Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
tre_k
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 20 gru 2018, 12:30
Załączniki
Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: tre_k » piątek, 26 kwie 2019, 13:01

Panowie, interesuje mnie wytwarzanie piwa, spotkałem się z tym w Norwegii gdzie chłopaki mieli całe ,,hoboki" piwa, lali wodę, cukier wsypywali brewkita i warzyli :D pili po 4-7 dniach, piwo super..... Nie chcę kupować gotowych zestawów, chciałbym sam skompletować zestaw, tylko nie wiem od czego zacząć. Czy udzielicie mi porady co muszę nabyć? Zapędy mam do zrobienia samemu zacieru, mam trochę jęczmienia czy też gotowego brewkitu, chciałbym coś uniwersalnego. Na początek myślę że jechałbym z brewkitem potem przy kolejnych stopniach ,,wtajemniczenia" w zaciery. Co mam kupić? Ile wiader itp? żeby nie wydać od razu grubej kasy.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online

chprzemo
750
Posty: 752
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: chprzemo » piątek, 26 kwie 2019, 23:36

Czesc!

2 wiadra z kranikami.
Termometr
Cukromierz
‚Trochę’ wężykow do zlewania
Kapslownica (chyba, ze pierwsze Warki wlejesz w PETy to jest zbędna)
Kapsle (j.w.)
Szczotka do butelek
Coś do dezynfekcji (starsan, piro lub coś w tym kierunku)
Duże usprawnienie to chłodnica ale na początek nie jest niezbędna.
Precyzyjna jubilerska/dilerska waga 0-200g lub coś dokładnego w tym przedziale do odmierzania cukru do refermentacji lub ‚specjalne’ tabletki glukozowe które maja określoną wagę ( moim zdaniem waga jest lepsza, kupisz za 20 zł a będziesz miał na lata najpierw do cukru później tez do chmielu)

Z tymi gratami powinieneś sobie bez problemu poradzić z pierwszymi brewkitami.

Jedli będziesz kapslowal to zbieraj butelki, dokup szczotkę do butelek i pomyśl o suszarce do butelek- tez nie jest niezbędna na początku zabawy.


Powodzenia!
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 23:40 przez chprzemo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


pauka
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
Krótko o sobie: Młody niedoświadczony piwowar domowy :)
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: pauka » poniedziałek, 29 kwie 2019, 07:19

Na początek polecam zestaw z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem.
Jaki styl piwa cię interesuje?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 kwie 2019, 09:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


inso
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 14:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: inso » wtorek, 28 lip 2020, 10:15

Sprawdzilibyście czy jest wszystko co potrzebne do zaczęcia warzenia piwa?

Obrazek



Chłodnicę zamierzam zrobić z karbowanki. Taka będzie dobra?

https://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn-13-aisi-304-0-20-mm-p-14.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lip 2020, 14:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

manowar
750
Posty: 797
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: manowar » wtorek, 28 lip 2020, 14:33

Lista długa i częściowo nie warta wydania pieniędzy...
Jeśli chodzi o to co bym zmieniał:
- masz 6 wiader... nie wiadomo po co... starczą ci 2 wiadra gołe (pokrywa i podziałka) i 1 wiadro z kranikiem - do rozlewu
- termometry ciekłokrystaliczne to raczej gadżet
- dodatkowe pokrywy, uszczelki pod rurkę fermentacyjną, reduktory osadów, wkłady do rurek, dodatkowy kranik i uszczelka do kranika - niepotrzebne
- miarka - niepotrzebna (lepiej lać syrop cukrowy i mieszać z całą brzeczką) - a jak koniecznie chcesz sypać do pojedynczych butelek to starczy 1
- sztywne przyłącze kranika - ja wolę elastyczne z kawałka wężyka silikonowego
- wymienna głowica kapslująca - też chyba zbędna.

To czego mi brakuje:
- gar - czyli podstawa zestawu do zacierania
- coś do filtrowania (może być filtrator z oplotu)
- kapslownica stołowa

aerometr pewnie bardzo dobry i bardzo drogi... można oszczędzić...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


inso
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 14:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: inso » wtorek, 28 lip 2020, 15:49

Garnek mam 30L, kapslownicy nie dodalo do koszyka, bedzie heavy duty, areometr ten bedzie ok. czy taki za 26 zl?: https://browamator.pl/areometr-winiarski-dwie-skale-sp-gr-0-990-1-12,3,136,3699


A rurka karbowana bedzie dobra?

Online

chprzemo
750
Posty: 752
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: chprzemo » wtorek, 28 lip 2020, 16:04

Zgadzam się z przedmówca w 100% co do areometru- za takie pieniądze (+kilka pln) kupisz refraktometr który przy warzeniu jest o niebo praktyczniejszy.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Kòpôcz
200
Posty: 201
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: Kòpôcz » wtorek, 28 lip 2020, 19:43

Karbowanka daje radę, to dość popularne rozwiązanie.
Co to za gar, co go masz?


Awatar użytkownika

Kòpôcz
200
Posty: 201
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: Kòpôcz » środa, 29 lip 2020, 15:07

Masz już go na stanie, czy planujesz? A jeśli masz, to może możesz oddać?


inso
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 14:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: inso » środa, 29 lip 2020, 15:28

Nie, taki już mamy. A jaki byś polecił?

Awatar użytkownika

Kòpôcz
200
Posty: 201
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: Kòpôcz » czwartek, 30 lip 2020, 13:43

Jeśli Twój gar wygląda, jak na zdjęciu, to oczywiście się nada, ale nie daje Ci dużych szans rozbudowy. Kłopotliwe test tu przejście ze ściany bocznej w dno dużym łukiem:
- gdybyś chciał zamontować zawór raczej nie da się go zrobić możliwie blisko dna, a jeśli nawet to będzie się kierował zamiast poziomo, to mocno skosem w dół. Jedyne rozwiązanie, to znaleźć dobrego spawacza, który by wspawał mufę/nypel.
- gdybyś kiedyś chciał doposażyć się w kosz sztywny, to albo będzie wysoko nad dnem, albo daleko od ścian bocznych - wówczas albo musisz brać dużo zapasu wody, albo w samym koszu zacier będzie gęsty. Pozostaje Ci więc tylko worek, ale w nim już się trzeba nakombinować z wysładzaniem, a o cyrkulacji zacieru raczej możesz zapomnieć.
- jakąś opcją może być samo fałszywe dno, ale tu też pod nim będziesz miał dość dużą poduszkę bez zacieru. Będziesz miał jednak możliwość cyrkulacji brzeczki, tyle, że wysładzanie będziesz musiał zrobić do drugiego zbiornika, gar opróżnić z młóta, wyjąć dno i wlać brzeczkę z powrotem.
W podobnej pojemności bardzo dobrze sprawdzają się gastronomiczne gary 36l (Stalgast, Tadar i masa chińczyków), można kupić fałszywe dna pod nie, albo pobrać pliki pod laser.

Awatar użytkownika

Lord Pagon
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: Lord Pagon » czwartek, 30 lip 2020, 19:20

Myślę tak na początku przygody trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile czasu możemy na to hobby poświęcić . Przy zacieraniu to średnio 6 h jak gospodarujemy wolnym czasem to wareczki 25 l ok ale jeszcze trzeba to później zabutelkowac kolejne 3-4 h z myciem butelek . Jak mało czasu to już wareczki 50 l 10 -12 h a mamy 100 butelek pysznego piwka . Ja warze co 1-2 miesiące porządną wareczke i styka , zależy od potrzeb . Jak masz zamiar zwiększyć wybicie to moim zdaniem gar 70 l optymalny dla warki 25 i 50 l .


inso
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 14:53
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: inso » czwartek, 30 lip 2020, 22:18

Czasu aktualnie mam pod dostatkiem. Potrzeby duże. Na początku poeksperymentuję ze smakami i zastanowię się nad destylatorem z płaszczem.

Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 180
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Postautor: fo11rest » czwartek, 13 sie 2020, 19:17

[quote="tre_k"][/quote]
Jak odważysz się uwarzyć piwo ale tradycyjnie to tu masz link:
przepis-na-doble-lekkie-piwo-t18453.html


Wróć do „Sprzęt Piwowarski”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości