piwo z cykorią

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
zbik
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 18:18

Post autor: zbik »

czy to dobre piwo i czy dobrze zrobiłem bo smak super.
- 20 g cykoria
-chmiel jedna łyżka
500 ml woda
-40 g cukru
drożdże gorzelniane szczypta albo 2
zagotować wodę dodać cykoria chmiel cukier.
ostudzić i dodać drożdży i przelać do butelki 1 lub 1,5 l
odstawić na 3 dni i pić.
mi to smakuje ale co muszę zmodyfikować.
piwo nazwałem cykor.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: piwo z cykorią

Post autor: manowar »

Zaakceptowałem po namyśle ale...
... to nie stało obok piwa, więc na pewno nie jest to dobre piwo. Jak ci smakuje - fajnie, ale mi na 1 rzut oka wygląda na coś absolutnie niepijalnego...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: piwo z cykorią

Post autor: Kòpôcz »

Zrobiłeś uproszczoną wersję podpiwku.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: piwo z cykorią

Post autor: rozrywek »

Cykor. Nazwa nawet adekwatna.
Koło piwa to nie stało nigdy.
Ale jak ci smakuje takie orzeźwiające cóś.
Moźe spróbuj kawę zbożową fermentować. Też cykoria. I żytko i buraka trochę.

Tylko nie nazywaj tego piwem. Szyszka chmielu nie czyni.....wiosny.

Ale napój niskoprocentowy Cykor.

Stworzyłeś własną markę właśnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”