Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
kamilasta
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 14:09
Krótko o sobie: Lepiej śmiać się z życia niż narzekać.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kamilasta » piątek, 8 paź 2021, 17:57

Witam ponownie szanowne eksperckie grono :)
Sprzęt nadszedł i zamierzam przystąpić do eksperymentów.
Może napiszę, na czym będę pracować. Pot still jest, przystawka refluksowa jest, kocioł z płaszczem jest. Wszystko pełna profeska, bo od Zygmunta :)
Zatem pytanie pierwsze.
Ponieważ sprzęt jest funkiel nówka, czy należy go jakoś przepłukać? Przepuścić wodę? Czy od razu lecieć z półproduktem gruszko-śliwkowym?
Pytanie drugie
Mam dwa rodzaje nastawu - jeden pół na pół owoców i wody + cukier 1 kg na 10 kg owoców, drugi same śliwki, na 20 kg owocu, może 1 litr wody. Cukier jak wyżej.
Z pierwszego raczej śliwowica nie wyjdzie... pewnie taka śliwówka, ale z drugiego planuję uzyskać śliwowicę przez duże Ś. Ten drugi nastaw planuję gotować ze wszystkimi farfoclami, które pływają w dolnej części pojemnika.
Pytanie: czy dołączać przystawkę refluksową? Czytałam, że zabiera aromat, czego bym nie chciała. Jeśli jednak przystawka, to czy przepuszczać raz, czy 2 razy? Jeśli bez przystawki to samo pytanie, raz, czy dwa?
Od razu uprzedzam, że nie wiem jakie mam preferencje smakowo-zapachowe, bo robię to pierwszy raz w życiu i jeszcze nie mam zdania...
Pytanie trzecie.
Jak już wykapie mi wszystko co dobre, podobno dobrze zaprawić płyn wiórkami dębowymi. Poradźcie mi proszę jakie dać do śliwki, a jakie do gruszki?
Pytanie czwarte
Wiem, że należy wylać przedgon śmierdzący karbidem, czy innym świństwem, ok. Natomiast później też idzie przedgon, tylko już nietrujący. Czy należy go też oddzielić? I skąd będę wiedziała, że idzie jeszcze przedgon, a nie serce? I co później zrobić z takim przedgonem? dolać do następnego gotowania?
Pytanie piąte
Rozumiem, że pogon pojawia się wtedy, gdy %%% zaczynają spadać. Powiedzcie mi proszę, od jakiej wartości procentowej zaczyna się pogon i do jakiej wartości gotować to wszystko w garze? Pogon wlewam do następnego gotowania, czy tak?
Baardzo i z góry dziękuję za porady.
Cała jestem w emocjach, co uda mi się uwarzyć ;)


koncentraty wina
Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: defacto » piątek, 8 paź 2021, 19:28

:D Serwus
1.Do nówki - sztuki sprzęciora, tak zacnych nastawów nie stosuje się. Na "przeczyszczenie" najlepiej cukróweczke puścić sobie.
2.Bez przystawki i bez wypełnienia. Ma to być destylacja prosta.
Preferencje są różne, zależne od operatora. Grzalbym 2x. Pierwszy proces to szybki odpęd. Odbierasz cały alkohol z kotła (łącznie z przedgonami i pogonami) do 100st w kotle. Uzyskasz w ten sposób surówkę. Rozrabiasz z wodą do max 20% i grzejesz wsad nr2. Tu jest kilka szkół ale wszystkie uczą, że musisz dzielić frakcje. Uważam, że serce od 80% w papudze do 94.5*C w kotle. Tu też jest kilka szkół. Inni dzielą od 80%- 60% reszta do małych butelek i potem do weryfikacji.
3. Dąb średnio lub mocno opiekany. Można ale nie trzeba. Generalnie zarówno śliweczki i gruszki możesz tym postraszyć ale pamiętaj, że jeśli dasz zbyt wiele, urobek może nie pijalny być. Lepiej dać mniej. Kwestia gustu.
4. Mówią, że serce zaczyna się od 80% na alkoholomierzu a pogony z kotła zaczynają się uwalniać od 95*C. Dobrym pomysłem jest korzystanie z tzw "rybki destylacyjnej" i proces wg termometrów kontrolować.
Ważne :!:
Gorący urobek, galancie przekłamuje wskazania alkoholomierza. Dlatego też, trzeba brać poprawkę. Wykres zapewne ktoś niżej dopnie :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 762
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kiwitom23 » piątek, 8 paź 2021, 20:08

Jak to fajnie, że dziewczyny biorą się za taką robotę!!!! Że też ja na taką nie trafiłem....

Od razu mówię, że mam bardzo małe doświadczenie, ale też chciałbym pomóc co by się ta sztuka i u płci pięknej rozwijała.

1. Przepłukujesz nowy sprzęt cukrówką, czyli cukier + woda + drożdże. Zamontuj wszystkie elementy, żeby się przepłukały. Otrzymasz spirytus, ale nie do spożycia, można użyć do celów technicznych np mycia szyb. Później tylko przepłucz wodą po procesie.

2. Jak masz płaszcz, to jeden i drugi daj z farfoclami, smak będzie lepszy. Bez przystawki tak jak przedmówca radzi, pierwszym razem odbierasz wszystko co wykapie (nic nie dzielisz, nic nie wąchasz), nawet do 99*C w kegu - leci pod koniec prawie woda, ale ma bardzo dużo aromatów.

3. Odnośnie wiórek nie wypowiadam się, bo jeszcze nie praktykowałem, ale wg mnie śliwowica powinna być raczej biała.

4. Pierwsze 100ml wylej, a później zbieraj do małych pojemniczków np po 100ml, albo nawet 50ml. Ja zbieram nawet do 8 przedgon i do następnych 8 pogon. Zostawiasz je otwarte na kilka dni, a później sprawdzasz po węchu i smaku. Jeżeli uznasz, że jest wg Ciebie OK, to dolewasz do serca, jeżeli nie to dajesz do następnego gotowania. Jeżeli ewidentnie wali smrodem, to lepiej wylać.

No i dołączam rybkę, naprawdę się przydaje.

Powodzenia życzę i napisz po wszystkim jak wyszło. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 20:09 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
950
Posty: 957
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: jakis1234 » piątek, 8 paź 2021, 20:09

W AlkoCalc masz kalkulator mocy w zależności od temperatury pomiaru. Mierzę temperaturę w papudze i na kalkulatorze przeliczam.

I kiwintom
Przepłukujesz nowy sprzęt cukrówką, czyli cukier + woda + drożdże.
, po fermentacji robiąc spirytus, żeby nie było nieporozumienia, jeszcze ktoś przepłucze sprzęt wodą z cukrem ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 paź 2021, 20:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
kamilasta
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 14:09
Krótko o sobie: Lepiej śmiać się z życia niż narzekać.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kamilasta » piątek, 8 paź 2021, 22:08

Przede wszystkim ślicznie dziękuję wszystkim Panom za odpowiedzi. Powiem tak, kiszka jest, bo nie mam nastawu cukrowego do płukanki. Muszę w takim razie nastawić, a to przesunie właściwe gotowanie na przyszły weekend. Smuteczek... ale co zrobić. Powiedzcie mi jeszcze ile tego zrobić? Mam wolny pojemnik 30 litrowy. Ile do rego cukru, ile wody i jakie drożdże? Są jakieś specjalne do cukrówek? I żeby się wyrobiły do przyszłej soboty :) Przyznam, że nic nie czytałam na ten temat, więc z góry dziękuję za porady.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: Góral bagienny » piątek, 8 paź 2021, 23:04

Nadajecie się do podpowiedzi jak pięść do nosa :(
Jeden wkleja rybkę , drugi się mało zna , a trzeci nic nie robi :( :hammer: :hammer: :hammer:
Pisz PW to pomogę, owoce to mój ulubiony destylat :D
Pracowałem na podobnym sprzęcie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: defacto » sobota, 9 paź 2021, 05:44

Serwus
Góralu, nie offtop'uj proszę. Owoce- surowiec do uzyskania destylatu pomocny być może. Destylatem jako żywo nie są. Po za tym, nie musisz pisać, że pomożesz. Poprostu to zrób.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: Góral bagienny » sobota, 9 paź 2021, 09:03

@defacto I pomagam ;)
Proszę nie piszcie bzdur że z pot-stilla gorący destylat leci :hammer:
Wystarczy zwiększyć przepływ wody i mamy temperaturę jaką chcemy ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: defacto » sobota, 9 paź 2021, 09:47

Ad vocem.
@Góral bagienny. Przeczytaj raz jeszcze to, co napisałem i wskaż mi proszę, gdzie w moim poście napisałem, że z PS gorący urobek leci? Cóż, wydaje mi się, że lepiej jest w domyśle przekazać coś, nie tylko dla autora, niż cytować siebie samego :hmm:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 762
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 paź 2021, 10:41

Góral bagienny pisze:Jeden wkleja rybkę , drugi się mało zna , a trzeci nic nie robi


Nie za bardzo rozumiem. Koleżanka zadała konkretne pytania, więc padły na nie konkretne odpowiedzi. Czy to źle? Czy mamy od tej pory odsyłać wszystkich pytających do Ciebie na priv? Jeżeli ktoś dał błędną odpowiedź to po prostu można go poprawić.

kamilasta pisze:Powiedzcie mi jeszcze ile tego zrobić? Mam wolny pojemnik 30 litrowy. Ile do rego cukru, ile wody i jakie drożdże


Nie wiem, czy te 30l to pojemnik, czy keg w którym grzejesz. Napełnij go do 85-90% pojemności. Jeżeli masz kega 30 litrowego to zrobiłbym nastaw 22 litry wody do tego 5kg cukru i dowolne, najtańsze drożdże turbo (w końcu to tylko do płukania), są ich setki rodzajów. Przez tydzień będzie to spokojnie gotowe do gotowania.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: Góral bagienny » sobota, 9 paź 2021, 11:15

defacto pisze:Ważne :!:
Gorący urobek, galancie przekłamuje wskazania alkoholomierza. Dlatego też, trzeba brać poprawkę. Wykres zapewne ktoś niżej dopnie :ok:

Nosz Qwa kto to napisał ja :o
@kiwitom pogony zawsze capią jak z murzyńskiej chaty ;)
Dodawanie pogonów to :
Podniesienie % i dodanie aromatów ;)
Koledzy tak jak pisałem wcześniej nie znacie się na destylacji ;)
Coś tam przeczytaliście i już fachowcy :(
Nie mam zamiaru nikogo poprawiać bo co po niektórzy są w.......ni na to :scratch:
Mam nadzieję że już wyczerpaliśmy temat bo i tak zaśmieciliśmy go dokumentnie :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: defacto » sobota, 9 paź 2021, 11:35

@kamilasta
Dodałbym jeszcze, że jak już drożdże odfermentują ten cukier(prosty nastaw 5-6 kg cukru/22l wody, drożdże gorzelnicze turbo-obojętnie jakie ) to poupychalbym zmywakami lub zasypalbyl rurę sprężynkami( w zależności, co koleżanka tam posiada) i zainstalował reflux. Taki zabieg wyczyści wypełnienie, wnętrze rury, pozwoli uzyskać troszkę urobku na cele techniczne (absolutnie nie do spożycia) oraz da pewien obraz- jak, co, z czym, kiedy, ile etc etc etc. Zygmunt to b.doswiadczony producent, więc głupot jak sądzę w instrukcji nie napisał.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 762
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 paź 2021, 11:56

Góral bagienny pisze:@kiwitom pogony zawsze capią jak z murzyńskiej chaty ;)
Dodawanie pogonów to :
Podniesienie % i dodanie aromatów ;)


No dobra, chylę czoło przed bardziej doświadczonym kolegą :respect: piszę to bez sarkazmu, żeby nie było.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: Góral bagienny » sobota, 9 paź 2021, 12:47

defacto pisze:@kamilasta
Dodałbym jeszcze, że jak już drożdże odfermentują ten cukier(prosty nastaw 5-6 kg cukru/22l wody, drożdże gorzelnicze turbo-obojętnie jakie )

:scratch: :scratch: :scratch: A proszę powiedz mi na co Ci tyle tego nastawu potrzeba :scratch:
Już to ktoś napisał odstaw to co palisz ;)
No chyba że nabijasz sobie posty :scratch: a to :klaszcze: udaje Ci się :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kiwitom23
750
Posty: 762
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kiwitom23 » sobota, 9 paź 2021, 12:57

@Góral bagienny a czemu stałeś taki złośliwy i uszczypliwy? Zastępujesz Jasia Okowitę, czy wstałeś lewą nogą dzisiaj?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3083
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: rozrywek » sobota, 9 paź 2021, 13:48

Koleżanki przestaniecie?
Jak baby na jarmarku. Ci jeden to filozof.
Zaśmieciliście dziewczynie temat. Już zapewne się w tych odpowiedziach pogubiła.

@kamilasta dziecino tu masz temat z linkiem tam mój opis:

post194620.html?hilit=%C5%9Aliwowica#p194620

Przeczytaj uważnie. I jakby co to pytaj śmiało.

Przez wielkie S chcesz trunek powiadasz? To miło słyszeć.

Owoce zostaw na potem tymczasem zrób szybką cukrówkę na rurbo 48 i ti przepuść czyszcząc sprzęt.
Pozdrowionka Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: defacto » sobota, 9 paź 2021, 14:01

A proszę powiedz mi na co Ci tyle tego nastawu potrzeba :scratch:

Mnie on do niczego potrzebny nie jest. Sugestia. Nie bawiłbym się w półśrodki i 3l technicznego do odbioru, musiało by być.

.. No chyba że nabijasz sobie posty :scratch: a to :klaszcze: udaje Ci się :hahaha: :hahaha: :hahaha:

:klaszcze: Niestety, niemam tak wielkiej głowy w tym pisaniu jak ty. Jesteś najlepszy :ok: Gratuluję
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1850
Posty: 1878
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: Góral bagienny » sobota, 9 paź 2021, 14:41

kiwitom23 pisze:@Góral bagienny a czemu stałeś taki złośliwy i uszczypliwy? Zastępujesz Jasia Okowitę, czy wstałeś lewą nogą dzisiaj?

Sorry :poklon; :poklon; :poklon; muszę trochu odpocząć od czytania takich wypocin co @defacto pisze ;)
Tydzień bez forum powinno załatwić sprawę ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
kamilasta
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 14:09
Krótko o sobie: Lepiej śmiać się z życia niż narzekać.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: kamilasta » sobota, 9 paź 2021, 16:01

No i pięknie...

Awatar użytkownika

jakis1234
950
Posty: 957
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw (już wiem, że nie zacier) - gruszka i śliwka (część trzecia)

Postautor: jakis1234 » sobota, 9 paź 2021, 20:15

Góral, tak ja mi proponowaleś, odpocznij kilka dni i wrócisz pełny sił. To faktycznie działa.A Twoje rady w owocówkach są bardzo potrzebne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości