Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
plol098
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 sie 2018, 12:08
Załączniki
Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: plol098 » środa, 1 sie 2018, 12:45

Cześć wszystkim,
Forum czytam od tygodnia, ale jako człowiek dociekliwy muszę dopytać o kilka szczegółów nim wezmę się za pierwszy nastaw cukrowy :)
Kupiłem 2 pojemniki fermentacyjne 33l, 2 paczki drożdży Spiritferm Moskva Style i do tego Klarowin. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży każą rozpuścić 6-8kg cukru, choć czytałem komentarze, że drożdże są w stanie przerobić nawet i 9kg cukru i teraz pytanka ;)

1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg. Czy rozpuszczać całość na start, czy lepiej rozpuścić 6kg i po 24h dosypać pozostałe 1-2kg i wymieszać?
2. Na drożdżach piszą, żeby zostawić otwartą przykrywkę, ale obawiam się trochę zapachów. Czy jeśli mam pojemnik z rurką fermentacyjną to zdąży ona odprowadzać gazy przy zamkniętym pojemniku ?
3. Nabyłem samoprzylepny termometr ciekłokrystaliczny (nalepiłem na fermentator). Korzystał ktoś? Mam obiekcję na ile taki termometr wskazuje temperaturę nastawu, a na ile otoczenia. Trochę się boje, by nie uparować drożdży biorąc pod uwagę 30-sto stopniowe upały na najbliższe dni :)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź na moje pewnie mocno ułomne pytania. Podobno kto pyta nie błądzi ;)


Rabat 3%
Beczka-bańka INOX 10 l z kranem
Cena: 339.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: freek » środa, 1 sie 2018, 20:08

Siema, te drożdże przerobią nawet 12 kg cukru tylko potrzebują ok 14 dni, a co do pytań:
Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ad 2 może zdążyć, a może nie zdazyc, zależy jaka temp otoczenia i jak szybko idzie fermentacja, zamiast rurki wsadz wężyk a drugi jego koniec do butelki pod powierzchnię wody i spisz spokojnie
Ad 3 jak juz kupiłeś to sprawdź i napisz tu czy jest wiarygodny, natomiast dla pewności sprawdzaj temp zanurzeniowym lub elektronicznym.

Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1293
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: masterpaw2 » środa, 1 sie 2018, 20:25

freek pisze:Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: freek » środa, 1 sie 2018, 20:52

masterpaw2 pisze:
freek pisze:Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.

Oj przepraszam faktycznie napisałem pierdołe :hammer: i to nie małą. Popitoliły się mi cyferki na telefonie :bezradny: . Oczywiście tam miało być 24 blg jak kolega wyżej zauważył. Dzięki za sprostowanie a ja za karę dziś niczym się nie uraczę. :silent:

Online
Awatar użytkownika

zzibii
200
Posty: 223
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: zzibii » środa, 1 sie 2018, 21:52

Ad 2. Co do pozostawienia otwartej przykrywki. Trzeba uważać na muszki owocówki, żeby Ci ocet nie wyszedł. Zabezpiecz gazą, lnianą ściereczką lub czymś podobnym, by muszki się nie dostały.


Autor tematu
plol098
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 sie 2018, 12:08
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: plol098 » czwartek, 2 sie 2018, 10:01

masterpaw2 pisze:
freek pisze:Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.


Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD


dzozef
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: dzozef » czwartek, 2 sie 2018, 15:01

Ad 3. Ja używam taki termometr przyklejany i jestem z niego bardzo zadowolony. Dobrze widać wskazania i nie trzeba grzebać w nastawie dzięki czemu ryzyko zakażenia jest mniejsze. Polecam !!! :ok:


slasz129
300
Posty: 319
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: RE: Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: slasz129 » czwartek, 2 sie 2018, 15:48

dzozef pisze:Ad 3. Ja używam taki termometr przyklejany i jestem z niego bardzo zadowolony. Dobrze widać wskazania i nie trzeba grzebać w nastawie dzięki czemu ryzyko zakażenia jest mniejsze. Polecam !!! :ok:
Jaki ten termometr używasz?
Jak to wyglada?

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 375
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: psotamt » czwartek, 2 sie 2018, 16:16

Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


dzozef
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: dzozef » czwartek, 2 sie 2018, 16:52

Dokładnie taki jak pokazał @psotamt. Oczywiście tylko do fermentatorów.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1293
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 2 sie 2018, 23:25

plol098 pisze:
masterpaw2 pisze:
freek pisze:Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.


Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD

Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyć ;)
plol098 pisze:1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.

Jakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy :D od kiedy masę wyrażamy w litrach? :hahaha:
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: Mafiej » piątek, 3 sie 2018, 00:20

Tu były wypisane bzdury przeze mnie więc skasowałem treść.... :oops: :hammer:
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sie 2018, 12:52 przez Mafiej, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1293
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: masterpaw2 » piątek, 3 sie 2018, 01:54

Mafiej, przemyśl co napisałaś.........
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5214
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: radius » piątek, 3 sie 2018, 06:33

Żeby być w zgodzie z pisownią skrótów, to dekagram skracamy do dag a nie dkg 8-)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 227
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: Mafiej » piątek, 3 sie 2018, 08:24

@masterpaw2 znowu źle? Sprostuj mnie proszę bo nie rozumiem już sam jak się to liczy.
Dla mnie to wygląda tak:
32 blg to 320 g cukru w litrze x 25 = 8000 g - 8 kg
Dobrze rozumuje?


Autor tematu
plol098
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 sie 2018, 12:08
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: plol098 » piątek, 3 sie 2018, 09:29

masterpaw2 pisze:
plol098 pisze:
masterpaw2 pisze:Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.


Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD

Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyć ;)
plol098 pisze:1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.

Jakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy :D od kiedy masę wyrażamy w litrach? :hahaha:
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia :ok:


Fakt sam wprowadziłem Was w błąd z tymi litrami :silent:
Co do masy każdy wie, że 1l wody to blisko 1kg :lol:

Wracając zakładając, że 1kg rozpuszczonego cukru w wodzie zwiększa objętość roztworu o 0.6l wychodzi mi, że rozpuszczony cukier zajmie 4,8l, a czystego H2O będzie 20,2l. Co do Blg to już zgłupiałem, co post w temacie to inny wynik.

Najzwyczajniej rozpuszczę te 8kg cukru w tych w tych ~20l żeby mieć roztwór 25l. Może po 1-2 dniach fermentacji dosypie jeszcze 1kg.
Jeśli to głupota to poprawcie mnie proszę. W ogóle rozpuszczać te 8kg na start, czy lepiej 6kg i dodać na drugi dzień pozostałe 2kg?
Jak żyć :odlot: ?

Awatar użytkownika

orzeszek87
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: orzeszek87 » piątek, 3 sie 2018, 10:19

Pozwolę się wtrącić. 32 Blg to nie jest 320 g cukru. Przy wartościach poniżej 10BLG można tak przyjąć jak piszesz. 32 Blg to jest prawie 360 g cukru. Na białym jest fajna tabelka która to pokazuje.

Awatar użytkownika

Doody
1350
Posty: 1395
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: Doody » piątek, 3 sie 2018, 10:25

Poprzednik ma rację. 32Blg w 1 litrze nastawu uzyskujemy rozpuszczając około 370g cukru w 0,78l wody.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 sie 2018, 12:00 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

masterpaw2
1250
Posty: 1293
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: masterpaw2 » piątek, 3 sie 2018, 10:25

Mafiej pisze:@masterpaw2 znowu źle? Sprostuj mnie proszę bo nie rozumiem już sam jak się to liczy.
Dla mnie to wygląda tak:
32 blg to 320 g cukru w litrze x 25 = 8000 g - 8 kg
Dobrze rozumuje?

Balling to miara mówiąca o zawartości cukru (sacharozy) w g/100g roztworu. Nie gramach na litr.
Zatem:
masa roztworu = woda 25 litrów(kg) + cukier 8 kg = 33 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 33 x 100 = 24,24 Blg
objętość nastawu 29,8l
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Szlumf
1350
Posty: 1374
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

Postautor: Szlumf » piątek, 3 sie 2018, 10:52

Objętość rozpuszczonego cukru 8kg*0,6=4,8l
Dopełniamy do 25l dodając 20,2l wody.
Masa całości 20,2+8=28,2kg.
Blg 8000/28200*100=28,4


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości