Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
dooomino
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: dooomino » niedziela, 11 lis 2018, 09:47

Muszę odkopać temat. Zakupiłem Sobie dębu amerykańskiego i dorzuciłem go do rozcieńczonego spirytusu w ilości 50g/10l, całość ma 40l i 40-42% po czterech dniach "leżakowania" po spróbowaniu próbki jestem rozczarowany zapach jest ok ale smak... Po wypiciu kieliszka pali gardło przez pięć minut i daje wrażenie 60% trunku. Ktoś wie jak odratować taką ilość? Przedębiłem po 4 dniach ?


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 11 lis 2018, 10:28

Przed dębieniem trunek był łagodny?
Traktuj uzyskaną wódeczkę jako esencję :D Możesz rozcieńczyć czystą lub przedestylować jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1644
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: JanOkowita » niedziela, 11 lis 2018, 10:43

To były płatki mocno opiekane? Bo jeśli tak to stosuje się 3 g/litr. Po dwóch dniach należy spróbować, czy już nam smak odpowiada.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4012
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: lesgo58 » niedziela, 11 lis 2018, 11:30

@dooomino
4 dni to nie jest starzenie. Może to być co najwyżej "przegryzienie" się smaków.
Na swoim podwórku zauważyłem, że zaprawianie wódek czymkolwiek. Obojętnie czy to będą płatki, trawka żubrówki, czy inna zaprawka (np. przepalanka Cieślaka) to wódka niechby była najłagodniejsza nabiera swego rodzaju ostrości. Raz większej, innym razem mniejszej, ale zawsze zmienia ogólne wrażenie tego co się pije. Mnie to osobiście nie pasuje.
Jest jednak na to jeden sposób. Schować zaprawiona wódkę na kilka miesięcy gdzieś głęboko poza zasięg wzroku. Gdy później taka wódka wpadnie nam przez przypadek w ręce. To poza ogólna radością ze znaleziska zaskoczy nas miłym harmonijnym smakiem. A co najważniejsze - zaskoczy nas też miłą łagodnością.


Autor tematu
dooomino
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: dooomino » niedziela, 11 lis 2018, 11:32

Tak przed dębieniem trunek był łagodny z tego samego spirytusu zrobiłem kilka innych zaprawek. Czyli tak jak myślałem... przedębione, z nieuwagi wsypałem 4 porcje na 40litrow zawsze miałem w paczkach 30g a te miały po 50g. Szkoda mi to destylować jeszcze raz, rozcieńczenie tego coś pomoże czy to dalej nie będzie to co przy poprawnym dębieniu? Tak na przyszłość mam jeszcze jedno pytanie próbowaliście kiedyś mieszać dąb mocno palony z niepalonym? Np 1g palonego i 2g nieopiekanego na litr ?
Lesgo58 w pełni się z Tobą zgadzam robiłem to na szybkości i niestety ale dałem ciała, teraz zastanawiam się jak to naprawić. Docelowo gąsior w którym mam to zalane miał stać do 20 grudnia ale teraz mam dylemat czy to trzymać przez samą ostrość.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lis 2018, 12:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: psotnikpiotr » poniedziałek, 19 lis 2018, 01:57

Witaj kolego. Poczekaj z tym do tego 20 grudnia, czas zawsze dobrze robi na destylaty. Możesz jeszcze dodać trochę cukru(2-3g/l). Cukier łagodzi w pewnym stopniu ostrość trunku. Ja, dodawałem też suszoną śliwkę kalifornijską. W najgorszym wypadku zostanie rozcieńczanie lub przedestylowanie owego trunku. Pozdrawiam




Psotnikpiotr 8-)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 06:05 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


Autor tematu
dooomino
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: dooomino » środa, 21 lis 2018, 09:18

Dodałem 15l rozcieńczonego spirytusu + dosypałem 1g/l płatków dębowych nieopiekanych.. jest już doborze, teraz czekamy na święta ;)


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » wtorek, 4 gru 2018, 11:36

A to ja pozwolę sobie zadać powiązane pytanie: jakie płatki dodadzą słodyczy destylatowi? Ja dodawałem średnio opiekane i z beczek po sherry, ale wychodzi coś dość gorzkiego i z przeciętnym zapachem. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby pomóc lub odesłać do jakiegoś źródła? W tym wypadku profesor Google zawiódł...

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » wtorek, 4 gru 2018, 12:12

Może za długo trzymałeś?
Skąd płatki z beczki po sherry?
K.
Obrazek


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » wtorek, 4 gru 2018, 12:25

Z Allegro. Nie trzymałem jakoś bardzo długo, dwa, trzy tygodnie ale i tak muszę rozcieńczyć

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » wtorek, 4 gru 2018, 14:35

Ale od jakiegoś sprawdzonego producenta? Czy tam gdzie było taniej? Bo M o że, te płatki leżały obok tylko beczki po sherry.
K.
Obrazek


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » wtorek, 4 gru 2018, 14:48

Pachną sherry. Ale nie wiem, czy sprawdzony producent. Jeśli masz jakieś rekomendacje, to chętnie przyjmę

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » wtorek, 4 gru 2018, 15:48

A jeszcze jedno. Przed dodaniem płatków jak smakował destylat? Ile ma tygodni produkt? Bo tu może, być też problem.
K.
Obrazek


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » wtorek, 4 gru 2018, 16:34

Destylat był gorzki, to fakt, ale zapach miał chyba nieco lepszy. Destylat był świeży, miał kilka tygodni może

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » wtorek, 4 gru 2018, 23:06

Czyli wina w destylacie. A raczej w procesie. Dodaj po pół łyżeczki płaskiej glukozy/sacharozy na 1L trunku, i odczekaj z tydzień. Powinnien smak się poprawić.
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 gru 2018, 23:07 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek


Autor tematu
dooomino
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: dooomino » środa, 5 gru 2018, 11:45

W moim przypadku naprawiłem trunek, rozcienczyłem i dodałem w ogóle nieopiekanych płatków dębu w ilości 1g na litr. I trzy tygodnie później trunek miodzio, 50% pije się jak normalną karmelówkę 40%, zero ostrości :)
Ostatnio zmieniony środa, 5 gru 2018, 14:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Koniecznie poprawki.


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » środa, 12 gru 2018, 21:46

Ok, u mnie to definitywnie była wina destylatu. Ma fajny zbożowy posmak, miło szczypie w język, ale gorzki jest jak sto diabłów.
Jakieś tipy jak uniknąć goryczki? Dodam, że nastaw był jęczmienny, pół na pół słód pilzneński i wędzony torfem plus kilo cukru, drożdże na wódkę. Destylowałem na potstilu z destylatorów miedzianych.
Jak robiłem cukrówkę na tych samych drożdżach i sprzęcie to wyszła miodzio, aż chce się pić. Po dodaniu płatków dębowych wyszła łycha, którą nawet prawdziwy Szkot pochwalił (dobra, przesadzam, powiedział, że nie była zła). A to jęczmienne coś to tylko się nadaje na bardzo mocne smakowo nalewki, np. miodowo-imbirową...

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » czwartek, 13 gru 2018, 01:08

Zmień drożdże, na typowe do whisky, odbieraj powoli, oraz dziel przy tym sumiennie frakcje, i pamiętaj, daj destylatowi odpocząć.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 gru 2018, 01:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Jan_Ovc
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 12 wrz 2018, 12:01
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Jan_Ovc » czwartek, 13 gru 2018, 22:34

Dzięki.
Czyli raz jeszcze chmiel, ale tym razem z innymi drożdżami i więcej cierpliwości. Może się uda.

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1687
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia

Postautor: Kamal » piątek, 14 gru 2018, 09:08

Dodawałeś chmiel? To winowajca gorzkiego destylatu.
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 gru 2018, 09:08 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Pietrkę i 0 gości