Piwniczny sprzęt do oceny :)

Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: jurek1978 »

Już Ci mówię kolego.
Nie mam prędkościomierza przepływu.
A sam proces u mnie trwa do 4 godzin maksimum.
Głowica aabratek - chłodnica na rurce karbowanej bardzo wydajna.
13 zł ro prawie 2 razy droższą wodę niż ja na Mazurach :)
Mam dokładnie : 7,08 zł brutto za m3 wody wraz ze ściekami.
http://www.cena-wody.pl/gospodarstwa_domowe
Tu masz przydatną tabelkę :)
Najtaniej płacą ludzie poniżej 5 zł brutto a najdrożej nie chce się mówić ale sporo drożej niż masz Ty :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: lesgo58 »

Zbynek80 pisze:U mnie już 13zł więc tym bardziej warto oszczędzać, a powiedz jaką prędkość przepływu ustawiasz, że wychodzi Ci tylko do 250L wody.
Jedynym wyznacznikiem przepływu wody jest wydajność skraplacza. Ustawiasz więc przepływ wody tak długo aż poczujesz wydobywające się ze skraplacza opary. W tym momencie musisz z powrotem deko odkręcić zawór. Jeśli po chwili zapach zniknie to oznacza, że jedziesz na minimalnym dla Twojego sprzętu przepływie wody. Jaka to będzie wielkość to zależy właśnie od wydajności skraplacza.
Drugą metodą na określenie ilości przepływu wody jest pomiar temperatury na ujściu ciepłej wody.
Musisz pamiętać , że wielkość wody zużytej zależy też od pory roku i temperatury wody w miejscu jej poboru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: Zbynek80 »

@jurek ja też nie mam przepływomierza wody ale jak ustawię pożądaną temperaturę wody to zwyczajnie podstawiałem naczynie i mierzyłem ile naleci w minutę. 4h to krótko podejrzewam, że keg 30L A z jaką mocą grzejesz ? Co do cen wody to faktycznie ceny na prawdę bardzo zróżnicowane, niektóre mogą przyprawić o zawrót głowy. U mnie to dokładnie 12,92zł a wodę mamy ze studni głębinowych.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: jurek1978 »

Tak keg 30 L
Moc grzania to rozgrzewanie na 3,4 ale wtedy jeszcze woda nie potrzebna a cały proces na 2,0 kw.
Szczytowa prędkość odbioru to 2,3 litra na godzinę. Ale później ta prędkość niestety spada :)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: michal278 »

Z moich doświadczeń to czym większy zbiornik tym mniejszy koszt jednostkowy. Porównałem 30/50/100. Te same grzałki itd
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: jurek1978 »

No koszt produkcji 1 litra spirytusu wiadomo że niższy. No a najważniejsze że roboty mniej. Lepiej 1 raz zagotować na kegu 100 litrowym niż 3 x na 30 litrowym. Wiadomo że zejdzie się sporo dłużej ale za to raz a porządnie :)

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Na potwierdzenie że porady nie idą w las ustrugałem dziś takie coś :P jeszcze raz tnx Zbynek80.

Obrazek

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Piwniczany sprzęt do oceny :)

Post autor: Zbynek80 »

Fisol1 widzę działasz ekspresowo i profesjonalnie :)
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: arbaletnik »

Kolego Fisol1 mógłbyś zdradzić tajemnicę co to za element hydrauliczny- ten trójnik? Bardzo zgrabne to jest i małe.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Pretender »

arbaletnik pisze:Kolego Fisol1 mógłbyś zdradzić tajemnicę co to za element hydrauliczny- ten trójnik? Bardzo zgrabne to jest i małe.
Zbynek80 pisze:Czujka na wodzie bardzo pomaga w ograniczeniu zużycia wody. Bo jak sama woda jest nie droga to już ścieki tak. Tak to wygląda "na sucho" http://postimg.org/image/wrzwyoja3/ http://postimg.org/image/tat9hyuu3/ i tak po podłączeniu czujki termometru http://postimg.org/image/zfwaz6qvv/ Kolumna autorstwa wiadomego. Elektronika własna.
Co do wysokości to rób dziurę w suficie :P Ja mam 250cm i sprzęt 246cm. Czy przy takiej wysokości to bufor nie zabiera za dużo z wysokości zasypu ?
Proszę bardzo ;)
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: arbaletnik »

Dzięki Pretender ;) że tu czujka do pomiaru temp. wody chłodzącej, lub jak mówią niektórzy "na wyjściu "to ja wiem :ok: Od roku wchodzę na to forum ze dwa razy dziennie, sam nie wiem może to już miłość jest :hmm: ......
Chcę coś takiego u siebie, i żeby nie lutować mosiężnych trójników, interesowało mnie dokładnie skąd kol. Fisol1 wziął ten trójnik? W tym sensie co to za gotowy element jest?
U kolegi Zbynek 80 widzę trójnik z nierdzewki, a u Fisol1 sprytny trójniczek z fajnym portem na termometr, a że kolega Fisol1 robi w "kwasówce" to podejrzewam,że to jakiś specjalistyczny gadżet.
Pzdr.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: aronia »

Jak dla mnie to jest trójnik 1/4" nierdzewny/kwasoodporny do którego użytkownik Fisol1 swoją wprawną ręką spawacza dospawał wkręcany port termometru(np. http://stalowkasklep.pl/wkrecany-port-t ... p-735.html), a w 2 pozostałe odejścia wkręcił złączki auto quick na wąż 10 mm(takie jak w chłodnicy i skraplaczu).
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: arbaletnik »

I to by się zgadzało, dzięki aronia. Wprawną rękę spawacza to on ma rzeczywiście. Pzdr.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Mhm dziś zrobiłem sobie buforek ponad 1,5 l i powiem jedno najgorzej to jest go opatulić :P.
Foto poniżej

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu już opatulony

Obrazek
Obrazek

Bufor ma 24 cm, rurka w środku od dna do przelewu 14 cm wiem że to mało i może będzie słabo wzmacniał ale sufit mi nie pozwalał iść wyżej pożyjemy zobaczymy .

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: andrea »

Takie ustawienie trójnika przy małym przepływie wody się nie sprawdzi. Ja odpływ wody zrobiłem z bocznego krućca, a w dolnym umieściłem sondę. Gwarantuje to stałą obecność wody, a nie tylko opływanie jej.
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: arbaletnik »

andrea, jak daleko od chłodnicy masz u siebie port? Zastanawiałem się czy nie lepiej czujkę umieścić bezpośrednio za chłodnicą, lub nawet w chłodnicy.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: andrea »

Zaraz za chłodnicą. Tylko ja zamontowałem czwórnik i na króćcu naprzeciwko odpływu mam wizjer. Dodatkowo wzrokowo kontroluję czy jest tam woda. Na samym końcu skraplacza mam sondę, która ewentualnie wraz ze wzrostem temperatury skroplin wyłączy temperatury wyłączy wszystko. Dodatkowo na wodzie chłodzącej mam właśnie ten czwórnik z sondą zwykłego termometru elektronicznego, który służy mi do ustawienia prędkości przepływu wody chłodzącej. Wodę pozyskuję ze studni i naprawdę płynie bardzo wolno, dodatkowym problemem jest mała średnica wężownicy /10 mm/ , która tłumi bardzo przepływ. Czwórnik mam zaś 3/4", który przy tak małym przepływie trzeba napełnić płynem. Przypomnę jeszcze, że sondę mam w dolnym krućcu.

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Mhm Andrea sam nie wiem czy masz rację bo jeszcze nie próbowałem tego u siebie ale jeśli innym się sprawdza to chyba jest ok ?.
Poza tym wrzuć jakieś fotki jak ty masz to rozwiązane bo tak ciężko się domyśleć co i jak tym bardziej że masz to z wizjerem :D.
pozdrawiam

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: aronia »

andrea takie ustawienie czyli montaż w bocznym odejściu? Według mnie to bez różnicy, bo nawet ustawiając przepływ wody w pionie, gdy przy zasilaniu od góry pomiar będzie odbiegał od rzeczywistej wartości z powodów jakie podajesz wystarczy zasilanie przepiąć odwrotnie i wtedy nawet przy małym przepływie woda będzie musiała omywać sondę. Póki trójnik nie jest dospawany na stałe w określonej pozycji to możliwości jest wiele można go nawet założyć zaraz za skraplaczem, bo termometr ma sondę na przewodzie.

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: andrea »

I właśnie o to chodzi, że sonda omywana nie wskazuje rzeczywistej temperatury. Sonda zanużona w cieczy pokazuje to na 100%.
Żadnych rysunków ani fotografii nie będę wysylać, mam tak od dołu sonda, z lewej wizjer, z prawej odpływ, od góry wlot wody chłodzącej.
Niech rozwiązania konstrukcyjne pozostaną moją słodką tajemnicą.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: marcek10 »

Podepnę się trochę. Zrobiłem kolumnę z tego samego projektu co autor tematu. Tylko miałem trochę dłuższą rurę i postanowiłem ją wykorzystać. Całość ma 186cm i teraz już wiem, że zrobiłem trochę za nisko drugi termometr umieściłem go 100cm od dołu :oops: Teraz pytanie czy przerabiać czy zostawić?
Będzie to miało duży wpływ na pracę?

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

andrea pisze:Żadnych rysunków ani fotografii nie będę wysylać, mam tak od dołu sonda, z lewej wizjer, z prawej odpływ, od góry wlot wody chłodzącej.
Niech rozwiązania konstrukcyjne pozostaną moją słodką tajemnicą.
Mhm dobrze że Aabartek i Akas tak nie myślą bo wciąż byśmy pędzili na garnku i misce :)

Marcek10 daj fotki swojej kolumienki w końcu to jeden i ten sam projekt :)

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: marcek10 »

DSCN2373.jpg
Nic nadzwyczajnego jak tak patrzę to wygląda jak bliźniaki Twojej ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Marcek10 robiłeś już coś na niej ? , rurkę refluxu też dałeś 6 mm tak jak w projekcie ?
Ja uważam że to błąd i dałem większą zresztą autor projektu coś o tym pisał.
Duch Wina pisze:W końcu udało mi się zrobić pierwszy koncercik. No i wyszły pierwsze błędy konstrukcyjne.
Pierwsza sprawa to średnica rurki refluxu. 6mm średnicy to zdecydowanie za mało. Przy zalewaniu kolumny i mocnym grzaniu ta średnica się nie wyrabia. Do tego mam ciut za wysoką tamkę, troszkę za mały kąt nachylenia głowicy w efekcie czego dochodzi do przelewania się urobku przez głowicę w czasie zalewania.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: marcek10 »

Niestety jeszcze nic nie robiłem bo nie jest zakończona budowa. To znaczy muszę jeszcze grzałkę, termometry i wypełnienie kupić. Co do rurki to dałem 8 mm , kąt też trochę większy ale nie wiele. Muszę zmierzyć dokładnie.

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Jako że przyszły do mnie spreżynki z Wołomina postanowiłem zrobić test na wodzie :).
Po pierwsze strasznie nie smakuje mi ta wydestylowana woda, trąci jakimś takim zapachem mechanicznej obròbki (sprężynki moczone w krecie potem gotowane w płynie przed włożeniem do kolumny) mam nadzieję ze po kilku gotowaniach zniknie ten smak i zapach.
Po drugie próbowałem zalać kolumnę ale się nie udało , czy to wina tego że test był na wodzie ?.
Po trzecie wszystko szczelne jak należy :).
Zrobie nastaw na moskwa style 37 l wody + 12 kg cukru i się zobaczy jak to hula na %.
A pytań potem będzie cała masa :).

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Zbynek80 »

Woda zawsze będzie podła w smaku. Zalania pewnie nie było dlatego, że właśnie na wodzie i zależy jaką mocą grzałeś ?

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

Grzałem wszystkim co mam czyli 2×2000 W i w wzierniku echo choć zasypałem sprężynki aż pod głowice .
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: herbata666 »

Pierwsze gotowanie, na pewno wszystko wypłucze (nie ma to jak odkażenie spirolem :D), sprężyny po prostu posiadają na sobie resztki poprodukcyjne.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Autor tematu
Fisol1
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:32
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Fisol1 »

To zapytam jeszcze o nastaw jak pisałem zrobię nastaw na moskwa style 12kg cukru + 37 l wody.
Beczkę na fermentator posiadam 55l , kega przy kolumnie 50 l.
Jakie proporcje zrobilibyście na 1 gotowanie właśnie dla takich beczek .
Nie wiem jak drożdże pracują (ponoć burzliwie), ale nie chciałbym mieć zalanej w jakiś sposób łazienki, bo to wiązało by się z moim ostatnim gotowaniem (przewrażliwiona żona :)).

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: aronia »

Jak dobrze wyklarujesz to z 1l osadu możesz odliczyć, ale jak będziesz lał wszystko to łącznie 45l całości bym nie przekraczał. Proporcja jak na początek ok, ewentualnie możesz zwiększyć o 1l ilość wody, a przy kolejnym nastawie o 1kg ilość cukru.

Burex
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 29 mar 2016, 01:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Tequila gold, oryginalny Absinth
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: Burex »

Bardzo mi się podoba kolumna, pierwszorzędne, rzetelne i estetyczne wykonanie, pełno przydatnych drobiazgów, wskaźnik poziomu cieczy, sam mam gorszą od tej jednak ciągle modyfikuje (rozwój musi być) (do lepszej aparatury mam dostęp tylko na uczelni nie moja) jedyne czego by mi brakowało w tym sprzęcie do pełnego banana na twarzy to zamknięty obieg wody chłodzącej, czujki temperatury PT100 z wzmacniaczem sygnału, 3 elektrozawory ze stali nierdzewnej jak dobrze się rozejrzysz to za 90 zł kupisz jeden, przekaźniki z zasilaniem 12V i 6A do elektrozaworów 2 osobne punkty odbioru dla przedgonów i specyfiku i mikrokontroler z automatyką, ewentualnie karta pomiarowa z terminalem i podpięcie do kompa. Wtedy prawie cały proces masz zautomatyzowany poza początkowym odbiorem przedgonów i kontrola procesu pozwalająca na nieobecność podczas pracy, a efekt 97% bez obcych zapachów (tyle najwięcej udało mi się uzyskać w gonie).

dziadzia1508
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 14:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: koło
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Piwniczny sprzęt do oceny :)

Post autor: dziadzia1508 »

Super
Ładnie wygląda.
A co z tym buforem zrobiony?
I jak się sprawdza?
Jeśli coś robić to dlaczego nie robić to dobrze
:poklon;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie destylatorów”