Kociołek wyczyszczony perhydrol+kwasek cytrynowy+woda, wystarczyło kilka minut moczenia i ściereczka i wygląda tak:
ps. Dziękuję za dobre rady i że udało się wam mnie przekonać, że ocet do tego jest BEEE
Pozdrawiam
Pierwsza cukrówka na nowym alembiku
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku
Ostatnio swój alembik też tym preparatem czyściłem efekt błyszczącej miedzi nie utrzyma się długo niestety. Ale jeśli będziesz dość często używał alembik i płukał go wodą po każdym procesie to nie widzę większego sensu używania preparatu częściej niż raz na rok.
-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku
Witam po krótkiej przerwie
Nastaw po ALCOTEC TURBO KLAR 24H jest czysty jak łza. Papugę w końcu ukończyłem. Zrobiłem również drewniany taboret, aby kociołek nie stał bezpośrednio na posadzce. Wkrótce pierwszy test.
Pozdrawiam
Nastaw po ALCOTEC TURBO KLAR 24H jest czysty jak łza. Papugę w końcu ukończyłem. Zrobiłem również drewniany taboret, aby kociołek nie stał bezpośrednio na posadzce. Wkrótce pierwszy test.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
Autor tematu - Posty: 51
- Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pierwsza cukrówka na nowym alembiku
Witam,
Pierwszy test sprzętu za mną i tak jeśli chodzi o sam sprzęt to jestem bardzo zadowolony, bo nie było żadnych niespodzianek podczas destylacji. Trochę chyba chłodnica jest przewymiarowana, bo destylat leci o temp. około 11-12 st. pomimo, że przez większość czasu nie 'dobijam' wody z kranu, ale to nie jest wielki problem, no może tylko odczyt na papudze i alkoholomierzu trzeba korygować.
Po za tym z około 20L nastawu wyszło:
rozpuszczalnik - 100ml
przedgon smierdzący, mętny - 200ml
70% - 0,5L
65% - 1,3L
55% - 0,7L
50% - 0,5L
45% - 0,3L
-----------------------------------------------
-- łącznie 3,3L 55%
28% reszta 1,5L - pójdzie do następnego psocenia
Na pierwszy(przede wszystkim przeznaczony do przeczyszczenia sprzętu) raz myśle, że nie jest najgorzej. Nastaw był z 6 kg cukru.
Następny nastaw już ten własciwy już pracuję i wtedy będę widział dokładnie co z tego wyjdzie.
Skład:
11kg cukru
35L wody
Alcotec Turbo 48 Pure - 1 paczka
drożdże wrzucone przy temp. 28 st po godzinie już ładnie brykały. Niestety ale po nocy temp. otoczenia spadła i nastaw ma obecnie 18st i fermentacja trochę zwoliniła, wrzuciłem wiec grzałkę 50W z termostatem i już teraz jest 20, więc nie bezie źle, tylko pytanie czy grzałka musi być koniecznie w butelce 5L czy może być bezpośrednio, nie chciałbym spaprać tego nastawu po przez zabijanie drożdży przy samej grzałce.
Dobre rady bardzo wskazane.
pozdrawiam
Pierwszy test sprzętu za mną i tak jeśli chodzi o sam sprzęt to jestem bardzo zadowolony, bo nie było żadnych niespodzianek podczas destylacji. Trochę chyba chłodnica jest przewymiarowana, bo destylat leci o temp. około 11-12 st. pomimo, że przez większość czasu nie 'dobijam' wody z kranu, ale to nie jest wielki problem, no może tylko odczyt na papudze i alkoholomierzu trzeba korygować.
Po za tym z około 20L nastawu wyszło:
rozpuszczalnik - 100ml
przedgon smierdzący, mętny - 200ml
70% - 0,5L
65% - 1,3L
55% - 0,7L
50% - 0,5L
45% - 0,3L
-----------------------------------------------
-- łącznie 3,3L 55%
28% reszta 1,5L - pójdzie do następnego psocenia
Na pierwszy(przede wszystkim przeznaczony do przeczyszczenia sprzętu) raz myśle, że nie jest najgorzej. Nastaw był z 6 kg cukru.
Następny nastaw już ten własciwy już pracuję i wtedy będę widział dokładnie co z tego wyjdzie.
Skład:
11kg cukru
35L wody
Alcotec Turbo 48 Pure - 1 paczka
drożdże wrzucone przy temp. 28 st po godzinie już ładnie brykały. Niestety ale po nocy temp. otoczenia spadła i nastaw ma obecnie 18st i fermentacja trochę zwoliniła, wrzuciłem wiec grzałkę 50W z termostatem i już teraz jest 20, więc nie bezie źle, tylko pytanie czy grzałka musi być koniecznie w butelce 5L czy może być bezpośrednio, nie chciałbym spaprać tego nastawu po przez zabijanie drożdży przy samej grzałce.
Dobre rady bardzo wskazane.
pozdrawiam
Nie, nie czołgista, dostałem to w prezencie jako popielniczka, a że rzuciłem palenie to używam tego do wszystkiego m.in. do lutowaniaOptoelektron pisze:Czyżby czołgista? Ładna kryza 125 mm .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania."