Witam wszystkich!
Początkiem listopada nastawiłem swoją 1 nalewkę z pigwy (nie pigwowca bo go niestety już nie dostałem)
Aktualnie się maceruje w spirytusie i planuje końcem stycznia zlewać i zasypać cukrem.
Chciałbym nieco pobić smak cytryną i tu pytanie czy na tym etapie można? Myślałem o tym żeby do tego nastawu z cukrem dodać albo sok z cytryny albo kilka plastrów cytryny?
Jak myślicie? Lub jakieś inne pomysły?
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 21 sty 2021, 22:47
- Załączniki
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
CześćHonolulu100 pisze:Lub jakieś inne pomysły?
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Wolę doprawiać nalewki po ich zrobieniu.
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości

Pozdrawiam z opolskiego 

-
- Posty: 131
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
- Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Pierwsze nalewki robiłem bez dosmaczania. Poza cukrem niczego nie dodawałem. Przy kolejnej / z aronii/ już trochę dodatków było. Jednak co oryginał to oryginał. I poza cukrem nie ma co kombinować . Moim zdaniem, oczywiście 

-
- Posty: 412
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?
Oczywiście, że można. Wyciągnij sok z cytryny, przepuść go najpierw przez ręcznik papierowy bez nadruków, potem przez filtr kawowy i dodaj.
Cytryna Ci może kolor nieco rozjaśnić.
Cytryna Ci może kolor nieco rozjaśnić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość