Płaszcz, ilość wsadu.
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
Płaszcz ma to do siebie, że nawet jak zapomnisz go zalać to grzałki się nie spalą... Dlatego możesz lać 10 litrów lub 45 litrów. Pamiętaj tylko o tym, że kolumna z mniejszą ilością wsadu inaczej się zachowuje.
Co do ilości wsadu do kotła to różnie z tym bywa, są wsady ze zboża co to antypiany trzeba dodawać bo do rury wchodzi, nawet jak jest 35 litrów zalane albo wsady np z daktyli które potrafią skutecznie podnieść czapę i również zapchać wylot dla par. Mocno gęste wsady rozcienczałem wodą przed gotowaniem i powiedzmy nastaw jabłkowy to nawet 40 litrów mogłem wlać.
Jeżeli masz wziernik to obserwuj, a gdyby poziom wsadu niebezpiecznie się podnosił to spuść go trochę do wiadra lub miski.
Co do ilości wsadu do kotła to różnie z tym bywa, są wsady ze zboża co to antypiany trzeba dodawać bo do rury wchodzi, nawet jak jest 35 litrów zalane albo wsady np z daktyli które potrafią skutecznie podnieść czapę i również zapchać wylot dla par. Mocno gęste wsady rozcienczałem wodą przed gotowaniem i powiedzmy nastaw jabłkowy to nawet 40 litrów mogłem wlać.
Jeżeli masz wziernik to obserwuj, a gdyby poziom wsadu niebezpiecznie się podnosił to spuść go trochę do wiadra lub miski.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lip 2022, 14:23 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 248
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
.Gacek pytałem o minimalną ilość wsadu ponieważ mam 10l odpędu 20% z banana a nie planuje robić drugi raz banana i poprostu potrzebuje puścić to drugi raz na półkowej jeśli to ma sens.
Będę miał mieszadło więc wydaje mi się iż podczas gotowania gęstego tak bardzo nie będzie się pienić.
Ale będę starał nie dawać więcej jak 40l.
Kurde przydało by się kega powiększyć z 50l do 60l
Będę miał mieszadło więc wydaje mi się iż podczas gotowania gęstego tak bardzo nie będzie się pienić.
Ale będę starał nie dawać więcej jak 40l.
Kurde przydało by się kega powiększyć z 50l do 60l
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
Chyba nic bardziej nie pieni się podczas gotowania niż mąka ryżowa zacierana tradycyjnie na enzymach. Dosłownie strach ruszyć mieszadłem gdy w kotle jest > 80 *C. Na szczęście ryżowa to bardzo rzadki zacier, prawie jak woda i powyżej 70 *C ładnie odbiera ciepło od płaszcza mieszając się samodzielnie.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
2/3, to jest granica bezpieczeństwa.
Tyle wsadu.
Pytasz o ilość minimalną, a powinieneś o maksymalną pytać.
To oczywiście też zależy co gotujesz.
Możesz dojść do 3/4 pojemności kotła, ale to już jest max.
Zależy co to za wsad, owoc potrafi wyskoczyć i zablokować, a z kolei zboże, szczęgólnie żyto, zapieni się tak że nie ogarniesz.
Lepiej mniej niż więcej.
Tyle wsadu.
Pytasz o ilość minimalną, a powinieneś o maksymalną pytać.
To oczywiście też zależy co gotujesz.
Możesz dojść do 3/4 pojemności kotła, ale to już jest max.
Zależy co to za wsad, owoc potrafi wyskoczyć i zablokować, a z kolei zboże, szczęgólnie żyto, zapieni się tak że nie ogarniesz.
Lepiej mniej niż więcej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
@rozrywek - Twoje rady to z własnego doświadczenia czy raczej teoretyczne?
To chyba nie jest problem jeśli keg jest jeszcze na warsztacie - dospawać pierścień z blachy o odpowiedniej wysokości. Wziernik z sms-a też się przydaje masz bieżący podgląd. Najbardziej podnosi się "czapa" do momentu wrzenia - później ładnie się miesza i opada. Często nalewam zostawiając do 5 cm luzu - ale przez szybkę kontroluję co się dzieje w kotle i nie żałuję antypiany. Można zamieszać zawartość przed wrzeniem - w tym celu sprawiłem sobie mieszadło wiertarkowe z rozkładanymi łopatkami żeby weszło przez małego - ok. 40mm - sms-a.Alien844 pisze:.Kurde przydało by się kega powiększyć z 50l do 60l
@rozrywek - Twoje rady to z własnego doświadczenia czy raczej teoretyczne?
Ostatnio zmieniony środa, 13 lip 2022, 01:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
wawaldek11, praktyczne.
Ja wolę dmuchać na zimne.
Przecież określiłem wyjaźnie:
To zależy co gotujesz.
Mam swoją granicę bezpieczeństwa i tyle.
A że możliwe że lekko przewraźliony jestem, cóż, lepiej zachować dystans, niż trzymać się komuś na dupie.
Zalecam max 3/4 pojemności kotła.
A czy kocioł ma 50L, 60L, czy 100
Wlej 3/4.
Ja wolę dmuchać na zimne.
Przecież określiłem wyjaźnie:
To zależy co gotujesz.
Mam swoją granicę bezpieczeństwa i tyle.
A że możliwe że lekko przewraźliony jestem, cóż, lepiej zachować dystans, niż trzymać się komuś na dupie.
Zalecam max 3/4 pojemności kotła.
A czy kocioł ma 50L, 60L, czy 100
Wlej 3/4.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
To jest kluczowe podczas gotowania nieobliczalnych wsadów. I co ważne, moim zdaniem antypiana "przeterminowuje się". Może brzmi to niedorzecznie trochę, ale w moim odczuciu tak właśnie jest. Antypiana dodana do fermentacji na pewno nie spełni swojej funkcji podczas gotowania. Przed samym gotowaniem należy dać następną porcję do kotła.wawaldek11 pisze:...i nie żałuję antypiany.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 248
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
leon24_36 nie mogę znaleźć po nicku?
Z jakiej pojemności powiększałeś i na jaką, ile Cię taka przyjemność kosztowała?
Z jakiej pojemności powiększałeś i na jaką, ile Cię taka przyjemność kosztowała?
Ostatnio zmieniony środa, 13 lip 2022, 18:45 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
Witam ,
Mam pytanie, co myślicie o płaszczu wykonanym z rury np dn 65, wspawanej przez środek kega 50l, a w niej grzałka 2x2kw. A wszystko zalane np. olejem grzewczym bądź glikolem. Z rury wyprowadzona rurka 15 z małym pojemniczkiem otwartym.
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie opisałem budowę owego płaszcza.
Będę wdzięczny za pomoc i opinię.
Z góry dzięki za pomoc.
Mam pytanie, co myślicie o płaszczu wykonanym z rury np dn 65, wspawanej przez środek kega 50l, a w niej grzałka 2x2kw. A wszystko zalane np. olejem grzewczym bądź glikolem. Z rury wyprowadzona rurka 15 z małym pojemniczkiem otwartym.
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie opisałem budowę owego płaszcza.
Będę wdzięczny za pomoc i opinię.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 wrz 2022, 18:04 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
Oblicz powierzchnię grzewczą płaszcza, oraz tej rury i jej powierzchnię, oraz ile realnych kw może oddać. A ile zwykły płaszcz.
@duchhhu, dobrze ci @góral bagienny doradza.
Będziesz to grzał w nieskończoność.
Zadziała, ale zanim to rozgrzejesz. To możesz na wakacje jechać.
Owszem, tego typu system był stosowany, bodajże w lokomotywach, czyli ciuchciach starego typu.
Rurki w środku kotła jako dogrzewacz wsadu, ale z zewnętrznym płaszczem.
Postaw jednak na zewnętrzny, normalny płaszcz, taka moja opinia.
Wsad dostanie grzania ze wszystkich stron, a nie punktowo.
Pozdrawiam. Rw.
@duchhhu, dobrze ci @góral bagienny doradza.
Będziesz to grzał w nieskończoność.
Zadziała, ale zanim to rozgrzejesz. To możesz na wakacje jechać.
Owszem, tego typu system był stosowany, bodajże w lokomotywach, czyli ciuchciach starego typu.
Rurki w środku kotła jako dogrzewacz wsadu, ale z zewnętrznym płaszczem.
Postaw jednak na zewnętrzny, normalny płaszcz, taka moja opinia.
Wsad dostanie grzania ze wszystkich stron, a nie punktowo.
Pozdrawiam. Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Płaszcz, ilość wsadu.
W porównaniu z płaszczem powierzchnia wymiany ciepła jakieś 10 - 15%. Góralu, jesteś optymistą To się może nigdy nie zagrzać do wrzenia jeśli keg byłby nieocieplony. Przy ocieplonym jakaś tam nadzieja jest.Góral bagienny pisze:Rano załączysz grzanie w nocy destylacja
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.