Pierwszy nastaw
Witam,
na wstępie zaznaczam, że jestem całkowitym laikiem i swój pierwszy nastaw robiłem na podstawie strzępków wiedzy przekazywanych w rodzinie i na podstawie opisu z etykiety pojemnika fermentacyjnego Biowinu.
Nastaw wina jest z czerwonych winogron, 18 kilo, zalane 5 litrami wody z rozpuszczonymi 4 kg cukru. Nie dawałem drożdży, bo zawsze mi mówiono, że nie są potrzebne i żeby polegać na osadzie ze skórki winogron (po pobieżnych lekturach paru postów domyślam się, że herezja, ale stało się już).
Nastawiłem to wszystko dziś, i teraz pytanie ode mnie - co dalej? Znalazłem już info, że nastaw czerwonego wina trzeba raz dziennie przemieszać (czapa), ale zupełnie nie wiem co dalej. Czy i kiedy wybrać owoce (ojciec nie wybierał bardzo długo np) itd. Jestem w kropce co do dalszych kroków, muszę więc prosić o pomoc.
Pozdrawiam,
Ituriel
na wstępie zaznaczam, że jestem całkowitym laikiem i swój pierwszy nastaw robiłem na podstawie strzępków wiedzy przekazywanych w rodzinie i na podstawie opisu z etykiety pojemnika fermentacyjnego Biowinu.
Nastaw wina jest z czerwonych winogron, 18 kilo, zalane 5 litrami wody z rozpuszczonymi 4 kg cukru. Nie dawałem drożdży, bo zawsze mi mówiono, że nie są potrzebne i żeby polegać na osadzie ze skórki winogron (po pobieżnych lekturach paru postów domyślam się, że herezja, ale stało się już).
Nastawiłem to wszystko dziś, i teraz pytanie ode mnie - co dalej? Znalazłem już info, że nastaw czerwonego wina trzeba raz dziennie przemieszać (czapa), ale zupełnie nie wiem co dalej. Czy i kiedy wybrać owoce (ojciec nie wybierał bardzo długo np) itd. Jestem w kropce co do dalszych kroków, muszę więc prosić o pomoc.
Pozdrawiam,
Ituriel
-
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Pierwszy nastaw
Na wiadrze fermentacyjnym są proporcje, fakt. Ale nie znaczy to, że wszystko za jednym razem trzeba ..... Ja nastaw z owocami mieszałem 1-2 razy na dzień, a owoce oddzieliłem po tygodniu / w tym roku/ W ubiegłym roku oddzieliłem je po 2 tygodniach. Porównam które bardziej mi smakuje, ale to za jakiś czas. W każdym przypadku stosuję drożdże szlachetne.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 9 paź 2019, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Pierwszy nastaw
Witam ja swoje wino z jasnych winogron robię wg. przepisu ze strony browin-u:
"Sprzęt do produkcji wina dokładnie umyj. Polecamy przepłukanie aparatury roztworem pirosiarczynu potasu lub sodu.
Zdrowe, niespleśniałe owoce umyj.
Owoce oddziel od zielonej części.
Przygotowane owoce przełóż do pojemnika fermentacyjnego i rozdrobnij/rozmiażdż.
Owoce zalej litrem wody (ok. 40°C) i pozostaw do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
Koniecznie dodaj Pektoenzym (1 opakowanie), który powoduje rozluźnienie struktury ścian komórkowych owoców, przez co uzyskuje się więszą ilość soku, a na późniejszych etapach lepszą klarowność wina.
Dodaj cukier (0.5 kg - pierwsza z trzech porcji) rozpuszczony w wodzie (1/3 wyliczonej ilości - 0.6 litra ), aby uzyskać odpowiedni procent alkoholu.
Dla wybranych przez Ciebie owoców (jasne winogrona), rodzaju i mocy wina (półsłodkie, średniej mocy - 14-16%) najlepsze drożdze to Fermivin LS2, ilość opakowań: 1. Dodaj drożdże zgodnie z przepisem oraz pierwszą porcję Pożywki z witaminą B1 - (1.1 g)
Odstaw na 4 godziny pod przykryciem. Pamiętaj o rurce fermentacyjnej – pozwala na stałe odprowadzanie powstałego podczas fermentacji dwutlenku węgla, chroniąc jednocześnie nastaw przed dostępem zakażeń z zewnątrz. Do rurki fermentacyjnej wlej niewielką ilość wody (do połowy objętości).
Po tym czasie wytłocz moszcz i przelej z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
Po 5 dniach dodaj drugą porcję cukru w postaci syropu cukrowego (cukier: 0.5 kg, woda: 0.6 litra), oraz drugą porcję Pożywki z witaminą B1 w ilości 1.1 g. Pojemnik przykryj i załóż rurkę fermentacyjną.
Po kolejnych 5 dniach dodaj trzecią porcję syropu cukrowego (cukier: 0.5 kg, woda: 0.6 litra) oraz 1 porcję Pożywki Kombi Vita ( 0.9 g) i pozostaw na ok. 3-4 tygodnie do czasu wyklarowania się wina.
Klarowne wino obciągnij znad osadu i pozostaw do cichej fermentacji. Polecamy przelanie wina do balonu (ważne, aby wino sięgało do szyjki), który ogranicza kontakt wina z powietrzem, co zapobiega jego utlenianiu.
Gdy w winie przestanie wydzielać się gaz i jest ono klarowne, przelej wino do butelek i ciesz się wyprodukowanym przez siebie trunkiem"
Zmierzyłem blg miazgi które wynosiło 15.
Teraz jestem na etapie zaszczepienia drożdżami, -
wczoraj zaszczepiono w nocy nastaww ruszył. Moje pytanie jest teraz takie - kiedy mam oddzielić suchą masę od reszty nastawu? W przepisie jest że po 4h czy to nie za mało? Co jeśli zrobię to po 24h?
Pozdrawiam.
"Sprzęt do produkcji wina dokładnie umyj. Polecamy przepłukanie aparatury roztworem pirosiarczynu potasu lub sodu.
Zdrowe, niespleśniałe owoce umyj.
Owoce oddziel od zielonej części.
Przygotowane owoce przełóż do pojemnika fermentacyjnego i rozdrobnij/rozmiażdż.
Owoce zalej litrem wody (ok. 40°C) i pozostaw do ostygnięcia (do temperatury pokojowej).
Koniecznie dodaj Pektoenzym (1 opakowanie), który powoduje rozluźnienie struktury ścian komórkowych owoców, przez co uzyskuje się więszą ilość soku, a na późniejszych etapach lepszą klarowność wina.
Dodaj cukier (0.5 kg - pierwsza z trzech porcji) rozpuszczony w wodzie (1/3 wyliczonej ilości - 0.6 litra ), aby uzyskać odpowiedni procent alkoholu.
Dla wybranych przez Ciebie owoców (jasne winogrona), rodzaju i mocy wina (półsłodkie, średniej mocy - 14-16%) najlepsze drożdze to Fermivin LS2, ilość opakowań: 1. Dodaj drożdże zgodnie z przepisem oraz pierwszą porcję Pożywki z witaminą B1 - (1.1 g)
Odstaw na 4 godziny pod przykryciem. Pamiętaj o rurce fermentacyjnej – pozwala na stałe odprowadzanie powstałego podczas fermentacji dwutlenku węgla, chroniąc jednocześnie nastaw przed dostępem zakażeń z zewnątrz. Do rurki fermentacyjnej wlej niewielką ilość wody (do połowy objętości).
Po tym czasie wytłocz moszcz i przelej z powrotem do pojemnika fermentacyjnego.
Po 5 dniach dodaj drugą porcję cukru w postaci syropu cukrowego (cukier: 0.5 kg, woda: 0.6 litra), oraz drugą porcję Pożywki z witaminą B1 w ilości 1.1 g. Pojemnik przykryj i załóż rurkę fermentacyjną.
Po kolejnych 5 dniach dodaj trzecią porcję syropu cukrowego (cukier: 0.5 kg, woda: 0.6 litra) oraz 1 porcję Pożywki Kombi Vita ( 0.9 g) i pozostaw na ok. 3-4 tygodnie do czasu wyklarowania się wina.
Klarowne wino obciągnij znad osadu i pozostaw do cichej fermentacji. Polecamy przelanie wina do balonu (ważne, aby wino sięgało do szyjki), który ogranicza kontakt wina z powietrzem, co zapobiega jego utlenianiu.
Gdy w winie przestanie wydzielać się gaz i jest ono klarowne, przelej wino do butelek i ciesz się wyprodukowanym przez siebie trunkiem"
Zmierzyłem blg miazgi które wynosiło 15.
Teraz jestem na etapie zaszczepienia drożdżami, -
wczoraj zaszczepiono w nocy nastaww ruszył. Moje pytanie jest teraz takie - kiedy mam oddzielić suchą masę od reszty nastawu? W przepisie jest że po 4h czy to nie za mało? Co jeśli zrobię to po 24h?
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 9 paź 2019, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pierwszy nastaw
Wcześniej poczytaj jak to się robi. Znam takich co sitkiem wyławiali. Tak sobie to jakoś wykombinowali, że będzie prościej
Zmierz przy okazji Blg, żeby wiedzieć w którym miejscu fermentacji się jest.
Ponieważ fermentację prowadzisz na dzikich drożdżach - nie wiadomo jaką mają tolerancję na alkohol.
Żadnego więc cukru już nie dodawaj, wystarczająco było go w winogronach i w tych 4 kg, które dodałeś.
Pozostaje więc uzbroić się w cierpliwość i czekać na dalszy rozwój wypadków.
Tak, wybrać.Ituriel pisze:Będę w domu w ten weekend, wybrać owoce?
Wcześniej poczytaj jak to się robi. Znam takich co sitkiem wyławiali. Tak sobie to jakoś wykombinowali, że będzie prościej
Zmierz przy okazji Blg, żeby wiedzieć w którym miejscu fermentacji się jest.
Ponieważ fermentację prowadzisz na dzikich drożdżach - nie wiadomo jaką mają tolerancję na alkohol.
Żadnego więc cukru już nie dodawaj, wystarczająco było go w winogronach i w tych 4 kg, które dodałeś.
Pozostaje więc uzbroić się w cierpliwość i czekać na dalszy rozwój wypadków.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: Pierwszy nastaw
Tak zrobię. Szanse są raczej in plus czy nie?
@inblue - możesz wskazać kierunek gdzie szukać info o wyjmowaniu owoców? szybka szukajka nic nie zwraca
@inblue - możesz wskazać kierunek gdzie szukać info o wyjmowaniu owoców? szybka szukajka nic nie zwraca
Ostatnio zmieniony piątek, 11 paź 2019, 17:48 przez Ituriel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pierwszy nastaw
To co płynne ściąga się wężykiem,
a resztę przeciska się np. przez pieluchę tetrową i dodaje do tego co już zostało zlane.
W pakiecie dostępna jest opcja satysfakcji w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku - polecam z niej skorzystać
Jutro jest niedziela, a stare porzekadło głosi, że niedzielna praca... nie wiem jak tam dalej szło,
bo moja senilis dementia usiłuje mi wmówić, że wie ode mnie lepiej.
Nie zwraca, bo i filozofiji wielkiej tam nie ma.Ituriel pisze:szybka szukajka nic nie zwraca
To co płynne ściąga się wężykiem,
a resztę przeciska się np. przez pieluchę tetrową i dodaje do tego co już zostało zlane.
W pakiecie dostępna jest opcja satysfakcji w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku - polecam z niej skorzystać
Nie, zrób dziś.Ituriel pisze:Mam czekać z wybieraniem owoców do jutra?
Jutro jest niedziela, a stare porzekadło głosi, że niedzielna praca... nie wiem jak tam dalej szło,
bo moja senilis dementia usiłuje mi wmówić, że wie ode mnie lepiej.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: Pierwszy nastaw
Hej, problem jest ten, że mam tylko 10g pirosiarczynu i w brico w moim mieście więcej nie ma. Plus wyszły im też magicznie pojemniki fermentacyjne i niezbyt wiem do czego przelać nawet
edit: widzę też, że zrobiła się już jakaś warstwa osadu. zlewać znad niego czy póki co z nim bo to resztki owoców?
edit: widzę też, że zrobiła się już jakaś warstwa osadu. zlewać znad niego czy póki co z nim bo to resztki owoców?
Ostatnio zmieniony sobota, 12 paź 2019, 16:37 przez Ituriel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Pierwszy nastaw
Idż na siłownię potrenuj trochę skoro nie możesz wycisnąć moszczu
Nic nie rób jak dla mnie blg jest za wysokie za dużo cukru
Edit Przy nastepnym wyciskaniu wyobraz sobie że to młode piersi może poimoże
Nic nie rób jak dla mnie blg jest za wysokie za dużo cukru
Edit Przy nastepnym wyciskaniu wyobraz sobie że to młode piersi może poimoże
Ostatnio zmieniony sobota, 12 paź 2019, 21:34 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pierwszy nastaw
@kosteq
Zrób pomiar cukru, ale skoro kwaśne po 5 tygodniach to pewnie cukier przerobiony więc zlewaj z nad owoców i dodaj partię cukru, i niech pracuje na cichej na spokojnie.
Zrób pomiar cukru, ale skoro kwaśne po 5 tygodniach to pewnie cukier przerobiony więc zlewaj z nad owoców i dodaj partię cukru, i niech pracuje na cichej na spokojnie.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 14:01 przez czamnian, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Pierwszy nastaw
Hej, zjechałem do domu, zmierzyłem na szybko nastaw - niestety muszę lecieć dalej i nie miałem czasu, żeby zostawić do nagrzania się do temperatury pokojowej, wyszło mi 2 blg póki co, wieczorem zmierzę jeszcze raz i dam znać. wygląda, że trzeba będzie dodać cukru? Chyba, że to normalne, że drożdże przejadły cały w miesiąc?