Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 lut 2018, 08:34

Witam.
Jako, że jestem początkujący i dopiero poznaję tajniki psocenia mam pewne nie jasne do końca dla mnie tematy które przydałoby się rozwiązać.
Jako, że zbliżam się do końca budowy swojego pierwszego destylatora (postawiłem na miedziany alembik/pot still) - link http://alkohole-domowe.com/forum/tradycyjny-kentucky-whiskey-pot-still-t16917.html mam pytanie odnośnie nastawu który chciałbym jako pierwszy przetestować.
Kocioł ma 45L całkowitej pojemności, więc sądzę, że 40 litrowy wsad będzie odpowiedni, ale w jakich proporcjach najlepiej było by przygotować nastaw? Poczytałem chyba większość tematów na tym forum i nie tylko o nastawach i niby jest wszystko jasne, ale jednak wolałbym jasną, czytelną odpowiedz, że tak jest dobrze i koniec kropka ;). Temat drożdży jest bardzo duży i zapewne ciężko jest jednoznacznie podać, które drożdże będą najlepsze. Ilość cukru w nastawie też zapewne ma znaczenie zależnie od tego gdzie go kupimy.

Nastaw z cukru:
- 10 - 11kg cukru
- 33L woda
- drożdże Alcotec 48 Pure lub puriFERM Moskva (lub też coś innego co moglibyście polecić)

Co sądzicie o takich proporcjach? Proszę jeżeli to możliwe o poprawki ;).

Wiem, że za chwilę pojawią się głosy, że alembik nie nadaje się do cukrówek i ja to doskonale rozumiem, ale stawiam bardziej na owocówki i zbożówki a sporadycznie cukrówka, ale że ma to być pierwsza destylacja więc nie ma co szaleć na początek.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za cenne wskazówki :D
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

jpiwek
150
Posty: 167
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: jpiwek » czwartek, 15 lut 2018, 08:54

Jak to ma iść do wylania, to zrób jak radzi producent na opakowaniu drożdży. 22l wody 7kg cukru i wyjdzie Ci z tego jakieś 25l nastawu i na pierwszy raz wystarczy. Twój sprzęt do cukrówek jak sam zauwazyłeś sie nie nadaje, chyba że gusutujesz w wykrzywiającym morde bimbrze. To wtedy rób na piekraniczych, będzie bardziej dawało po nosie :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 lut 2018, 09:36

To, że napisałem, że ma to być pierwsza cukrówka, to nie znaczy, że mam ją w kibel wylać, a poza tym pisałem o 40 l, a nie o 25 jak piszesz i czego zapewne nie doczytałeś nie chodzi mi o czyszczenie aparatury a o pierwszy destylat z cukru.

pozdrawiam

Mod.
Nie cytuj poprzedzającego posta w całości!
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Pretender » czwartek, 15 lut 2018, 11:49

A Ja podtrzymam słowa jpiwek.
„Wyczyściłeś” maszynę?
To po pierwsze. Po drugie na opakowaniu drożdży masz „przepis”. Jeśli dasz więcej wody i więcej cukru, oczywiście w granicach rozsądku, nie będzie problemu. Ale to pewnie wiesz, bo odrobinkę czytałeś przecież forum ...
A słowa kolegi weź do siebie, bo następne twoje pytanie może być w stylu ... dlaczego mój destylat jest taki i owaki ...


karola44-81
100
Posty: 131
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: karola44-81 » czwartek, 15 lut 2018, 12:14

Pobierz aplikację alkocalk z forum i tam masz wszystko.
Najpierw policz blg z proporcji 7kg cukru/25 l nastawu.
Potem wynik z blg podstaw w zakładce nastaw dla 40 l nastawu.
To bardzo wygodne i szybkie rozwiązanie.
Na przyszłość ta apka przyda się jak mało która.

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Ryba64 » czwartek, 15 lut 2018, 12:28

@trzmi3lu - mam pytanie: gdzie ten alembik ma chłodnicę?
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 lut 2018, 13:04

@Pretender - super z twojej strony, że o to zapytałeś i zapewniam że maszyna będzie czysta przed pierwszą zaplanowaną destylacją. Co do przepisu z opakowania to wydaje mi się, że potrafię czytać ze zrozumieniem ;).

@karola44-81 - dzięki za odp. mam już tą apkę. o ile z proporcjami woda-cukier nie ma większego problemu to bardziej chodziło mi o proporcje drożdży, bo jeżeli dobrze myślę to nie wszystkie drożdże dodaje się proporcjonalnie do ilości woda-cukier. Jedne drożdże przerobią 8kg cukru a inne i 12kg.

@Ryba64 - chłodnica jest tylko jeszcze w trakcie produkcji ;) Baniaczek ma 22L poj. ale ciągle zastanawiam się nad długością rury wężownicy o średnicy fi 15, myślę nad 5-6m ale nie mam pewności czy to nie za dużo, jeżeli ktoś doradzi to będzie git.
1.jpg


pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lut 2018, 14:37 przez trzmi3lu, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Mafiej
200
Posty: 208
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Rogaland Norwegia
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Mafiej » czwartek, 15 lut 2018, 14:31

@trzmi3lu Po przeczytaniu tych kilku postów odnoszę wrażenie że.... w sumie to nie wiem o co Ci chodzi.
Uzyskałeś pośrednie odpowiedzi, masz przepis, masz aplikacje a nadal nie jesteś zadowolony. Czytając tematy na tym forum nie powinieneś zadawać tego typu pytań. Nikt za Ciebie nie będzie obliczał dokładnych proporcji do nastawu. Tu już wszystko jest.
Pozdro i miłego zgłębiania wiedzy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 lut 2018, 14:45

@Mafiej - a Ty zapewne jesteś wróżbitą i wiesz czy jestem zadowolony czy nie. Skoro przeczytałeś kilka postów i masz wrażenie że nie wiesz o co mi chodzi to może lepiej nie czytaj więcej i się nie wypowiadaj, bo i tak nie odpowiesz na moje pytania ;)

pozdrawiam i bez obrazy
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Ryba64 » czwartek, 15 lut 2018, 15:52

Wystarczy 4-5 zwoi w chłodnicy, poziom chłodzenia zawsze można regulować szybkością przepływu.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

sargas
400
Posty: 434
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: sargas » czwartek, 15 lut 2018, 20:10

Kolego od pojemności całkowitej odejmij 20% i będziesz miał pojemność roboczą nie polecam napełniania na maxa.
Masz ambitniejsze chyba plany dla tego sprzętu prawda ? Czy tylko cukrówka ? Wiesz że ten sprzęt to stworzony jest do zboża i owoców ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 lut 2018, 20:23

@sargas - z całym szacunkiem, ale ja nie pytałem o to ile mogę wlać do baniaka, bo to chyba jest jasne, że nie do pełna ;), a co do moich planów to w 1 poście jest napisane na co się nastawiam w szczególności, a po za tym po co budowałbym alembik skoro chciałbym jechać na cukrze.

Pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

seneka
500
Posty: 543
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: seneka » czwartek, 15 lut 2018, 23:12

No, a w innym poscie proponowaleś koledzę rozbudowę alembika do roli kolumny.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » piątek, 16 lut 2018, 07:19

@seneka - nie proponowałem, żeby rozbudował, bo kolega nawet nie ma alembika, tylko napisałem, że nie widzę problemu, aby to zrobić, a to jest wielka różnica ;) Tak marginesie to sam nie twierdzę, że tego nie uczynię za jakiś czas i będę miał 2in1. ;)

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Pretender » piątek, 16 lut 2018, 08:54

Cieszy mnie to bardzo, że potrafisz czytać że zrozumieniem. Bo po pierwsze, na opakowaniu masz przepis, który możesz sobie skalować, po drugie napisałem Ci, że możesz powiększyć nastaw bez dodawania kolejnej paczki drożdży. No i po trzecie, na forum znajdziesz dziesiątki tematów dotyczących nastawów.
I bez obrazy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » piątek, 16 lut 2018, 09:07

No i gitara @Pretender, że tak dogłębnie mi to wytłumaczyłeś ;P Pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2989
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: Pretender » piątek, 16 lut 2018, 09:37

I jeszcze jedno ... jak już złożysz całość to wrzuć zdjęcia

Awatar użytkownika

Autor tematu
trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: trzmi3lu » sobota, 17 lut 2018, 01:06

Sprzęt ukończony, jeszcze tylko kosmetyczne sprawy i małe poprawki, porządne czyszczenie octem i można psocić.
W poniedziałek dojedzie taboret gazowy i zestaw drożdży wraz z alkoholomierzem i cukromierzem, więc zabiorę się za nastawy, a co dalej to się okaże ;)

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: jajek12 » sobota, 17 lut 2018, 13:04

Taboret gazowy jest niższy niż butla z gazem. Będziesz musiał postawić go na takiej wysokości aby wszystko pasowało, a pod wylot chłodnicy i tak trudno będzie podstawić naczynie. Myślę, że masz to przemyślane. Powodzenia przy pierwszym razie i witaj wśród alembikowców.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

ramzol
1200
Posty: 1223
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku

Postautor: ramzol » sobota, 17 lut 2018, 14:36

Dlaczego będziesz czyścił octem?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość