Piana podczas destylacji
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
Witam koledzy forumowicze!
Mam problem podczas destylacji zacieru z pszenżyta. Chodzi o to że przy gotowaniu od razu wyrzuca mi pianę do odstojników i do chłodnicy. Próbowałem już espumisanu, oleju roślinnego i odpowietrzania nic nie pomaga. Mam kanę 20l z grzałką a wyrzuca nawet gdy naleję 2l zacieru. Pomóżcie jeśli możecie.
Mam problem podczas destylacji zacieru z pszenżyta. Chodzi o to że przy gotowaniu od razu wyrzuca mi pianę do odstojników i do chłodnicy. Próbowałem już espumisanu, oleju roślinnego i odpowietrzania nic nie pomaga. Mam kanę 20l z grzałką a wyrzuca nawet gdy naleję 2l zacieru. Pomóżcie jeśli możecie.
-
- Posty: 1180
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Piana podczas destylacji
Do wszystkich swoich zacierów dodaję TO i żadnej piany nie widziałem.
Dodaję antypianę tuż przed podaniem drożdży, w temperaturze 32-34 *C.
Dodaję antypianę tuż przed podaniem drożdży, w temperaturze 32-34 *C.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Piana podczas destylacji
Antypiany daj 1/2 kropli na na litr i starczy aż nadto.
Jeśli masz kociołek 20 litrów i grzałkę 2 kW (podejrzewam) to trudno Ci będzie pieniący się wsad odpędzić. Regulator mocy grzania jest konieczny. Jeśli jest to kana 20 litrów to optymalna moc robocza może być około 800 do 1000 watów max, a może i mniej.
Jak przypali na grzałkach zacier, to dopiero będzie się pienić.
Jeśli masz kociołek 20 litrów i grzałkę 2 kW (podejrzewam) to trudno Ci będzie pieniący się wsad odpędzić. Regulator mocy grzania jest konieczny. Jeśli jest to kana 20 litrów to optymalna moc robocza może być około 800 do 1000 watów max, a może i mniej.
Jak przypali na grzałkach zacier, to dopiero będzie się pienić.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54
-
- Posty: 2889
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 18 lut 2017, 10:54