie rozpoczęły fermentacji - typowy lag trwa od 12 do 24h po 48 można się martwić
c. za mocno zasiarkowałeś nastaw dla stabilizacji i drożdże nie dały rady rozpocząć pracy - rzadki przypadek - ale wystarczy wiertarka i mieszadło i nowe drożdże
d. drożdże rozpoczęły fermentację (widać pianę, idą bąbelki), ale pojemnik jest duży w stosunku do nastawu przez co musi się wytworzyć stosunkowo dużo CO2 by zacząć wypychać gazy przez rurkę.

Generalnie zaleca się cierpliwość...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 20 paź 2019, 10:33

Fantomek - może przyda Ci się mój sposób na sprawdzenie szczelności zbiornika fermentacyjnego: dmucham paszczowo przez rurkę fermentacyjną np. przy pomocy silikonowego wężyka licząc "bulknięcia" i zaciskam wężyk. Po chwili zwalniam zacisk i liczę - jeśli ilość jest ta sama, to jest szczelne, jeśli mniejsza lub nie ma wcale, to ....wiesz sam ;)
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 18:50
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Fantomek » niedziela, 20 paź 2019, 10:54

Dzięki wszystkim za rady. W takim razie czekam na rozwój sytuacji. Na razie widać że woda z rurki jest wypychana ku jej górze - także nie jest źle.
Scalone
Niestety zero bulgotu chyba trzeba będzie zastosować drożdże "restart".
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 22:31 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 20 paź 2019, 20:54

Sprawdziłeś szczelność?
W czym nastawiłeś?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 566
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 20 paź 2019, 21:00

Pisałem z Fantomek na czacie nastawił w wiaderku jak mieszał to był gaz czyli pracuje tylko wiadro nieszczelne :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 18:50
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Fantomek » poniedziałek, 21 paź 2019, 07:46

Panowie już wiem co zrobiłem nie tak. Rozrabiając drożdże bayanus z pośpiechu nie dałem cukru do rozczynu. Czy to ta przyczyna może być? Powtorzyć 5g bayanuss + pożywka? Tym razem już z cukrem?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 paź 2019, 09:01 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2196
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 21 paź 2019, 11:03

Jak chcesz pomocy, to staraj się odpowiadać na pytania, bo ich brak całkowicie zniechęca do podpowiadania czegokolwiek. I nie tylko mnie, bo ja nie winiarz, ale też doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 18:50
Załączniki
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Postautor: Fantomek » poniedziałek, 21 paź 2019, 13:22

Nastaw w wiaderku fermentacyjnym. Wieko raczej szczelne.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości