"Piwniczka" arTii-ego
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Znaku nie mam, ale mam ewentualnie klucz do drzwi Poza tym zawsze mogę zamaskować drzwi, zabić je deskami, płytą, zamurować.
Ale tak na poważnie - mieć i nie móc ugościć kogoś tym co wiem że dobre.
Niemniej jednak jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa w temacie napełniania gąsiorków. Dzisiaj z córcią zlaliśmy wiśniówkę i resztę cytrynówki, a w kolejce czeka jeszcze śliwówka, rajskie jabłko, jarzębina i żurawina
A w zamrażarce jeszcze dzika róża nie doczekała się alkoholu.... i głóg... Bo czerwone buraki to dopiero gdzieś za miesiąc będę zlewał do dojrzewania
Więc jak się skończy to wariactwo z wirusem, a ktoś będzie w okolicy stolicy podkarpacia, to zapraszam na degustację...
Ale tak na poważnie - mieć i nie móc ugościć kogoś tym co wiem że dobre.
Niemniej jednak jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa w temacie napełniania gąsiorków. Dzisiaj z córcią zlaliśmy wiśniówkę i resztę cytrynówki, a w kolejce czeka jeszcze śliwówka, rajskie jabłko, jarzębina i żurawina
A w zamrażarce jeszcze dzika róża nie doczekała się alkoholu.... i głóg... Bo czerwone buraki to dopiero gdzieś za miesiąc będę zlewał do dojrzewania
Więc jak się skończy to wariactwo z wirusem, a ktoś będzie w okolicy stolicy podkarpacia, to zapraszam na degustację...
Ostatnio zmieniony środa, 1 kwie 2020, 21:32 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Po odebraniu alkoholu zasypane 2x cukrem, a na koniec zalane słodką wodą.
Połączyć, rozcieńczyć do pożądanej mocy.
Zalana alkoholem 70%, później 45% - połączyć, ewentualnie dosłodzić i rozcieńczyć do pożądanej mocy.
W tym sezonie zalałem 10kg buraków Ale ta nalewka ma minus taki, że musi przynajmniej rok czasu odleżeć.
Przekrojone każde na pół, dodany cynamon i dosłownie odrobina anyżu gwiaździstego, zalane alkoholem 70%,rozrywek pisze:Jak się do rajskiego jabłka zabrałeś?
Po odebraniu alkoholu zasypane 2x cukrem, a na koniec zalane słodką wodą.
Połączyć, rozcieńczyć do pożądanej mocy.
Jarzębinę uprażyłem w piekarniku aż zaczął się karmelizować z niej sok (około pół godziny), później zamrażarka na tydzień.rozrywek pisze:A do Jarzębiny to w ogóle
Zalana alkoholem 70%, później 45% - połączyć, ewentualnie dosłodzić i rozcieńczyć do pożądanej mocy.
Tak dokładnie takie - jesienią 2018 zrobiłem próbną partię (około 5l nalewki z 2kg buraków) i wyszedł zarąbisty barszczSzlumf pisze:Czerwone buraki??? Takie normalne do barszczu?
W tym sezonie zalałem 10kg buraków Ale ta nalewka ma minus taki, że musi przynajmniej rok czasu odleżeć.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Proszę bardzo:
• 1/2 kg buraków ćwikłowych
• 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
• 1,5 szklanki cukru
• 1 litr wódki 45%
• sok z 1 cytryny
1. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
2. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
3. Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
4. Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
5. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
6. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
7. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.(Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)
Według mnie pół roku na całość to za mało. Dopiero po roku zyskuje szlachetny smak barszczu. Moi goście są zdziwieni, kiedy do kieliszka nalewki dodaję im świeżo zmielonego pieprzu
• 1/2 kg buraków ćwikłowych
• 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
• 1,5 szklanki cukru
• 1 litr wódki 45%
• sok z 1 cytryny
1. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
2. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
3. Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
4. Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
5. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
6. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
7. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.(Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)
Według mnie pół roku na całość to za mało. Dopiero po roku zyskuje szlachetny smak barszczu. Moi goście są zdziwieni, kiedy do kieliszka nalewki dodaję im świeżo zmielonego pieprzu
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Ciężkie życie....
Nabyłem dzisiaj drogą kupna od pszczelarza 48kg miodu lipowego. Około 7l poszło do słoików na później.
A pozostały miód poszedł do dwóch 30l petainerów. Jeden na dwójniak, a drugi na trójniak.
Drożdże VC1118 + fosforan dwuamonu - czas start
Jeszcze zastanawiam się nad czwórniakiem, ale osobiście nie przepadam za winami wytrawnymi więc nie wiem.
Kolega podpowiedział mi, że gdzieś widział, że ktoś nastawia czwórniak np: 1l miodu + 3l wody. Jak BLG spada, to dodaje kolejny litr miodu - fermentacja znów rusza żywiej - przy kolejnym spadku BLG kolejny litr miodu...
W ten sposób uzyskujemy dwójniak... Czy ma to sens? Korci mnie żeby spróbować na małej partii...
Nabyłem dzisiaj drogą kupna od pszczelarza 48kg miodu lipowego. Około 7l poszło do słoików na później.
A pozostały miód poszedł do dwóch 30l petainerów. Jeden na dwójniak, a drugi na trójniak.
Drożdże VC1118 + fosforan dwuamonu - czas start
Jeszcze zastanawiam się nad czwórniakiem, ale osobiście nie przepadam za winami wytrawnymi więc nie wiem.
Kolega podpowiedział mi, że gdzieś widział, że ktoś nastawia czwórniak np: 1l miodu + 3l wody. Jak BLG spada, to dodaje kolejny litr miodu - fermentacja znów rusza żywiej - przy kolejnym spadku BLG kolejny litr miodu...
W ten sposób uzyskujemy dwójniak... Czy ma to sens? Korci mnie żeby spróbować na małej partii...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Ale próbuj, próbuj...
Ty i mała partia Patrząc na Twoje zbiory to z tej małej partii nic Ci nie wyjdzie, bo małych robić na pewno nie umieszarTii pisze:Ciężkie życie....
Korci mnie żeby spróbować na małej partii...
Ale próbuj, próbuj...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
No nie śmiej się.
Myślałem słoik miodu (1,5l) i 4,5l wody. Później kolejny słoik i kolejny...
Więc jest to naprawdę mała partia.
A tak na marginesie - właśnie podliczyliśmy z moją córką nalewki ubiegło/tegoroczne - bo brakło mi znowu gąsiorków - no to trochę włos mi się na głowie zjeżył...
Ale naprawdę nic nie poradzę na to, że lubię to robić i wygodzi mi podobno dobre. A w związku z faktem że zdecydowanie przekroczyłem w tym roku 200l czystego alkoholu w nalewkach - postanawiam sobie że postawię sobie gdzieś z tyłu jeden regał, gdzie będą nalewki leżały przez dekadę.
W barku mam właśnie takie 2 butelki maliniaka z jesieni 2010 - mam zamiar na jesieni je otworzyć (2 lata temu otworzyłem bliźniacze buteleczki - było pyszne)
Myślałem słoik miodu (1,5l) i 4,5l wody. Później kolejny słoik i kolejny...
Więc jest to naprawdę mała partia.
A tak na marginesie - właśnie podliczyliśmy z moją córką nalewki ubiegło/tegoroczne - bo brakło mi znowu gąsiorków - no to trochę włos mi się na głowie zjeżył...
Ale naprawdę nic nie poradzę na to, że lubię to robić i wygodzi mi podobno dobre. A w związku z faktem że zdecydowanie przekroczyłem w tym roku 200l czystego alkoholu w nalewkach - postanawiam sobie że postawię sobie gdzieś z tyłu jeden regał, gdzie będą nalewki leżały przez dekadę.
W barku mam właśnie takie 2 butelki maliniaka z jesieni 2010 - mam zamiar na jesieni je otworzyć (2 lata temu otworzyłem bliźniacze buteleczki - było pyszne)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Gdybym nie pił, to było by jeszcze więcej...
1 litr miodu + 3l wody czyli czwórniak. Napowietrzone, dodany dwufosforan amonu, odrobina kwasku cytrynowego.
Nastawione w wiadrze 10l, czyli mam miejsce na kolejne 2l miodu, a nawet na kolejne 5l - wtedy byłby półtorak
Ale to będzie zależało od tego jak to będzie fermentowało
Większość z tego to są przetwory z ubiegłorocznych owocówMarian_jl pisze:Od kiedy ty NIC nie pijesz że tyle towaru zgromadziłeś ?
Gdybym nie pił, to było by jeszcze więcej...
OK, próba załączonapsotamt pisze:Ale próbuj, próbuj...
1 litr miodu + 3l wody czyli czwórniak. Napowietrzone, dodany dwufosforan amonu, odrobina kwasku cytrynowego.
Nastawione w wiadrze 10l, czyli mam miejsce na kolejne 2l miodu, a nawet na kolejne 5l - wtedy byłby półtorak
Ale to będzie zależało od tego jak to będzie fermentowało
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
No to chwalipost ciąg dalszy. Znów miałem wolne popołudnie, więc przefiltrowaliśmy z córką resztę nalewek które znalazły swoje miejsce w gąsiorkach. Teraz jeszcze tylko pozostanie mi dzika róża i czerwony burak, ale to jeszcze chwila.
Niemniej póki jeszcze nie robią się nowe nalewki, to mogę wrzucić zdjęcie prawie kompletnej "piwniczki na stychu" Gdzieś tam na zapleczu stoją jeszcze mocniejsze trunki, a w dębowych beczkach dojrzewają szlachetniejsze.
W skrzynkach - akurat nie widać co - dojrzewa cydr, a w wiadrze (tez go tutaj nie ma) fermentuje moja pierwsza warka Więc w razie apokalipsy z pragnienia nie umrę.
Niemniej póki jeszcze nie robią się nowe nalewki, to mogę wrzucić zdjęcie prawie kompletnej "piwniczki na stychu" Gdzieś tam na zapleczu stoją jeszcze mocniejsze trunki, a w dębowych beczkach dojrzewają szlachetniejsze.
W skrzynkach - akurat nie widać co - dojrzewa cydr, a w wiadrze (tez go tutaj nie ma) fermentuje moja pierwsza warka Więc w razie apokalipsy z pragnienia nie umrę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
W tej okazałości, robi jeszcze większe wrażenie
A to winko bananowe, to z dodatkiem skórek czy bez?
K.
A to winko bananowe, to z dodatkiem skórek czy bez?
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2020, 19:48 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Chciałem napisać coś uszczypliwego, złośliwego czy drażniącego, ale nie da się- nie ma się do czego przyczepić...
Fantastyczna ta Twoja piwniczka:D
Podaj mi swój adres, jeśli ktoś mnie będzie usiłował zamknąć na kwarantannie to będę wnioskował żeby było to u Ciebie w piwnicy i dobrowolnie zasugeruje wydłużenie kwarantanny dla bezpieczeństwa:D
Fantastyczna ta Twoja piwniczka:D
Podaj mi swój adres, jeśli ktoś mnie będzie usiłował zamknąć na kwarantannie to będę wnioskował żeby było to u Ciebie w piwnicy i dobrowolnie zasugeruje wydłużenie kwarantanny dla bezpieczeństwa:D
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
arTii zbieram szczękę z podłogi... Serio...
Gratuluje ilości, cierpliwości, ale przede wszystkim porządku
Ps. Nie chciałbym się wcinać, ale jeżeli filtrujesz normalnie przez jakiś filtr, gazę czy tam coś z dostępem powietrza to mocno utleniasz swoje nalewki, a to później odbije się na ich smaku. A patrząc po zapasach wystarczą na długie lata. Proponuje zlewać znad osadu i sam osad filtrować do szybszego spożycia.
Gratuluje ilości, cierpliwości, ale przede wszystkim porządku
Ps. Nie chciałbym się wcinać, ale jeżeli filtrujesz normalnie przez jakiś filtr, gazę czy tam coś z dostępem powietrza to mocno utleniasz swoje nalewki, a to później odbije się na ich smaku. A patrząc po zapasach wystarczą na długie lata. Proponuje zlewać znad osadu i sam osad filtrować do szybszego spożycia.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 kwie 2020, 00:21 przez eldier, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Chprzemo. Ja też taką kwarantannę chcę.
Artti córka ci pomaga? To żeś sobie skarb wychował.
Gratulacje. A ile ma lat? Ja nie za ładny ale śmiszny taki. Bierzesz zięcia?
A poważnie to super robota. Wszystko zabezpieczone sucho i idealnie. Tak trzymać.
Artti córka ci pomaga? To żeś sobie skarb wychował.
Gratulacje. A ile ma lat? Ja nie za ładny ale śmiszny taki. Bierzesz zięcia?
