Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Radomir908
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 06:33
Załączniki
Pierwsze wino z wiśni

Postautor: Radomir908 » niedziela, 22 lip 2018, 07:05

Witam,
Wczoraj nastawiłem wino, czytając wcześniejsze tematy pewnie zostane zlinczowany, ale moim jedynym przygotowaniem było przeczytanie przepisu z internetu. Orazu pojawił się problem w postaci cofania się powietrza do środka zamiast wypuszczania go z butli. Napisze co zrobiłem może ktoś mądrzejszy odemnie mnie uratuje:)

12kg wiśni wydrylowalem po czym zostało mi 9 kg czystych wiśni. Według przepisu zasypałem je 1kg cukru i zostawiłem na 24h.
Po tym czasie przeniosłem wiśnie z sokiem do balona (dużego chyba 30l). Ropuściłem 2.5kg cukru w 2.5l wody, poczekałem aż wystygnie (możliwe ze nie wystarczająco długo bo jakieś 40 min) i wlałem do balona. W 100ml wody letniej rozpuściłem drożdże winiarskie chyba biowin było na paczce napisane ze porcja na 10-30l wina wiec rozpuściłem cała(na paczce pisało też że po 20 min gotowe) , wlałem do wiśni i tak samo zrobiłem z pożywka. Jak juz wszystko było w środku wymieszalem i zakryłem korkiem gumowym z rurka fermentacyjna. Zalałem woda i... zassalo.
Teraz mam dwa pytania:
Jeśli coś z tego wyjdzie to będzie to dobre wino?
Jeśli nie zacznie bulgotać to da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za błędy jeśli jakieś były i ze się tak rozpisałem.
Pozdrawiam.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2988
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Pierwsze wino z wiśni

Postautor: Pretender » niedziela, 22 lip 2018, 14:08

Ile czasu minęło od dodania drożdży? Blg jakie?


Autor tematu
Radomir908
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 06:33
Załączniki
Re: Pierwsze wino z wiśni

Postautor: Radomir908 » niedziela, 22 lip 2018, 18:34

Dodałem od razu po syropie wiec około 18 wczoraj, blg sprawdzałem dopiero dziś o 13 pierwszy raz wyszło 28

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Pierwsze wino z wiśni

Postautor: Mafiej » niedziela, 22 lip 2018, 20:25

Nie możesz sprawdzić jaki typ drożdży użyłeś? Wygogluj drożdże z biowinu i w obrazach powinieneś znaleźć te których użyłeś. 28 blg to trochę za dużo. Jeśli masz jeszcze wiśnie, to wrzuć je do balonu do tamtych. Możesz użyć innych owoców, a w ostateczności dolej wody aby obniżyć zawartość cukru do max 22 blg.


Autor tematu
Radomir908
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 06:33
Załączniki
Re: Pierwsze wino z wiśni

Postautor: Radomir908 » poniedziałek, 23 lip 2018, 08:22

Drożdże dodałem "fermicru VR5 7g"(pomyliło mi się bo klarowin mam z browin). Wiśni już nie zdobędę, możliwe że czarna porzeczkę ogarnę tylko nie wiem ile potrzeba.
Sprawdzałem dziś rano i wino zaczęło bulgotać, ale nie nazwał bym tego burzliwym (raz na 1.5 min)

Awatar użytkownika

dawid3002
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2018, 16:30
Krótko o sobie: Mam póki co 20-kilka lat. Lubie tworzyć, ulepszać, zmieniać alkohol. Niestety warunki ograniczają mnie do skromnych ilości produkcji wina.
Ulubiony Alkohol: Wino wytrawne, niepowtarzalne wódki
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Włocławek
Załączniki
Re: Pierwsze wino z wiśni

Postautor: dawid3002 » wtorek, 31 lip 2018, 16:01

Hejka.
Mam takie zapytanie. Posiadam 20-25kg wiśni. Była ona zamrożona. Chce zrobić wino (nie wiem ile tego wina). Plan jest taki:
75% wiśni dam na sokownik i uzyskam sok.
Pozostałe 25% wydryluje i zrobię z nich miazgę, aby uzyskać większą ekstraktywność wina.
Czy może lepiej z samego soku? Czytałem, że winko może być puste.
Wątpliwości co do ilości wiążą się z tym, że nie wiem ile soku z nich uzyskam, a zakładam 20% zawartość wody w soku z sokownika.
Dajcie znać i jakieś rady :)

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości