Pirosiarczyn oraz sorbinian potasu

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz

Post autor: Woofcio »

Hej,
Nie umiałem zbytnio znaleźć w wyszukiwarce za dużo na ten temat - czy używacie pirosiarczynu potasu oraz sorbinianu potasu do zatrzymania fermentacji w miodzie pitnym? Mam czwórniak i trójniak 20 miesięcy, zastanawiam się, czy nie dodać tych środków w małych ilościach (0,6g pirosiarczynu / 10l oraz 2g sorbinianu / 10l), aby być pewnym, że drożdże już nie pracują i będę mógł za jakiś czas miód butelkować (tym bardziej, że raczej chcę go jeszcze w butelkach przechowywać dłuższy czas i otwierać okazjonalnie)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Pirosiarczyn oraz sorbinian potasu

Post autor: jakis1234 »

Używam do win, ale do miodów nie. Po co?
W przypadku win chodzi nie tylko o ubicie drożdży, ale również o zabezpieczenie przed utlenianiem i innymi niekorzystnymi zmianami.
W miodach tego problemu nie ma, im dłużej stoją, tym lepiej.
Zostaw niech sobie spokojnie pracuje tak długo, aż już drożdże same padną.
Tym bardziej, że drożdże do miodów to silne drożdże i mała dawka pirosiarczynu może nie wystarczyć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 maja 2023, 06:39 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Pirosiarczyn oraz sorbinian potasu

Post autor: Woofcio »

Rozumiem, dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”