Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:

Post autor: jozzek666 »

Ja się wypowiem trochę z innej strony. Otóż nastawiłem w bloku 2 fermentory 33l, 25 blg. Okna szczelnie pozamykane drzwi też, i tak sobie siedziałem w tym pokoju przez jakiś czas, a tu nagle zawroty głowy i prawie przytomność straciłem, bo nie było czym oddychać. Dobrze, że szybko dotarłem do okna i się jakoś uratowałem. Masakra....:/
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
alembiki
Awatar użytkownika

bartus
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 29 gru 2016, 10:31
Ulubiony Alkohol: Każdy byle smaczny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bartus »

Pułkownik Dowgird pisze:
bartus pisze:Da się jakoś ograniczyć intensywność zapachu?
K..., Dżizas, ja p..., czy Wy coś czytacie na tym Forum, czy tylko czekacie na odpowiedź podaną na talerzu? Pytanie retoryczne, bo widzę, że najprościej zadać po raz setny to samo pytanie, i to jako pierwszy post użytkownika... Kilka linijek wyżej masz odpowiedź - cukier inwertowany, glukoza.
Jeśli zadałem to pytanie w tym wątku to raczej logicznym jest że przeczytałem cały wątek.
Zadałem to pytanie bo chciałem poznać czy ma ktoś inne sposoby (poza tymi które zostały wymienione) - mój błąd bo mogłem dodać magiczne słowo "Czy da się jakoś JESZCZE (w domyśle innymi sposobami) ograniczyć intensywność".
Poza tym dobrze wiesz, że pierwsze kilkadziesiąt postów musi przejść akceptację moderatora - jeśli post przeszedł to oznacza że moderator uznał że jednak to pytanie nie jest takie bezpodstawne i coś wnosi do dyskusji.

Ale nie atakuję - akurat to forum jest ostatnim miejscem gdzie chciałbym się kłócić ;d
Nie mniej jednak dzięki za opinie, następnym razem będę precyzował swoje wypowiedzi - dobrze że ktoś nad tym czuwa bo inaczej by się burdel zrobił :)

Pozdrawiam
“It’s a great advantage not to drink among hard drinking people.”
Awatar użytkownika

daniel86
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 16:31
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: daniel86 »

Spróbuj z drożdżami typu vodka. Trochę wolniej fermentują (ok.tygodnia), ale za to produkują mniej fuzli. Moje typy to:
-Drożdże Szlacheckie Typu Vodka
-AD Aktywne Drożdże Vodka Crystal
-Alcotec Vodka Star Hyper Pure
Poza tym nie przekraczaj temperatury startowej ponad 25 stopni.
Jakieś zapachy i tak będą - nie ma bata. Chyba, że zamiast rurki fermentacyjnej wciśniesz wężyk PCV i wyprowadzisz nim zapach za zewnątrz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: seneka »

Już kiedyś wspominałem o tym, ale ten patent http://www.browamator.pl/rurka-fermenta ... y,3,3,3375 dobrze się sprawdza. Rurka jest tak stworzona, że praktycznie nic nie czuć. Do tego inwertuj cukier i możesz spać w pokoju z beczką :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

CalypsoArtur
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: CalypsoArtur »

Witam.
Ja czytam, czytam, i czytam, i trochę się gubię.
Wyczytane na tym forum odnośnie nastawy (nastawu) cukrowego:
-po zaprawieniu drożdżami tlen to nasz wróg,
-po zaprawieniu drożdżami wystarczy fermentator nakryć szmatką i będzie ok
Dla nowicjusza to trochę sprzeczne informacje.

Pytanie: Ile wlewacie nastawy do kega 50 litrowego?

Nastaw, nie nastawa.
Mod.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 kwie 2017, 00:37 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: mariusz19029 »

Dlaczego sprzeczne informacje? Jeżeli robimy wino to zatykamy rurką fermentacyjną, żeby nic powietrza nie dostawalo się do środka w czasie i po ustaniu fermentacji, gdyż może nastąpić wtórna fermentacja octowa i będziemy mieli kwas, a do tego nasze drożdże mogą nie przerobić cukru że względu na zbyt dużą ilość tlenu.

Natomiast kiedy robimy nastaw cukrowy na drożdżach turbo to fermentacja jest bardzo burzliwa, ponieważ to są mocne szczepy drożdży wzbogacone dużą ilością odżywek i zatkanie rurką może spowodować spienienie się nastawu i jego "wykipienie" ze względu na dużą produkcję dwutlenku węgla. Dlatego wystarczy przykryć otwór watą, żeby żadne muszki tam nie wlecialy.

Każdy wlewa tyle ile uważa według swojego doświadczenia, ale Tobie jako początkującemu zalecilbym 45 l. Jest to bezbiepczna ilość. Ja uważam, że maksymalnie można wlać 47 l, więcej lepiej nie ryzykować.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: radius »

Nie sprzeczne ;)
Drożdże potrzebują tlenu do namnożenia się a gdy już zaczną pracę wytwarzają dwutlenek węgla, który jest cięższy od powietrza i "robi" poduszkę nie pozwalającą na dostęp tlenu do nastawu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

CalypsoArtur
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 12 kwie 2017, 14:52
Ulubiony Alkohol: Złoty nektar
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: CalypsoArtur »

Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 134
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: mariusz19029 »

A w czym będzie ten nastaw? Zrób przede wszystkim tak, żeby dwutlenek węgla mógł bez przeszkód wydostawać się z fermentatora, to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Pretender »

CalypsoArtur pisze:Czyli nastaw cukrowy mogę przykryć denkiem od beczki i będzie gitara?
Tak, wystarczy przykryć wiekiem od beczki.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

Witam. Ja również robię pierwszy raz ale spróbowałem minimalną dawkę, czyli 1 kg cukru,4 litry wody i 10 dg drożdży (turbo).
Mam jedno pytanko ile czasu możne stać zacier np. w pojemniku już zrobiony przed destylacją, bo jak wyjdzie mi wszystko ok to będę chciał zrobić więcej zacieru żeby sobie czekał do destylacji bo nie wiem czy zdążę wszystko na raz przedestylować.
Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Maciej_K »

@bodek74
Jak zachowujesz "względną" sterylność, to długo może stać, przynajmniej ładnie się sklaruje;) Mocniejsze nastawy 12 i więcej % są odporniejsze na infekcje. Jak nie moczysz w nim paluchów i nie dostarczasz śliny (np. przy zaciąganiu wężykiem;) ), to nic się nie powinno stać. Nie mieszaj, nie napowietrzaj. Do utrwalania win stosuje się pirosiarczyn potasu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: Doody »

Macieju do nastawu nie dodaje się pirosiarczynu jak do wina, gdyż nie pozbędziesz się zapachu tego środka nawet po rektyfikacji.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: masterpaw2 »

Bodek, ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? Tyle spokojnie wystarczy na 100l nastawu.
Co do Twojego pytania, to jeśli po ustaniu fermentacji, zlejesz nastaw znad osadu, to może on sobie spokojnie stać choćby i kilka miesięcy.
Ważne jest by nie trzymać go zbyt długo na "drożdżowym cmentarzysku".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: bodek74 »

[ ile Ty żeś dał drożdży turbo do 4l wody i kg cukru??? 10dag(dawniej dkg)=100g??? - wdarł się chochlik 10 g
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pierwszy nastaw w bloku, proszę o pomoc.

Post autor: janus »

Patent z rurką z beczki do wentylacji jest najlepszy, nic nie czuć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”