"Piasek" na dnie butelki

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: SpirolStill »

Witam. Ostatnio upędziłem bimber z cukrówki (drożdże Gozdawa 1410). Zauważyłem, że na dnie niektórych butelek wytrącił się jasny, biało-beżowy osad przypominający bardzo drobny piasek. Kiedy pokręcę flaszką, tworzy wiry na kształt trąb powietrznych, po czym znowu opada. Jak się go pozbyć i uniknąć w przyszłości? Moja aparatura jest wprawdzie prosta, ale wykonana z odpowiednich materiałów: garnek z nierdzewki ze szklaną przykrywką uszczelnioną białą taśmą teflonową, wężyk silikonowy (z Marxam Enology) i chłodnica miedziana. Butelki (po Tarczynie, bo często go piję) porządnie umyłem i wypełniłem wrzątkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: wawaldek11 »

Na foci spirytus, czy już stężenie pijalne?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: Kamal »

Jak to po rozcieńczeniu, to zmień wodę. Jeszcze może być dużo pogonów w sercu.
K.
Obrazek

Autor tematu
SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: SpirolStill »

wawaldek11 pisze:Na foci spirytus, czy już stężenie pijalne?
Nierozcieńczone, ale nie wiem, jakie stężenie, bo mam problem z zakupem alkoholomierza w swoim mieście. Stężenie w nastawie wynosiło ok. 16-18%.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: Kamal »

55% może mieć. Bo na pot stillu prostym. :-)
Wydaje mi się, że za dużo pogonów wpadło, ponieważ nie masz alkoholomierza i nie kontrolowałeś % który kapie.
A łapałeś chociaż na węch?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: jozzek666 »

Wszystko co z Gozdawą związane, to mi się źle kojarzy. Każdy jeden produkt jaki od nich miałem to szajs. Jak nie drożdże do dupy ( piwne, gotzelnicze i do cydru), to ch...we ekstrakty słodowe.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

Autor tematu
SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: SpirolStill »

Kamal pisze:55% może mieć. Bo na pot stillu prostym. :-)
Wydaje mi się, że za dużo pogonów wpadło, ponieważ nie masz alkoholomierza i nie kontrolowałeś % który kapie.
A łapałeś chociaż na węch?
K.
Późniejszą część produktu z pierwszej destylacji dodałem do następnej porcji nastawu, więc stężenie mogło być większe. Próbowałem oddzielać na węch, ale ciężko jest wyczuć jakąś wyraźną granicę. Myślicie, że powinienem to rozcieńczyć i przepędzić jeszcze raz, czy jakaś filtracja wystarczy?
jozzek666 pisze:Wszystko co z Gozdawą związane, to mi się źle kojarzy. Każdy jeden produkt jaki od nich miałem to szajs. Jak nie drożdże do dupy ( piwne, gotzelnicze i do cydru), to ch...we ekstrakty słodowe.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Może następnym razem powinienem użyć jakichś wolniej fermentujących drożdży - przy zbyt burzliwej fermentacji podobno powstaje więcej syfów. A może po prostu wystarczy, że zmniejszę dawkę drożdży? Próbowałem wcześniej Fermiol albo Spiritferm, które praktycznie wcale nie chciały przerabiać cukrówki (pomimo dodania pożywki), więc musiałem kupić Gozdawę. Jakbym robił nastaw owocowy, to bym użył winnych, ale ten był cukrowy.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: "Piasek" na dnie butelki

Post autor: Kamal »

Zamów alkoholomierz, rozcieńcz i daj na rurki drugi raz. :-)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”