Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 17 paź 2017, 09:31
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
Cześć, chciałem się Wam "pochwalić" moim pierwszym pot stillem
Rura fi28 o długości 70cm i kolanko fi12, szybkowar 15 tureckich litrów. Całość (z szybkowarem) ma wysokość 106cm.
Muszę tylko obrócić "puzon" w drugą stronę, żeby jakoś zrównoważyć konstrukcję.
To było moje pierwsze lutowanie miedzi, w życiu, więc się nie śmiejcie
Uprzedzając pytania:
Dlaczego szklana chłodnica?- Bo akurat taką miałem, nie lubię wywalać dobrych rzeczy
Po co termometr na górze?- Pkt. wyżej, miałem więc wykorzystałem
Skąd wziąłem miedziane obejmy?- Nie wziąłem, to zwykłe obejmy pomalowane sprayem na kolor miedzi.
Mam też do Was pytanie, czy na takiej płycie gazowej można postawić destylator 30l? Coś takiego np.
https://browin.pl/sklep/produkt/340331/ ... stal-n-30l
Rura fi28 o długości 70cm i kolanko fi12, szybkowar 15 tureckich litrów. Całość (z szybkowarem) ma wysokość 106cm.
Muszę tylko obrócić "puzon" w drugą stronę, żeby jakoś zrównoważyć konstrukcję.
To było moje pierwsze lutowanie miedzi, w życiu, więc się nie śmiejcie
Uprzedzając pytania:
Dlaczego szklana chłodnica?- Bo akurat taką miałem, nie lubię wywalać dobrych rzeczy
Po co termometr na górze?- Pkt. wyżej, miałem więc wykorzystałem
Skąd wziąłem miedziane obejmy?- Nie wziąłem, to zwykłe obejmy pomalowane sprayem na kolor miedzi.
Mam też do Was pytanie, czy na takiej płycie gazowej można postawić destylator 30l? Coś takiego np.
https://browin.pl/sklep/produkt/340331/ ... stal-n-30l
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 gru 2021, 14:42 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie pędź tak, proszę, daj odpocząć
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
@Adam1070.
Ja też wierzę że wieża w Pizzie jest krzywa.
Kol@Funataro.
Bardzo fajnie ci wyszło.
Kołek w sufit, haczyk i podpinany łańcuszek do podtrzymania sprzętu, najprościej.
Co do zbiornika z linku to on jakiś cienkościenny mi się wydaje.
Jak zresztą większość co z Browinu to cienkie jest.
Co do kuchenki, to wytrzyma, wystarczy pod ruszt podkładać coś aby rozłożyć siłę nacisku równomiernie.
U mnie służą do tego stare pilniki zdzieraki z warsztatów szkolnych, idealnie na wysokość pod rusztem, na czas procesu podkładam, potem wyjmuję.
Ale może być cokolwiek, aby twarde i niepalne.
Zresztą 30L to nie jest jakiś super ciężar, sam ruszt wytzyma. Ale ja pod keg czy 30 czy 50L podkładam, na wszelki wypadek.
Ja też wierzę że wieża w Pizzie jest krzywa.
Kol@Funataro.
Bardzo fajnie ci wyszło.
Kołek w sufit, haczyk i podpinany łańcuszek do podtrzymania sprzętu, najprościej.
Co do zbiornika z linku to on jakiś cienkościenny mi się wydaje.
Jak zresztą większość co z Browinu to cienkie jest.
Co do kuchenki, to wytrzyma, wystarczy pod ruszt podkładać coś aby rozłożyć siłę nacisku równomiernie.
U mnie służą do tego stare pilniki zdzieraki z warsztatów szkolnych, idealnie na wysokość pod rusztem, na czas procesu podkładam, potem wyjmuję.
Ale może być cokolwiek, aby twarde i niepalne.
Zresztą 30L to nie jest jakiś super ciężar, sam ruszt wytzyma. Ale ja pod keg czy 30 czy 50L podkładam, na wszelki wypadek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
Serwus
PS a szklana chłodnica wygląda bajecznie.
Pozdrawiam.
Jeśli jest to standardowa kuchnia gazowa tylko w zabudowie, sądzę tak- zdjęcie nie pokazuje całości. Uważam, że wytrzyma więcej niż masa brutto całego zestawu, łącznie z wsadem 25L. Jeśli niemasz pewności, najlepiej skontaktuj się z producentem lub z instalatorem. Po za tym, pomyślałbym nad wymianą tego "manometru" w szczycie i opcjonalnie nad termometrem w kotle. Papużka musowo.Funataro pisze: Mam też do Was pytanie, czy na takiej płycie gazowej można postawić destylator 30l?
PS a szklana chłodnica wygląda bajecznie.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
"UWAGA: Pojemnik jest wykonany ze stali AISI 201, po każdym użyciu wymaga ona umycia oraz osuszania. Niestosowanie się do zaleceń producenta spowodować może uszkodzenia produktu takie jak rdza, wżery, przebawienia."
To była jedna z przyczyn rezygnacji z takiego pojemnika. W końcu zdecydowałem się na takie rozwiązanie
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p261984.
Gar masywny, pokrywa gruba i sztywna. Można się pobawić.
Pozdrawiam i powodzenia.
A dodatkowo na stronie Browinu napisane jest:rozrywek pisze:Co do zbiornika z linku to on jakiś cienkościenny mi się wydaje.
Jak zresztą większość co z Browinu to cienkie jest.
"UWAGA: Pojemnik jest wykonany ze stali AISI 201, po każdym użyciu wymaga ona umycia oraz osuszania. Niestosowanie się do zaleceń producenta spowodować może uszkodzenia produktu takie jak rdza, wżery, przebawienia."
To była jedna z przyczyn rezygnacji z takiego pojemnika. W końcu zdecydowałem się na takie rozwiązanie
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p261984.
Gar masywny, pokrywa gruba i sztywna. Można się pobawić.
Pozdrawiam i powodzenia.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
@Adam1070 - nie strasz chłopa. Masz gar z takiego samego materiału ze ścianką 0,8mm, masywność odczuwasz z uwagi na jego większe gabaryty. 201-ka to powszechny materiał w gastronomii.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Brak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
Masz absolutną racje, ale nie do końca. Hehe zaleciało kolegą Rozrywkiem (Pozdrawiam Cie Adasiu. Ty wiesz co do Ciebie czuje. Wyznałem Ci to forum )
"Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 201 do użytku w gastronomii. Specjalna konstrukcja dna kapsułowego rozprowadza ciepło równomiernie po całej powierzchni spodu, co zwiększa stopień wykorzystania ciepła i efektywność gotowania. Przekłada się to bezpośrednio na ich jakość oraz komfort pracy kucharza. Takie rozwiązanie zmniejsza również ryzyko przypalenia potraw." i tu masz racje co do materiału z jakiego jest wykonany.
Czytałem komentarze na all...go tych co zakupili takie gary jak z Browinu i kupujący narzekali na pojawiającą się rdze, lub nie wykrywanie przez indukcje. No i grubość ścianek 0,0 nic jak to określił jeden z naszych kolegów na forum.
Mój gar dalej opisany jest następująco:
Wkładka ferromagnetyczna w dnie pozwala na stosowanie garnków YATO na każdym rodzaju kuchenek, takich jak:
elektryczna
indukcyjna
gazowa
ceramiczna
Parametry:
Pojemność [l]: 21
Średnica [mm]: 300
Wysokość [mm]: 300
Grubość ścianki [mm]: 1
Grubość dna [mm]: 3,8
Materiał: stal nierdzewna
I tu już nie masz racji bo mam więcej materiału o 0,02mm , przynajmniej w opisie.
"Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 201 do użytku w gastronomii. Specjalna konstrukcja dna kapsułowego rozprowadza ciepło równomiernie po całej powierzchni spodu, co zwiększa stopień wykorzystania ciepła i efektywność gotowania. Przekłada się to bezpośrednio na ich jakość oraz komfort pracy kucharza. Takie rozwiązanie zmniejsza również ryzyko przypalenia potraw." i tu masz racje co do materiału z jakiego jest wykonany.
Czytałem komentarze na all...go tych co zakupili takie gary jak z Browinu i kupujący narzekali na pojawiającą się rdze, lub nie wykrywanie przez indukcje. No i grubość ścianek 0,0 nic jak to określił jeden z naszych kolegów na forum.
Mój gar dalej opisany jest następująco:
Wkładka ferromagnetyczna w dnie pozwala na stosowanie garnków YATO na każdym rodzaju kuchenek, takich jak:
elektryczna
indukcyjna
gazowa
ceramiczna
Parametry:
Pojemność [l]: 21
Średnica [mm]: 300
Wysokość [mm]: 300
Grubość ścianki [mm]: 1
Grubość dna [mm]: 3,8
Materiał: stal nierdzewna
I tu już nie masz racji bo mam więcej materiału o 0,02mm , przynajmniej w opisie.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 gru 2021, 12:12 przez Adam1070, łącznie zmieniany 2 razy.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
A Browin jako duża firma jest po prostu ostrożny - wiedzą, że używamy tego dalece od standardów (traktujemy zasadami, kwasami, alkoholami), wiedzą też (w przeciwieństwie do wielu użytkowników) że każda stal jest się w stanie pokryć rudą.
No właśnie - przynajmniej w opisie. Mierzą grubość blachy na wywijce rantu, gdzie jest spulchniona. Czar pryska, gdy wiercisz w tym garze otwór na np. zawór. Bierzesz w suwmiarkę krążek po wierceniu i... I w doopie Cię mają. Zwrócić nie możesz, bo już go uszkodziłeś. Przerabiałem temat :/Adam1070 pisze: (...) I tu już nie masz racji bo mam więcej materiału o 0,02mm , przynajmniej w opisie.
A Browin jako duża firma jest po prostu ostrożny - wiedzą, że używamy tego dalece od standardów (traktujemy zasadami, kwasami, alkoholami), wiedzą też (w przeciwieństwie do wielu użytkowników) że każda stal jest się w stanie pokryć rudą.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 gru 2021, 12:22 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 17 paź 2017, 09:31
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 14 razy
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
Dzięki i właśnie do owocówek to ma byćGóral bagienny pisze: Dobra robota
Do owoców jak znalazł
spróbuję obrócić konstrukcję żeby to lepiej zrównoważyć i ew. podwiążę do szafki tak jak mówiszAdam1070 pisze:Bardzo ładnie Ci to wyszło. Szkoda tylko, że przypomina krzywą wierzę w Pizie. Spróbuj to wyprostować. Jak mi się kiedyś PS gibał na boki to go przywiązałem sznurkami do uchwytów szafek . Powodzenia.
kołek w sufit nie wchodzi w grę, po pierwsze sufit podwieszany z karton gupsu a po drugie jakbym sobie na potrzeby pędzenia wbił takiego kołka to drugiego by mi żona w potylicę chyba wbiłarozrywek pisze:@Adam1070.
Ja też wierzę że wieża w Pizzie jest krzywa.
Kol@Funataro.
Bardzo fajnie ci wyszło.
Kołek w sufit, haczyk i podpinany łańcuszek do podtrzymania sprzętu, najprościej.
Co do zbiornika z linku to on jakiś cienkościenny mi się wydaje.
Jak zresztą większość co z Browinu to cienkie jest.
Co do kuchenki, to wytrzyma, wystarczy pod ruszt podkładać coś aby rozłożyć siłę nacisku równomiernie.
U mnie służą do tego stare pilniki zdzieraki z warsztatów szkolnych, idealnie na wysokość pod rusztem, na czas procesu podkładam, potem wyjmuję.
Ale może być cokolwiek, aby twarde i niepalne.
Zresztą 30L to nie jest jakiś super ciężar, sam ruszt wytzyma. Ale ja pod keg czy 30 czy 50L podkładam, na wszelki wypadek.
to jest płyta, dziura wycięta w blacie kuchennym i osadzona płyta, piekarnik jest oddzielnie. No chyba napiszę do producenta żeby lipy nie było, że wydam kasę na gar i przy okazji płytę pognę czy cośdefacto pisze:SerwusJeśli jest to standardowa kuchnia gazowa tylko w zabudowie, sądzę tak- zdjęcie nie pokazuje całości. Uważam, że wytrzyma więcej niż masa brutto całego zestawu, łącznie z wsadem 25L. Jeśli niemasz pewności, najlepiej skontaktuj się z producentem lub z instalatorem. Po za tym, pomyślałbym nad wymianą tego "manometru" w szczycie i opcjonalnie nad termometrem w kotle. Papużka musowo.Funataro pisze: Mam też do Was pytanie, czy na takiej płycie gazowej można postawić destylator 30l?
PS a szklana chłodnica wygląda bajecznie.
Pozdrawiam.
Nie pędź tak, proszę, daj odpocząć
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
Serwus
W takim układzie wydaje mi się, że jej nośność może być bardziej ograniczona. Tu przezorności nigdy nie za wiele i kontakt z producentem jest konieczny. Po za tym, nie jestem pewien, czy pokrzywisz tę płytę. Tu, do jej "zarabowania" dojść może. Choć z drugiej strony, mam kamienny zlewozmywak o poj. ok 15l wpuszczony w taką płytę i niejednokrotnie, zalewałem go wodą po otwór przelewowy i nic się z tym nie dzialo. On sam waży ponad 15kg. Ale grubość blatu ok.40mm. Tył i ścianki boczne - 20mm. Wybacz mi dziwne nazewnictwo - zboczenie zawodowe
Tak też myślałem. MDF, HDF?Funataro pisze:
to jest płyta, dziura wycięta w blacie kuchennym i osadzona płyta, piekarnik jest oddzielnie. No chyba napiszę do producenta żeby lipy nie było, że wydam kasę na gar i przy okazji płytę pognę czy coś
W takim układzie wydaje mi się, że jej nośność może być bardziej ograniczona. Tu przezorności nigdy nie za wiele i kontakt z producentem jest konieczny. Po za tym, nie jestem pewien, czy pokrzywisz tę płytę. Tu, do jej "zarabowania" dojść może. Choć z drugiej strony, mam kamienny zlewozmywak o poj. ok 15l wpuszczony w taką płytę i niejednokrotnie, zalewałem go wodą po otwór przelewowy i nic się z tym nie dzialo. On sam waży ponad 15kg. Ale grubość blatu ok.40mm. Tył i ścianki boczne - 20mm. Wybacz mi dziwne nazewnictwo - zboczenie zawodowe
Re: Pierwszy mikro pot still (miedź i szybkowar)
Cześć. Podobnę się pod temat bo mowa o firmie Browin. Ostatnio na u nich na YT pojawiła się taka oto kolumna: https://youtu.be/yRELuv8JKd8 . Czy ktoś ją może ma lub wypróbował? Warta jest tej ceny? Pozdrawiam.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy