Pierwszy, najprostszy nastaw.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy

Post autor: milik »

Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem butli 35L i chciałbym nastawić coś na rury. Bardzo proszę o pomoc w temacie, jakimi proporcjami i na jakich drożdżach nastawić zacier. Chciałbym nastawić coś prostego z cukru, do dwukrotnego przepędzenia. Dziękuję za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: sero »

Kup drożdże np. T3 SpiritFerm a na nich są przepisy na nastaw. Zacier jest bardziej skomplikowany. Przepisy na zaciery są na forum. Szukaj.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 sty 2015, 10:39 przez sero, łącznie zmieniany 1 raz.

newuser
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 27 sie 2014, 08:38
Podziękował: 5 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: newuser »

24 litry wody
10 kg cukru
1 paczka drożdży gorzelnianych (T3, Turbo 24, Alcotec - wszystkie do nabycia w sklepie forumowym)
Poczekać około 7-10 dni aż przerobią i nastaw się wyklaruje.
Prościej się chyba nie da ;)

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

I o to mnie chodziło :) Dzięki wielkie. Będę chciał to później barwić jakimś cudem, żeby to nie było czyste, więc myślę, że z braku owoców czy starych kompotów, można coś prostego nastawić i później ładnie zaprawić. Że jeszcze dopytam, to wszystko na raz do balona? Czy w dawkach?

Piteruk
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 27 gru 2014, 13:06
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Piteruk »

Na raz :)

W związku z tym że nie mam dostępu do owoców to robie np.
z puszkowanych w syropie (słodzonych cukrem).
Bardzo mi posmakował ten sposób:
8 puszek 450g śliwek w syropie
6kg cukru
Wszystko w wiadro fermentacyjne i zalewam 8L wrzątku z czajnika. Jak się to rozpuści to mam odłożoną w bańce wode przegotowaną i dopełniam wiadro do 20L.
Potem drożdże Bayanys G995 i po 6 tygodniach można psocić.
Przez to że nie śpieszy mi sie, stoi to czasem 2 miesiące zanim sie za to zabiore.
Oczywiście dwukrotne psocenie.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Trener »

newuser pisze:24 litry wody
10 kg cukru
Z tej proporcji wychodzi 29Blg, a to jak na start nieco za dużo. Drożdże może to przerobią, a może nie.
Na pewno będą szczęśliwsze, jeśli rozpuści się 8 kg cukru w przynajmniej 27 litrach wody. Do tego jako bonus, destylat wyjdzie łagodniejszy.
milik pisze:Że jeszcze dopytam, to wszystko na raz do balona? Czy w dawkach?
Wszystko na raz, tylko cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Robiłem kiedyś eksperyment z fermentacją nastawu "dla leniwych" (cukier wsypany do wody i zalegający na dnie). W przeciwieństwie do nastawów na miodzie, cukru w całości drożdże nie rozpuściły.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Kamal »

Na forum jest dużo przepisów, wystarczy tylko poczytać. :-)
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: boxer1981228 »

Użyj jakiś gotowych mieszanek, ja zaczynałem na Alcotec 48 turbo pure. Na każdym opakowaniu masz instrukcję jak i co zrobić.
Może byś napisał na czym to będziesz puszczał, jakim, sprzętem dysponujesz ???

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: boxer1981228 »

Piteruk pisze: Wszystko w wiadro fermentacyjne i zalewam 8L wrzątku z czajnika. Jak się to rozpuści to mam odłożoną w bańce wode przegotowaną i dopełniam wiadro do 20L.
Potem drożdże Bayanys G995 i po 6 tygodniach można psocić.
Z bayanusami G 995 i 6 tygodni to troszkę dziwne
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Lootzek »

Wrzątek z czajnika i woda przegotowana, może kiepsko napowietrzony nastaw?

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Panowie, dostałem właśnie Drożdże T3, tam ładnie napisane jest, że po fermentacji trzeba użyć środka klarującego DUOKLAR TURBO, którego oczywiście nie zakupiłem. Proszę o informację czy konieczne jest klarowanie tego nastawu z cukru?

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: eldier »

Jest wskazane, nie jest to przymus, nawet destylacje tego nie jest konieczna ;)
Odgazuj, wystaw do chłodnego pomieszczenia, nawet do garażu, na balkon, przy obecnych temperaturach nic się nie stanie. Zaczekaj 2-3 dni na grawitacyjne klarowanie i możesz puszczać.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: grzewo1 »

Nie jest konieczne klarownie duoklarem. Mozesz spokojnie poczekać ,aż samo sie wyklaruje ( temperatury obecne przyśpiesza proces). Możesz również puszczać nieklarowna cukrówkę , ale urobek będzie troszkę gorszej jakości.

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Rozumiem, następnym razem zamówię też DUOCLAR.

newuser
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 27 sie 2014, 08:38
Podziękował: 5 razy
Re: Odp: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: newuser »

Ja osobiście nie używam niczego do klarowania, nastaw się klaruje sam, czekam około tygodnia po zakończeniu fermentacji aż drożdże spadną. Przy puszczaniu na kolumnie chyba nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia czy dodasz turboklar czy odczekasz, na pot-stillu chyba lepiej jest jak najbardziej wyklarować nastaw?

tapatalknięte

premier9
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 01:09
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: premier9 »

mam pytanie jak się klaruje nastaw bez dodawania turboklar itp. czy beczka ma być szczelnie zamknieta, czy wyciągnać tylko rurkę fermentacyjną i tak zostawic aż sie wyklaruje?

[Mod.]
Pisz z poszanowaniem zasad obowiązujących w języku polskim.

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: LeoNike »

@premier9

Zostaw w chłodnym miejscu. Nakryte, może być z rurką. Im chłodniej tym lepiej.

Piteruk
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 27 gru 2014, 13:06
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Piteruk »

Witam ponownie.
Co do poprzedniego mojego komentarza, wydawało mi się, że nie muszę mówić o napowietrzaniu. Ale trudno, zostałem złapany na nie dopisaniu słowa o tym.
Dziś napsociłem 2,5L ładnej cieczy, która poleży parę miesięcy zanim się nią pochwalę przed rodzinką.
Zacier z 2 grudnia na bayanusach,
blg https://www.dropbox.com/s/1gpk7wovaevuq ... 7.jpg?dl=0

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Panowie, po tej cukrówce na pierwszy raz wyszło mi 80% :) Puszcze na rury co zostało i jeszcze raz przepędzę. Ciekawy jestem jakiej jakości to będzie...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Kamal »

Do drugiej destylacji rozcieńcz do 20% - 30%. :-)
Obrazek

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Kiedyś lałem wody "na oko", czyli trzeba rozcieńczyć do 20%-30%? Ile razy powinno się puszczać na rury?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: Kamal »

Ja też leję na oko. :-) Nie chce mi się co chwile latać z alkoholomierzem. Nieraz do drugiego gotowania mam 35%, 19%.
Można raz ale sumiennie odciąć przedgony i pogony. Ale większość chyba osób, przepuszcza 2 razy. :-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 lut 2015, 23:05 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: boxer1981228 »

Wystarczy wiedzieć ile masz urobku i jakiego procentu, potem prosty wzór 15 sekund liczenia i już wiesz ile wody trzeba dolać żeby uzyskać dany procent:
boxer1981228 pisze:Ja kiedyś znalazłem taki wzór:

Jeżeli mamy 96 % a chcemy uzyskać 40 % i przyjmując że miarą jest 1 litr to :
96/40= 2,4 odejmujemy 1 (ten przyjęty 1 litr jako miara) = 1,4 l .
Tyle trzeba dolać do litra spirytusu o mocy 96% aby uzyskać 40% .
Ja to stosuję i mnie odpowiada szybko i prosto.

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Ja puszczam raz, z tego mam ok 60% to rozcieńczyłem do 40% i puściłem jeszcze raz. Drugim razem uzyskałem 80% i ciągnąłem to do 40%, po zmieszaniu wszystkiego wyszło 65% i to rozcieńczyłem wodą do 55%. Całkiem niezłe to wyszło.
Awatar użytkownika

qwasu
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 10 gru 2014, 20:37
Ulubiony Alkohol: Bourbon Whiskey
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Düsseldorf
Podziękował: 30 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: qwasu »

milik pisze:Ja puszczam raz, z tego mam ok 60% to rozcieńczyłem do 40% i puściłem jeszcze raz. Drugim razem uzyskałem 80% i ciągnąłem to do 40%, po zmieszaniu wszystkiego wyszło 65% i to rozcieńczyłem wodą do 55%. Całkiem niezłe to wyszło.
Wow! Ja jeszcze sprzętu nie mam i nastawu nie robiłem, a w życiu tak bym nie zrobił jak Ty to zrobiłeś.
Trochę więcej czasu poświeć na czytanie a następnym razem nie napiszesz że całkiem dobre wyszło tylko to jest boskie :P
Oczywiście bez obrazy kolego.
Pozdrawiam.
Spirytusik najwydestylowaniuchniejszy

Autor tematu
milik
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 30 sie 2014, 09:29
Podziękował: 2 razy
Re: Pierwszy, najprostszy nastaw.

Post autor: milik »

Czyli jak byś to zrobił? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”