Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Honolulu100
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 21 sty 2021, 22:47
Załączniki
Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Postautor: Honolulu100 » czwartek, 21 sty 2021, 22:57

Witam wszystkich!
Początkiem listopada nastawiłem swoją 1 nalewkę z pigwy (nie pigwowca bo go niestety już nie dostałem)
Aktualnie się maceruje w spirytusie i planuje końcem stycznia zlewać i zasypać cukrem.
Chciałbym nieco pobić smak cytryną i tu pytanie czy na tym etapie można? Myślałem o tym żeby do tego nastawu z cukrem dodać albo sok z cytryny albo kilka plastrów cytryny?
Jak myślicie? Lub jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam.


Rabat 5%
Alembik Bain Marie 30 litrów (nr 1007)
Cena: 2,999.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Postautor: psotamt » piątek, 22 sty 2021, 06:43

Honolulu100 pisze:Lub jakieś inne pomysły?
Cześć
Ja jestem zwolennikiem robienia nalewek bez ich "dosmaczania". Tylko alkohol, owoce i cukier. Z tym, że ten ostatni jest zawsze trzcinowy, nie biały. Cukier ciemny podbija kolor nalewki, co akurat lubię i w moim odczuciu podbija smak.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Awatar użytkownika

jakis1234
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Postautor: jakis1234 » piątek, 22 sty 2021, 08:21

Wolę doprawiać nalewki po ich zrobieniu.
Moja rada, to nic nie dodawaj, oprócz dosłodzenia do swojego smaku, pozwól jej się ułożyć, a potem ewentualnie możesz na małych próbkach poeksperymentować z dodatkami. Nie zepsujesz w ten sposób całości ;)
Pozdrawiam z opolskiego :)


Robert09
100
Posty: 131
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Postautor: Robert09 » sobota, 23 sty 2021, 19:07

Pierwsze nalewki robiłem bez dosmaczania. Poza cukrem niczego nie dodawałem. Przy kolejnej / z aronii/ już trochę dodatków było. Jednak co oryginał to oryginał. I poza cukrem nie ma co kombinować . Moim zdaniem, oczywiście ;)

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 412
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Pigwowca, cytryna po maceracji ?

Postautor: MASaKrA_Domingo » sobota, 23 sty 2021, 19:09

Oczywiście, że można. Wyciągnij sok z cytryny, przepuść go najpierw przez ręcznik papierowy bez nadruków, potem przez filtr kawowy i dodaj.
Cytryna Ci może kolor nieco rozjaśnić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość