Siedzę na forum AD i szukam czegoś odpowiedniego dla mnie , liczba wątków które przeczytałem
jest już przerażająca . Co trafię na jakiś fajny pomysł to po przeczytaniu kolejnego tematu ten
pomysł pęka jak bańka mydlana (w jednym temacie jest wszystko ok , a w kolejnym ktoś piszę że to nie zadziała ) Rzeczywiście forum jest jak encyklopedia

Zacznę od tego że chciałbym na razie robić dobrej jakości bimberek . Już kilka razy udało mi się zrobić całkiem fajny trunek ( Szybkowar plus szklana chłodnica max po 2 razie miał 86 % Drożdże Alcotec 48 pure ) No niestety wydajność tego 5 litrowego szybkowaru nie powala na kolana . Zacząłem wiec myśleć o zakupie czegoś gotowego . Na chwilę obecną jestem najbardziej przekonany do aparatury projektu Zygmunta Terra LM . No niestety cena jest też dość spora .(A jak w kilku tematach paru forumowych kolegów podpowiedziało najlepsza frajda jest jak się coś samemu zbuduje . Więc zacząłem kombinować i na razie wykombinowałem kega 50 l ocieplony gumą . I teraz pojawia się pytanie co do niego podłączyć żeby można było puszczać te moje specyfiki . Wczoraj natrafiłem na dość ciekawe zdjęcie pewnej aparatury troszkę to kolumna troszkę pot still . Czy jak bym zmontował coś takiego na początek dało by to radę ????
Dodam że chciałem zastosować rurę z miedzi ze sprężynkami lub na początek ze zmywakami .
Bardzo bym prosił o jakąś podpowiedź , dodam że jestem w IE i raczej z jakimiś pracami spawalniczymi , lutowaniami jest raczej ciężko. Nie bardzo chciałbym jakiemuś Irlandczykowi zlecać takie prace .
Z góry dziękuję za cenne uwagi i porady .