Degustacja zaliczona. Z tonikiem Kinley + plasterek cytryny - rewelacja! Gdyby ktoś miał przepis na skład mieszanki ziołowej do tego ginu byłoby super. W każdym razie destylacja ręczna na alembiku - tak pisze producent.
P.S. Co ciekawe, w Polsce ten gin można kupić ponad trzykrotnie taniej niż w Wielkiej Brytanii. Jak kupuję za 57 zł w sklepie internetowym, w GB cena 38 funtów szterlingów.
Pierwszy Gin
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 56
- Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Galway- Irlandia
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pierwszy Gin
Masz racje Janie. Tu na wyspach czy Anglia czy Irlandia to butelka ginu innego niż danej marki sieci handlowej zaczynają się od 40euro za 0,7L.
Wydać takie pieniądze na trunek i stwierdzić, ,,mój jest lepszy" bezcenne.
Niestety manufaktura kosztuje i na każdy wyrób znajdą się ludzie, którym to będzie smakowało i tacy, którzy powiedzą, że ktoś robi lepszy.
Swego czasu zrobiłem kilka butelek ginu własnego pomysłu.
Owoce dzikiej róży i tarniny po przemrożeniu macerowałem miesiąc w 60% alkoholu. Następnie dodałem botaniki czyli jałowiec, suszone skórki cytryny, limonki, anyż i jeszcze kilka innych przypraw postało to kolejne parę dni i przedestylowałem to na pot-stilu.
Nie spodziewałem się takiego uznania od narodu, który jest sceptycznie nastawiony do takich wynalazków robionych w domowych warunkach. Słowa ,,nigdy czegoś tak dobrego jeszcze nie piłem" dodają zapału do kolejnych eksperymentów.
Z drugiej strony ludzie, którzy mieli okazję smakować tylko tradycyjnego irlandzkiego wyrobu jakim jest Poitín domowej produkcji, docenią każdą inną domową manufakturę, która wykonana została zgodnie ze sztuką.
Wydać takie pieniądze na trunek i stwierdzić, ,,mój jest lepszy" bezcenne.
Niestety manufaktura kosztuje i na każdy wyrób znajdą się ludzie, którym to będzie smakowało i tacy, którzy powiedzą, że ktoś robi lepszy.
Swego czasu zrobiłem kilka butelek ginu własnego pomysłu.
Owoce dzikiej róży i tarniny po przemrożeniu macerowałem miesiąc w 60% alkoholu. Następnie dodałem botaniki czyli jałowiec, suszone skórki cytryny, limonki, anyż i jeszcze kilka innych przypraw postało to kolejne parę dni i przedestylowałem to na pot-stilu.
Nie spodziewałem się takiego uznania od narodu, który jest sceptycznie nastawiony do takich wynalazków robionych w domowych warunkach. Słowa ,,nigdy czegoś tak dobrego jeszcze nie piłem" dodają zapału do kolejnych eksperymentów.
Z drugiej strony ludzie, którzy mieli okazję smakować tylko tradycyjnego irlandzkiego wyrobu jakim jest Poitín domowej produkcji, docenią każdą inną domową manufakturę, która wykonana została zgodnie ze sztuką.
Re: Pierwszy Gin
Stary temat ale zapytam bo widzę że pasuje do pytania. Czy mając kolumnę z aabratkiem, przerabiam to na potstill, krótki odcinek kolumny z miedzią i sama głowica, bez bufora bez niczego. Problem jest taki że w zbiorniku mam minimalną ilość "płynu" dość sporą a ginu nie wiadomo ile litrów nie chcę robić, macerat to 5L 60%. Czy można bezpiecznie to rozcieńczyć do 30L np? Czy związki rozpuszczone w alkoholu się wytrącą powodując przypalenie grzałek może i niedostateczne wydostawanie się aromatów na drugim końcu?