Próbowałeś już gotować gęste na tej kuchence elektrycznej? Bo jeśli nie, to spróbuj - jestem optymistą w tym względzie Ile watów ma kuchenka?Yogipg pisze:Alembik nie jest mały może nie jakiś mega, ale ma średnicę dna 30cm... ... A szukam czegoś takiego pośredniego, bo sam grzejnik nie ma 30cm, chociaż duży, to pokrywa połowę(?) dna alembika.
Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła pod alembikiem
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła
Pomyśl o nakładce indukcyjnej. N.p. https://allegro.pl/oferta/podkladka-na- ... gIvDfD_BwE. Do tego jakaś tania kuchenka indukcyjna z jednym polem.Yogipg pisze:............
A może ktoś ma inny patent jak grzać alembik, nie gazem i bez dokładania grzałek do środka? Indukcja?
..................
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
- Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
- Ulubiony Alkohol: Swojak
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 4 razy
Re: Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła
Ohm, drut, koraliki... jakaś to opcja jest Ale nie narzekam na nadmiar wolnego czasu... więc...
Zakupiłem owe płyty z aluminium w kształcie koła, płyta 10mm x 285mm 20PLN (2kg). Mam starą platkę elektryczną 1,5kW podłączę, zobaczę co się będzie działo
Dziękuję wszystkim za dyskusję, jednak to czasami trzeba popisać/pogadać, żeby coś się urodziło
Zakupiłem owe płyty z aluminium w kształcie koła, płyta 10mm x 285mm 20PLN (2kg). Mam starą platkę elektryczną 1,5kW podłączę, zobaczę co się będzie działo
Dziękuję wszystkim za dyskusję, jednak to czasami trzeba popisać/pogadać, żeby coś się urodziło
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
- Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
- Ulubiony Alkohol: Swojak
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 4 razy
Re: Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła
Co do samego gęstego i gaz, daje radę czasami do dna coś przywiera, ale jak sie nie pędzi to ziarna, gruszki, jabłka w całości puszczam.
Na elektryku nie gotowałem, tylko gaz, a to co mam ma 1,5kW. Alembik 30L, do zagotowania trochę zejdzie.wawaldek11 pisze:Próbowałeś już gotować gęste na tej kuchence elektrycznej? Bo jeśli nie, to spróbuj - jestem optymistą w tym względzie Ile watów ma kuchenka?
Co do samego gęstego i gaz, daje radę czasami do dna coś przywiera, ale jak sie nie pędzi to ziarna, gruszki, jabłka w całości puszczam.
No ale aktualnie właśnie taki mam plan tyle, że zamiast blachy mam aluminium.PierwszyWolnyLogin pisze:No ale co to ma dać? To już lepiej prymitywna kuchenkę elektryczną jednopalnikową i kawal blachy dowolnej
Hehe najlepsze, że to jest to o co pytałem w pierwszym poście , tylko rozmiar nie ten teges. Dziękować!Szlumf pisze:Pomyśl o nakładce indukcyjnej.
Ostatnio zmieniony środa, 24 kwie 2019, 22:26 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła
Do rozgrzewania, to może trochę za mało, ale do destylacji starczy - przydałby się regulator mocy.
Wolne rozgrzewanie przy gotowaniu gęstego ma dobre strony - równomiernie nagrzewa się wsad i jeśli robisz na raz, to możesz precyzyjniej odebrać przedgony.
Na początku przygody gdy przepaliła mi się specjalna grzałka to na kuchenkę 800 W stawiałem kocioł do bielizny w nim keg, solanka i heja! Ponad dobę się destylowało, ale jakie dobre jest. Najsmaczniejsza śliwowica wyszła z tego.
download/file.php?id=14402
Wolne rozgrzewanie przy gotowaniu gęstego ma dobre strony - równomiernie nagrzewa się wsad i jeśli robisz na raz, to możesz precyzyjniej odebrać przedgony.
Na początku przygody gdy przepaliła mi się specjalna grzałka to na kuchenkę 800 W stawiałem kocioł do bielizny w nim keg, solanka i heja! Ponad dobę się destylowało, ale jakie dobre jest. Najsmaczniejsza śliwowica wyszła z tego.
download/file.php?id=14402
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 14 cze 2018, 12:17
- Krótko o sobie: Okazjonalny smakosz alkoholi. Zakochany w smakówkach i rudej SM.
- Ulubiony Alkohol: Swojak
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 4 razy
Re: Płyta/blacha do równomiernego rozprowadzania ciepła
Regulator w drodze, zobaczymy jak się sprawdzi, a co do samego rozgrzewania zawsze robię to przy otwartym alembiku i mieszam, zwłaszcza jak gęste
Potem jak zaczyna się gotować gaz na minimum, zamykam i pyka sobie i fakt, przy drugim gotowaniu, to nawet i 12h czasami schodziło
Potem jak zaczyna się gotować gaz na minimum, zamykam i pyka sobie i fakt, przy drugim gotowaniu, to nawet i 12h czasami schodziło
"Każda alkohol jest bardzo dobry, a denaturat..... po prostu dobry"