A poważnie to super robota. Wszystko zabezpieczone sucho i idealnie. Tak trzymać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Bez skórek - nawet mi do głowy nie przyszło żeby skórki dodawaćKamal pisze: A to winko bananowe, to z dodatkiem skórek czy bez?
Córka akurat w połowie studiów (to odnośnie wieku) i już się jakiś koło niej kręci - ale próbujrozrywek pisze:Artti córka ci pomaga? To żeś sobie skarb wychował.
Gratulacje. A ile ma lat? Ja nie za ładny ale śmiszny taki. Bierzesz zięcia?
No właśnie trochę aż za sucho - beczek dębowych tam się nie da trzymaćrozrywek pisze:Wszystko zabezpieczone sucho i idealnie.
Mam filtr płytowy z pompą - zapewne trochę się napowietrzają, ale jakoś jeśli chodzi o nalewki, to nie mam jakiejś fobii żeby nie napowietrzyć ich. A skoro takie filtry stosują do wina, to chyba aż tak bardzo nie napowietrzają tego płynu.eldier pisze:jeżeli filtrujesz normalnie przez jakiś filtr, gazę czy tam coś z dostępem powietrza to mocno utleniasz swoje nalewki, a to później odbije się na ich smaku. A patrząc po zapasach wystarczą na długie lata. Proponuje zlewać znad osadu i sam osad filtrować do szybszego spożycia.
A któż to wie? Najgorsze jest to, że znów wiosna idzie i będzie trzeba zacząć robić nalewki Rabarbar już z ziemi wyłazi, więc znów będzie nastawiona rabarbarówka i przede wszystkim duuuużo ratafiiradius pisze: Kiedy ty to wypijesz
A co teraz powiesz? W samym szkle mam ponad 1,5kzł wpakowaneErazer pisze:Jakieś 60 sztuk damek 5l, to sporo tego tam masz
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Córka niech studiuje. Za młoda dla mnie.
Fajnie że ci pomaga.
Za sucho? Beczki się rozsychają czy jak?
Źle ja się wyraziłem może. Wilgotność jest ważna. Jak takie zbiory to może coś co to unormuje. Nawilżacz. Nie mokro ale nie za sucho. Moze nawilzacz z higrometrem. 150 zyla takie coś.
Fajnie że ci pomaga.
Za sucho? Beczki się rozsychają czy jak?
Źle ja się wyraziłem może. Wilgotność jest ważna. Jak takie zbiory to może coś co to unormuje. Nawilżacz. Nie mokro ale nie za sucho. Moze nawilzacz z higrometrem. 150 zyla takie coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Za sucho ponieważ jak już pisałem moja "piwniczka" jest na strychu A jak wiadomo na strychu pomimo że ocieplony itd. to raczej w lecie ciepło.rozrywek pisze: Za sucho? Beczki się rozsychają czy jak?
Źle ja się wyraziłem może. Wilgotność jest ważna. Jak takie zbiory to może coś co to unormuje.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 kwie 2020, 10:39 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 57
- Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Piwniczka" arTii-ego
Panowie dziś zacząłem prace w ciekawie wyglądającym z zewnątrz domu i wewnątrz też, a jedną z ciekawych rzeczy była piwniczka na wino która mnie bardzo zainteresowała .
Myślę, że arTii pozwoli na wstawienie zdjęcia, jak nie to proszę usunąć mojego posta .
A tak do tematu, to pozazdrościć takich skarbów .
Myślę, że arTii pozwoli na wstawienie zdjęcia, jak nie to proszę usunąć mojego posta .
A tak do tematu, to pozazdrościć takich skarbów .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwie 2020, 08:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: "Piwniczka" arTii-ego
@ArTii - Łok... łok... łokurła!
Moja LP skarciła mnie za kilkanaście pięciolitrówek.
Kiedy pokazałem Jej Twoje pierwsze zdjęcie - zaniemówiła.
Ostatnia fotka piwniczki na strychu naprawdę wbija w glebę...
Masz więcej regałów niż ja butelek.
Moja LP skarciła mnie za kilkanaście pięciolitrówek.
Kiedy pokazałem Jej Twoje pierwsze zdjęcie - zaniemówiła.
Ostatnia fotka piwniczki na strychu naprawdę wbija w glebę...
Masz więcej regałów niż ja butelek.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W