Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:
Załączniki
Piwo Pszeniczne

Postautor: Marmur87 » środa, 2 lis 2011, 20:48

Widzę dział powstał a jakoś przepisów prawie brak :). Dam więc przepis na klasyczne piwo pszeniczne, dość ostatnio popularne nawet wśród browarów koncernowych.

Słody:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód pszeniczny 3,0 kg
Chmiel i dodatki:
Lubelski, szyszka 30 g
Drożdże:
Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ( można użyć WB-06 po rehydracji)
Zacieranie:
W 15l wody
45°C - 15 min
55°C -15 min
62°C - 40 min
72°C - 40 min
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
60 min
Lubelski 30g - na początku gotowania


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wicherek
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 22:10
Załączniki
Re: Piwo Pszeniczne

Postautor: wicherek » poniedziałek, 13 sty 2014, 22:19

Mogą być problemy z filtracją. Trochę za dużo słodu pszenicznego. Poza tym OK piwo domowe


mjr56
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 kwie 2015, 23:09
Załączniki
Re: Piwo Pszeniczne

Postautor: mjr56 » niedziela, 12 kwie 2015, 21:43

Proponuję odkurzyć temat. Może ktoś zechciałby się podzielić własnymi doświadczeniami.

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 723
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Piwo Pszeniczne

Postautor: manowar » czwartek, 16 kwie 2015, 22:11

Pszeniczne to złe i podstępne piwa.
Dunkela robiłem dwa razy i dwa razy wyszedł kiepski.
Klasyczny weizen był dobry.
Robiłem też wita i również był ok.
To co mnie odrzuca od pszenicznych to zazwyczaj problem z filtracją i przypalanie się zacieru na grzałkach. Jakoś zawsze mi się ześrutuje przy pszenicy drobniej...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


maniek86
200
Posty: 216
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Piwo Pszeniczne

Postautor: maniek86 » środa, 12 gru 2018, 22:24

Mi ostatnio sypło się kaszy bulgur, żona lubi piwa kwaśne mało nachmielone. Jako że wciąż raczkuje w piwowarstwie swoje eksperymenty robie na bazie " to co zostało". Ostatnio była to wcześniej wspomniana kasza bulgur, efekt eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie,zasyp to 2 kg pale ale + 1 kg kaszy bulgur .
Jako że jestem fanem mocnych piw- ok 10 abv, planuje zrobić
3 kg słód pilzneński
3 kg kaszy bulgur lub płatkow pszenicznych
200 g płatków owsianych
Chmiel east kent golding
Przyprway dam skórki pomarańczy, kolendre i może delikatnie cynamonu.
Bimber forever !!!


fo11rest
100
Posty: 122
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Piwo Pszeniczne

Postautor: fo11rest » sobota, 29 cze 2019, 17:03

Te wysładzanie 3x6 litrów to kiepski pomysł. Wiem z doświadczenia że słód ma różną zawartość dobroci i wysładza się do odpowiedniej wartości blg.


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości