Witam!
Czy ktoś z Was robił nalewkę farmaceutów na pigwowcu? Robiłem na cytrynach i limonkach. Pigwowiec też jest kwaśny, więc może warto się pokusić?
Znaleziono 22 wyniki
- wtorek, 20 paź 2015, 19:06
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Farmaceutów na pigwowcu. Czy ktoś robił?
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2846
- sobota, 27 cze 2015, 08:48
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z kwiatów czarnego bzu
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 11652
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Witam! Po 5 dniach sok z kwiatów czarnego bzu zaczął fermentować. Smak jest przedni, jeno z butli wyłazi. Czy nadaje się jeszcze do sporządzenia nalewki, czy ma iść na zmarnowanie? W przepisach znalazłem, że trzeba trzymać w słoju 7-10 dni. To niemożliwe przy 0,5 kg cukru na 1 l wody. A nie chciałem...
- sobota, 25 paź 2014, 18:42
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pigwowca
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5423
Re: Nalewka z pigwowca
Soplica 40%, bimber ok 50% i mix spiryt z bimbrem ponad 70%. Coś mi się zdaje, że ta sklepowa to nie był dobry pomysł
- środa, 22 paź 2014, 21:00
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pigwowca
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5423
Re: Nalewka z pigwowca
To nie nalewka, tylko owoce zalane straciły kolor. Nalewka jest blado rubinowa. Pozdrawiam
- środa, 22 paź 2014, 19:59
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pigwowca
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5423
Nalewka z pigwowca
Witam Wszystkich! Ostatnio nastawiłem 3 słoje z pigwowcem: 1. kupiona w sklepie Soplica, 2. Bimberek, 3. Spiryt z bimberkiem pół na pół. W pierwszym słoju zaszło coś co mnie przeraziło. otóż pigwowiec stracił zółty kolor, taj jakby go ta "sklepówa" wyciągnęła. Jest zielony, jakby był niedo...
- niedziela, 23 lut 2014, 19:20
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4870
Re: nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
A jakie mleko masz na myśli? Takie z rynku od "baby"? Tzn od krowy, ale sprzedawane przez babę? Gdzieś wyczytałem, że jest ono zbyt tłuste. Jeżeli robiłeś na wiejskim mleku i wyszło ok. to i ja spróbuję, co mi tam, od przybytku głowa nie boli ( od tego naprawdę nie boli!)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- czwartek, 20 lut 2014, 16:41
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4870
Re: nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
Dzięki! Trochę mnie poniosła panika. Przecedziłem najpierw przez gęste płótno, później przez filtry i jest cudownie klarowne. A jaki smak! Rzeczywiście, wiem teraz na czym polega jego aksamitność. Czegoś podobnego nigdy nie piłem. PYSZOTA!!!!!!!!!
- poniedziałek, 17 lut 2014, 21:55
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 4870
nalewka farmaceutów jak filtrować? POMOCY!!!!
Witam! Zrobiłem nalewkę farmaceutów wg ogólnego przepisu i... coś poszło nie tak, mianowicie mleko się nie ścięło na twaróg. Owszem, wytrąciła się przecudnej urody ciecz, ale po zlaniu wybełtało się wszystko. Płakać mi się chce, ale wierzę, że nie wszystko stracone. Mleko było 3,2 % z worka, nie UHT...
- poniedziałek, 30 gru 2013, 19:05
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka (likier) mandarynkowy - pytania
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 7488
Re: Nalewka (likier) mandarynkowy - pytania
A ja bym się nie bawił z obieraniem owoców, tylko wycisnął sok i połączył z wódką. Kolega Groooby ma całkowitą rację. Jak dasz proporcje te z początku, to wyjdzie Ci takie ... "coś", a nie likier, czy nalewka. Z obieranymi owocami próbowałem z grejpfrutami i wyszło całkiem nie to, czego si...
- poniedziałek, 23 gru 2013, 19:07
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Filtrowanie imbirówki
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3741
Re: Filtrowanie imbirówki
Na 2 litry dałem 30dag obranego już imbiru, pokrojonego w półcentymetrowe plasterki. Do tego sok z trzech cytryn i skórka z dwóch. Laska wanilii( ale to daję obligatoryjnie). Trzy- cztery miesiące i zlałem. W smaku ok.
- poniedziałek, 23 gru 2013, 07:29
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Filtrowanie imbirówki
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3741
Re: Filtrowanie imbirówki
Trochę szkoda, ale trudno, poświęcę trochę nektaru. Tylko dlaczego pierwszy litr wyszedł idealny? Aha! Może ktoś mi podpowie, czy nalewka bożonarodzeniowa ( ta z bakalii) powinna być lekko mętna, bo nie chce się sklarować, a szkoda.
- niedziela, 22 gru 2013, 18:04
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Filtrowanie imbirówki
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 3741
Filtrowanie imbirówki
Powtórzę problem ( d o moderatora/administratora: Nie wiem czemu odrzuciłeś mój post, zarzucając mi brak czystości języka ojczystego?! Zrzucam to na twój słabszy dzień). Do rzeczy: Zrobiłem 2 litry imbirówki, filtrując ją kilkakrotnie. Robiona była na miodzie. Pierwszy litr wyszedł ładny ( n ie pisz...
- czwartek, 19 gru 2013, 17:22
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Po co mleko w nalewce farmaceutów?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 11026
Re: Po co mleko w nalewce farmaceutów?
Dobra! Robię, tylko długo trzeba czekać, trudno, poczekam! A czy Koledzy/Koleżanki próbowali/ -ły zamiast cytryn stosować limonki? Trochę mam obawy, bo limonki są gorzkie, czy warto ryzykować, bo spirytu żal. Cytryny greckie już mam i nie wiem, czy lać od razu 2 litry, czy rozdzielić na 2 ( wersja z...
- środa, 18 gru 2013, 22:08
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Po co mleko w nalewce farmaceutów?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 11026
Po co mleko w nalewce farmaceutów?
Witam!
Chcę zrobić nalewkę farmaceutów, tylko gnębi mnie pytanie, jakie zadanie spełnia w niej mleko?
Chcę zrobić nalewkę farmaceutów, tylko gnębi mnie pytanie, jakie zadanie spełnia w niej mleko?
- środa, 13 lis 2013, 21:05
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Owoce, pestki i nalewki
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 6046
Re: Owoce, pestki i nalewki
Owszem! Pestki np. jabłek i pigwowca zawierają w sobie kwas pruski. Pestki wiśni też. O ile w wiśniówce wskazane jest dodanie ok. 10% pestek, o tyle pigwowe i jabłkowe należy wyrzucać. Co do drugiego pytania, zależy jakie owoce. Miękkie ( dereń, daktyle, cytrusy) rozbebłają Ci się. Twardsze ( jarzęb...
- środa, 13 lis 2013, 20:58
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Gorycz paprykówki
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2923
Re: Gorycz paprykówki
I stało się! Eureka! Uzyskałem palący czar paprykówki. Dzięki podpowiedzi kol. Gr000by-ego (dzięki!), dodałem do mdłej paprykówki (nie wiem, jak ten syf może komuś smakować) pestki, które większość odrzuca i... EUREKA! To je ono! Regularny smak starej ruskiej pertsovki (jeszcze z Pewex-u), jeno, że ...
- środa, 13 lis 2013, 20:11
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka pomarańczowa
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 10100
Re: Nalewka pomarańczowa
Dziś jeszcze popełnię ten boski napój wg Twego recepta. Jeno 4-5 kg , zacna ilość zbyt wielką wydawa się. Zmniejszę proporcje, bo moja kobita mnie wywali z domu, jako, że już 11 nalewek stoi na pólkach w słojach (dobrze, że w garażu, bo tam nie łazi, ale podejrzliwa wielce). Aha! Czy pomarańcze całk...
- środa, 13 lis 2013, 19:35
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka pomarańczowa
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 10100
Nalewka pomarańczowa
Witam Wszystkich! Czy możecie mi podać przepis na nalewke pomarańczową, która będzie miała przecudny kolor ( broń Boże przeźroczysta!). Czy lepsza z wyciśniętego soku, czy z miąższu? Aha! Czy psotą przepalaną, ale delikatnie, mogę potraktować pomarańcze bez szkody dla tej ambrozji? Nie mam czystej a...
- sobota, 9 lis 2013, 18:06
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Gorycz paprykówki
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2923
Re: Gorycz paprykówki
Dzięki, doleję cytryny i miody i dorzucę pestek (może tylko pestek, bez nowej papryki, żeby zmniejszyć ryzyko).
- sobota, 9 lis 2013, 17:47
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Gorycz paprykówki
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2923
Gorycz paprykówki
Może ktoś pomoże znaleźć błąd, który popełniłem. Wrzuciłem do wódki dwie papryki peperoni, uprzednio je pozbawiając pestek i krojąc w paski, co by łatwiej przelazły przez szyjkę butelki. Po dwóch tygodniach dokonałem wstępnej analizy i co? Gorycz wielka! Nie, to, że napitek ostry, bo nie... (dla mni...
- czwartek, 7 lis 2013, 22:29
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Grejpfrutówka z soku, czy z miąższu?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3966
Re: Grejpfrutówka z soku, czy z miąższu?
A czy dodawałeś skórki z grejpfruta do nalewki?
- czwartek, 7 lis 2013, 21:26
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Grejpfrutówka z soku, czy z miąższu?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3966
Grejpfrutówka z soku, czy z miąższu?
Witam Kolegów i Koleżanki! Jestem nowy i jestem z tego dumny, że mogę być z Wami! :) Jeśli łaska, byłbym wdzięczny za pomoc w temacie grejpfrutówki. Mianowicie, wszystkie przepisy mówią o wyciskaniu soku z tych owoców, a ja posiliłem się na obranie grejpfrutów do czystego miąższu, wrzuciłem do słoja...