PiotrKa
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam, jestem bardzo początkującym domowym winemakerem. To mój pierwszy sezon. Pracuję w IT i w tym też czuję się mocno, lecz domowa produkcja wina okazuje się ciekawym doświadczeniem którego chciałbym spróbować. Zarejestrowałem się by upewnić się czy wiedza którą do tej pory zebrałem jest prawidłowa oraz by zaczerpnąć kolejną dawkę przydatnych informacji ponieważ jak widzę temat jest baaaardzo zawiły.
Re: PiotrKa
Serwus.
Chętnie skorzystam z twojej wiedzy bo jak klasyk powiada - specem nie jestem a i winiarz ze mnie marny.
Moje winko z brzoskwiń, zlewane dwukrotnie, odfermentowalo do 0blg. W 10l balonie stoi doslodzone do ok.1,5blg. Nie pracuje. Ładnie surowiec czuć, lekko rozgrzewa ale mętne w pyte.
Zastanawiam się nad klar- zyme.
Pozdrawiam i życzę dobrej lektury
Chętnie skorzystam z twojej wiedzy bo jak klasyk powiada - specem nie jestem a i winiarz ze mnie marny.
Moje winko z brzoskwiń, zlewane dwukrotnie, odfermentowalo do 0blg. W 10l balonie stoi doslodzone do ok.1,5blg. Nie pracuje. Ładnie surowiec czuć, lekko rozgrzewa ale mętne w pyte.
Zastanawiam się nad klar- zyme.
Pozdrawiam i życzę dobrej lektury
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: PiotrKa
@PiotrKa, skoro to Twój pierwszy sezon, to do winemakera chyba trochę Ci brakuje:
Pytaj, jak coś będziesz potrzebował, również od kilkunastu lat zajmuję się robieniem win i chętnie wymienię poglądy.
@defacto - kiedy wino przestało pracować? Nie ma żadnych oznak klarowania grawitacyjnego?
ale życzę, żebyś taki stopień osiągnąłWinemaker jest osobą produkującą wino, ale także zaangażowaną w przemysł winiarski. Musi być wykształcony pod względem znajomości win i procesów potrzebnych do utworzenia trunku o jak najwyższej jakości. Na ogół jest zatrudniany przez winnice lub firmy winiarskie. Do jego podstawowych obowiązków należy monitorowanie dojrzałości winogron, aby wybrać najlepszy czas na zbiory.
Pytaj, jak coś będziesz potrzebował, również od kilkunastu lat zajmuję się robieniem win i chętnie wymienię poglądy.
@defacto - kiedy wino przestało pracować? Nie ma żadnych oznak klarowania grawitacyjnego?
Pozdrawiam z opolskiego.