Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Adrianos_69
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 15 maja 2019, 14:33
Załączniki
Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: Adrianos_69 » środa, 15 maja 2019, 14:39

Witam
Mam 25l nastawu jabłkowo-aroniowego z 5kg cukru które potraktowałem piro (5g). Drożdże nie ruszają w nim. Jak się pozbyć piro z nastawu, lub jak go zneutralizować? Za pomoc byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony środa, 15 maja 2019, 16:24 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabat 5%
Alembik Miedziany Rotating Column 10 litrów (1464)
Cena: 1,290.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

japitole
100
Posty: 141
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: japitole » czwartek, 30 maja 2019, 01:08

I raczej już nie ruszą, bo kto dodaje piro do nastawu? Pirosiarczyn służy do odkażania, ewentualnie do konserwacji np. napojów, bo nie pozwala w nich na rozwój żadnych drożdży, bakterii itp.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1922
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: Doody » czwartek, 30 maja 2019, 07:27

Problem w tym, że piro po destylacji czuć urobku. Czytałem na białym forum o tym, że do wina można dodawać bez problemu a do nastawu/wina przeznaczonego do destylacji niestety nie. Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.
Pozdrawiam
Darek


johnex
400
Posty: 410
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: johnex » czwartek, 30 maja 2019, 12:17

Doody pisze:Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.

No ale co rektyfikować? Nastaw z dodatkiem piro, w którym fermentacja w ogóle nie ruszyła.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 maja 2019, 13:51 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1922
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: Doody » czwartek, 30 maja 2019, 13:08

A faktycznie ;) Myślałem, że piro zostało dodane w takim celu dla jakiego powstało czyli zatrzymania fermentacji... Kto dodaje piro do nastawu przed fermentacją :bezradny:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 229
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Postautor: dynio » czwartek, 30 maja 2019, 17:46

Jedyne co mi przychidzi do głowy, to dodanie kolejnych 25L soku do tego nastawu, tak aby zmniejszyć o połowę stężenie piro... (ale też nie dam głowy że to ruszy)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości