Po 10 dniach fermentacji około 14 %

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy

Post autor: bercik99 »

Witam serdecznie.
Zdziwiła mnie sytuacja w której moje wino ryżowe po 10 dniach fermentacji miało już około 14% alkoholu. Poniżej opiszę z czego była i jak przebiegała fermentacja i proszę o opinie dlaczego tak się stało i czy to normalne zachowanie wina.

Ryż 3 kg
Woda 14 litrów
cukier 5 kg
wyciśnięty sok z 4 cytryn
skórka z 1 cytryny
wyciśnięty sok z 4 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
rodzynki 600 gram
cynamon 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
imbir 2 łyżeczki
cukier waniliowy 3 opakowania
kurkuma opakowanie 15 gram
lipia suszona 10 gram
20 gram drożdży aktywnych


7 maja nastawiłem wino dodałem syrop cukrowy z 3 kg cukru i na cukromierzu było 17 blg.
12 maja praca wina znacznie zwalniała i sprawdziłem blg 0, dodałem syrop z 2 kg cukru co dało mi blg 11.
17 maja blg 1 i oddzieliłem ryż i inne składniki.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po 10 dniach fermentacji około 14 %

Post autor: masterpaw2 »

Nie ma nic dziwnego w zachowaniu Twojego nastawu. Drożdże przerobiły większość cukru na alkohol. Oddzieliłeś płyn od części stałych, teraz zostaw go w spokoju na cichą fermentację na jakieś dwa/trzy tygodnie, i ciesz się wynikami :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”