Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Załączniki
Piana podczas destylacji

Postautor: Moonshiner98 » wtorek, 3 kwie 2018, 15:12

Witam koledzy forumowicze!
Mam problem podczas destylacji zacieru z pszenżyta. Chodzi o to że przy gotowaniu od razu wyrzuca mi pianę do odstojników i do chłodnicy. Próbowałem już espumisanu, oleju roślinnego i odpowietrzania nic nie pomaga. Mam kanę 20l z grzałką a wyrzuca nawet gdy naleję 2l zacieru. Pomóżcie jeśli możecie.


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 377
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: psotamt » wtorek, 3 kwie 2018, 16:10

Do wszystkich swoich zacierów dodaję TO i żadnej piany nie widziałem.
Dodaję antypianę tuż przed podaniem drożdży, w temperaturze 32-34 *C.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell

Online
Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 683
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: kmarian » wtorek, 3 kwie 2018, 16:20

Antypiana jest elementem podstawowym. Następna sprawa to moc grzania, może być za dużo kW i właśnie tak się może dziać.
Nie podałeś mocy grzałki.
Mnie ostatnio przećwiczył rum, też mu ciężko w kotle było usiedzieć. :twisted:


Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: Moonshiner98 » wtorek, 3 kwie 2018, 17:20

Muszę przyznać że nie znam mocy grzałki gdyż aparaturka ma swoje lata chyba tyle co o ja to jest 20. A czy jeśli dodam antypiany to moc grzania może dalej powodować tak duży problem?

Awatar użytkownika

Doody
1400
Posty: 1402
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: Doody » wtorek, 3 kwie 2018, 19:19

Zawsze gdy zbliża się temperatura wrzenia zacieru, obniżam moc do około 1700W i daję się z tą mocą pogotować. Potem podnoszę moc bo zacier nie ma już tendencji do pienienia się.
Pozdrawiam
Darek


acurlydrug
150
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: acurlydrug » wtorek, 3 kwie 2018, 19:34

Ja tę antypianę wczoraj zadałam tuż przed gotowaniem pszenżyta, zadziałało perfekcyjnie.


Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: Moonshiner98 » wtorek, 3 kwie 2018, 20:38

Ile dać tej antypiany na litr zacieru? Rozumiem że masz regulator mocy lub dwie grzałki , że masz możliwość regulacji mocy.

Online
Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 683
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: kmarian » środa, 4 kwie 2018, 05:46

Antypiany daj 1/2 kropli na na litr i starczy aż nadto.
Jeśli masz kociołek 20 litrów i grzałkę 2 kW (podejrzewam) to trudno Ci będzie pieniący się wsad odpędzić. Regulator mocy grzania jest konieczny. Jeśli jest to kana 20 litrów to optymalna moc robocza może być około 800 do 1000 watów max, a może i mniej.
Jak przypali na grzałkach zacier, to dopiero będzie się pienić. :angry:


Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: Moonshiner98 » środa, 4 kwie 2018, 13:10

Dzisiaj zmontowałem regulator mocy bo akurat miałem w domu taki na 230V. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale na antypianę muszę jeszcze poczekać.


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: wawaldek11 » środa, 4 kwie 2018, 15:22

A może masz w apteczce espumisan lub podobny środek na wzdęcia? Też załatwi sprawę :)
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Moonshiner98
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: Moonshiner98 » środa, 4 kwie 2018, 15:48

Pisałem już że espumisan u mnie nie pomaga ale regulator robi robotę i jak na razie daję radę z minimalnymi problemami.

Online
Awatar użytkownika

kmarian
650
Posty: 683
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Piana podczas destylacji

Postautor: kmarian » środa, 4 kwie 2018, 19:18

Espumisan nie zaszkodzi a pomóc może, dodaj do następnego grzania i korzystaj z regulatora mocy.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości