Piana podczas destylacji

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54

Post autor: Moonshiner98 »

Witam koledzy forumowicze!
Mam problem podczas destylacji zacieru z pszenżyta. Chodzi o to że przy gotowaniu od razu wyrzuca mi pianę do odstojników i do chłodnicy. Próbowałem już espumisanu, oleju roślinnego i odpowietrzania nic nie pomaga. Mam kanę 20l z grzałką a wyrzuca nawet gdy naleję 2l zacieru. Pomóżcie jeśli możecie.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: psotamt »

Do wszystkich swoich zacierów dodaję TO i żadnej piany nie widziałem.
Dodaję antypianę tuż przed podaniem drożdży, w temperaturze 32-34 *C.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: kmarian »

Antypiana jest elementem podstawowym. Następna sprawa to moc grzania, może być za dużo kW i właśnie tak się może dziać.
Nie podałeś mocy grzałki.
Mnie ostatnio przećwiczył rum, też mu ciężko w kotle było usiedzieć. :twisted:

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: Moonshiner98 »

Muszę przyznać że nie znam mocy grzałki gdyż aparaturka ma swoje lata chyba tyle co o ja to jest 20. A czy jeśli dodam antypiany to moc grzania może dalej powodować tak duży problem?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: Doody »

Zawsze gdy zbliża się temperatura wrzenia zacieru, obniżam moc do około 1700W i daję się z tą mocą pogotować. Potem podnoszę moc bo zacier nie ma już tendencji do pienienia się.
Pozdrawiam
Darek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: acurlydrug »

Ja tę antypianę wczoraj zadałam tuż przed gotowaniem pszenżyta, zadziałało perfekcyjnie.

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: Moonshiner98 »

Ile dać tej antypiany na litr zacieru? Rozumiem że masz regulator mocy lub dwie grzałki , że masz możliwość regulacji mocy.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: kmarian »

Antypiany daj 1/2 kropli na na litr i starczy aż nadto.
Jeśli masz kociołek 20 litrów i grzałkę 2 kW (podejrzewam) to trudno Ci będzie pieniący się wsad odpędzić. Regulator mocy grzania jest konieczny. Jeśli jest to kana 20 litrów to optymalna moc robocza może być około 800 do 1000 watów max, a może i mniej.
Jak przypali na grzałkach zacier, to dopiero będzie się pienić. :angry:

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: Moonshiner98 »

Dzisiaj zmontowałem regulator mocy bo akurat miałem w domu taki na 230V. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale na antypianę muszę jeszcze poczekać.

wawaldek11
2500
Posty: 2889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: wawaldek11 »

A może masz w apteczce espumisan lub podobny środek na wzdęcia? Też załatwi sprawę :)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: Moonshiner98 »

Pisałem już że espumisan u mnie nie pomaga ale regulator robi robotę i jak na razie daję radę z minimalnymi problemami.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Piana podczas destylacji

Post autor: kmarian »

Espumisan nie zaszkodzi a pomóc może, dodaj do następnego grzania i korzystaj z regulatora mocy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”