Pierwsze początki i gnębiące pytania :)

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

motyl891
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 16:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 5 razy

Post autor: motyl891 »

Panowie udało mi się przerobić cukier i przeprowadzić pierwszą destylacje. Wygotowałem 5,5l 80% produktu na kolumnie z zimnymi palcami. Zastanawiam się co dalej.
Czytałem, że do drugiej destylacji rozrobić to do 40% i gotować. Słyszałem też, że należy to puścić przez węgiel aktywny(fakt, zapach jest bardzo nieprzystępny) i dopiero puścić drugi raz (bez rozrabiania). Co mam dalej robić? Proszę o pomoc ;)
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”