Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » czwartek, 26 lip 2018, 11:45

Zakupiłem mały balon 5 litrowy, co by dużo na zmarnowanie nie poszło jak bym coś zepsuł :). Wino zamierzam zrobić z mieszanki owocowej: mirabelki- malina-czarna porzeczka.
Jakie proporcje zastosować na 5 litrowy balon? Myślałem nad 2,5kg owoców +0,8l wody , tylko nie wiem ile cukru dodać.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

eldier
550
Posty: 562
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: eldier » czwartek, 26 lip 2018, 15:35

Kup 10-15l wiaderko z przykrywką w Castoramie czy innym markecie budowlanym za parę zł. Tylko patrz żeby miały atest do spożywki - w casto są takie białe przy kasach. Jak jesteś biedakiem to pochodź po piekarniach i zapytaj czy Ci nie oddadzą, często mają jakieś po dżemach czy innych mąkach do wyrzucenia.

Malina porzeczka może być ciekawe :) Śliwkę do tego zestawu sobie daruj. Jak koniecznie chcesz tak małą ilość chociaż nie polecam, bo szkoda Ci później będzie wypić - serio mówię. Takie testowe nastawy to można sobie robić jak już w piwniczce mamy coś dobrego, ale jak chcesz.
Proponuję 3kg porzeczek i 3kg malin umyć, przebrać, wybrać tylko zdrowe i dojrzałe owoce, pognieść, wrzucić do tego wiadra, zalać litrem wrzątku, dodać pektopolu/pektoenzymu, jak przestygnie dodać drożdże. Jeżeli aktywne to nie ma problemu bo czas ich przygotowania to 20-30min. Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.
Po 5-7 dnia płyn wycisnąć, dodać wody i cukru wg zakładanego %. Im mocniejsze i słodsze tym mniej wody, a więcej cukru. Średnio na każdy litr soku dać 1,5-2l syropu cukrowego.
Z tego powinny wyjść Ci dwa takie baloniki. Dopóki fermentacja trwa w najlepsze możesz ją prowadzić w wiaderku. Na cichą musisz przelać do balonu. To mniej więcej tyle :)

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: ramzol » czwartek, 26 lip 2018, 18:02

Drożdże mają tolerancje na alkohol. W zależności od rodzaju/szczepu nadają się do win białych itd. Planując wino zakładasz z góry ile bedzie objętościowo towaru, ile bedzie miało % czy bedzie słodkie czy wytrawne kwaśne czy b.. Jeden wie co jeszcze. Cukier dzielisz na 2-3 partię. Dobrze jest posiadać cukromierz i zmierzyć zawartość cukru w soku na samym poczatku. Resztę plus minus wyliczasz z prostego wzoru.
Objętość x 17 x % wynik to ilość potrzebnego cukru. 5l x 17 x 14%=1190kg cukru. Jeden kilogram cukru po rozpuszczeniu to 0,6l płynu.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

manowar
600
Posty: 638
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: manowar » piątek, 27 lip 2018, 07:18

Jak eldier pisał - mirabelkę odpuść.
Malinę odpuść - droga, szybko pleśnieje więc kupić musisz naprawdę dobrej jakości, Cieślak pisze o niej, że nadaje się na wina ciężkie i jako materiał kiperski - a do tego czarna porzeczka ją przykryje.
Pierwsze wino powinno być łatwe klasyczne - wiśnia, czarna porzeczka (czerwone), jabłka (białe).
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » piątek, 27 lip 2018, 10:56

Dzięki Panowie za wszystkie porady. Postanowiłem, że użyje tylko owoców, które rosną u mnie na działce :). Przepuściłem przez sokowirówkę jabłka i wyszło mi 3 l soku (sok nie filtrowałem tylko przelałem razem z osadem), odlałem ok 0,5l soku, w którym rozpuściłem 250 gram cukru. Do balona dodałem jeszcze 0,5 l rozgniecionych malin i porzeczek oraz dodałem trochę pożywki. Razem w balonie jest ok 3,5 litra wszystkiego. Kupiłem drożdże i zrobiłem wg instrukcji tzn: wsypałem je do 200ml wody z 3 łyżkami cukru i szczypta pożywki i odstawiłem na 2 dni. Będzie Panowie coś z tego? Czy od razu wylać do kanału? :)


eldier
550
Posty: 562
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: eldier » piątek, 27 lip 2018, 18:20

eldier pisze:Jeżeli w płynie lub z suszu to musisz przygotować 3-4dni wcześniej.


:hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

Chcesz, żeby Ci to wszystko spleśniało albo skisło? Leć po piro i dodaj 0,5g do tego.

Tak jak pisałem wcześniej nie ma sensu robić wina w tak małym balonie, możesz do niego zlać po burzliwej fermentacji pod korek.

A więc przy okazji kup większy balon albo wiadro. Porzeczki są tanie jak barszcz, wiśnie zresztą też, a więc zrób chociaż 6l tego wina żebyś miał co zlać bo tej butli...


Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » piątek, 27 lip 2018, 21:41

Dzikusy nie zaczną w takim nastawie pracować?

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1247
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: ramzol » sobota, 28 lip 2018, 07:14

Mają takie same szansę jak pleśń i inne paskudztwa.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » sobota, 28 lip 2018, 16:10

Dobra Panowie kupilem wiadro do kiszenia 30l. Dobrze myślę, że jak użyje okolo5,5litra soku jabłkowego do burzliwej fermentacji w wiaderku to potem po zlaniu wypełni mi ten 5l gąsiorek pod korek?


wawaldek11
1750
Posty: 1797
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 29 lip 2018, 03:30

baca111 pisze: gąsiorek pod korek?

Ale Ci się rymło :ok:
Pozdrawiam,
Waldek


mattz90
30
Posty: 36
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: mattz90 » środa, 1 sie 2018, 03:19

Z dzikusami może być różnie, może wyjść super naturalne winko, może również szybko zapleśnieć i stracisz owoce. W moim przypadku było 50/50 co nie zmienia faktu że jestem przeciwnikiem piro ;)


Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » niedziela, 5 sie 2018, 11:05

1.Sok wlany do balona 27 lipca,
2. 29 dodałem drożdże i fermentacja ruszyła. Na 3,5 litra soku ( jabłko,porzeczka,malina, aronia) dodałem 250 g syropu cukrowego.
3. 2 sierpnia dodałem kolejna porcje cukru-200g rozpuszczonego w 150 ml soku malinowego
4. 6 sierpnia planuje dolać 0,5 soku z aronii z rozpuszczonym cukrem ( 250g -ostatnia dawka).
Jak winko przestanie bulgać to wtedy zlać i przefiltrować przy zlewaniu ?
Na chwilę obecna winko bulga co 4-6 sekund i wygląda tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Autor tematu
baca111
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 22 lip 2018, 16:04
Załączniki
Re: Pierwsze wino owocowe

Postautor: baca111 » niedziela, 19 sie 2018, 12:38

Dziś 1 raz zlałem wino i odcedziłem przez gazę resztki owoców. Wino mocne i wytrawne ( dziwne bo dałem ok 1kg cukru na 3,5 soku). Wlałem z powrotem do damy 5 litrowej, dosłodziłem i sobie dalej bąbelkuje co 30-40 sekund.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości