Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: liyo78 »

Mam pytanie:
Z tego co wyczytałem aby przepędzić owocówkę na kolumnie i chcąc wyciągnąć z niej jak najwięcej aromatu należy robić to bez refluxu czyli bez zimnych palców, a czy wypełnienie ma być czy wywalamy :?:
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: radius »

Kolumna będzie wtedy działać jak deflegmator. Zostaw wypełnienie, uzyskasz trochę większą moc i łagodniejszy smak. Aromat pozostanie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

enzo77
50
Posty: 90
Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 20:30
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: enzo77 »

Witam,

ja mam kolumnę 130 cm do połowy wypełnioną rurkami szklanymi reszta to zmywaki. Wino właśnie przestaje mi pracować i tak myślę żeby wywalić z kolumny połowę wypełnienia czyli zmywaki. Zależy mi oczywiście na jak najbardziej winnym smaku i aromacie. Zapewne po pierwszym tłoczeniu moc będzie około 55%. Proszę o info czy pędząc towar drugi raz (rozcieńczając go wodą) nie straci na aromacie?

prokom
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 21 gru 2010, 17:06
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: prokom »

Czy ilość zimnych palców ma znaczenie przy pędzeniu wina?
Na przykład: gdy użyje 7 zimnych palców, to otrzymam destylat 95%, ale bez zapachu i bez smaku, a gdy bym użył 2 lub 3 zimnych palców to moc spadnie, a czy zostanie ten posmak z wina?
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lis 2011, 11:39 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja!

Kris23
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2013, 20:13
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: Kris23 »

Witam,
O poradę proszę wszystkich, którzy mają do czynienia z owocówkami, zwłaszcza Kucyka.
Na początku to miało być wino z jabłek, a potem stwierdziłem, że będę psocił. Opowiem co zrobiłem. A potem uprzejmie zapytam co dalej zrobić, aby nie spieprzyć tego co powinno być nastawem. A więc;
- z 27 kg jabłek po przepuszczeniu przez sokowirówkę (wraz ze skórka, ale bez gniazd nasiennych) otrzymałem 9 litrów czystego soku (po przecedzeniu przez pieluchę).
- sok ma 11 stopni Blg
- chcę uzyskać mocne wino około 35 stopni Blg czyli około 18% alk.
- z instrukcji cukromierza wyszło mi, że muszę dodać 240 gramów cukru na litr moszcu
- z przepisu wyszło, że muszę dodać 13,5 litra wody (na 10 kg jabłek 5 l wody)
- do tego używam drożdży FERMIVIN 7 gramów (porcja na 10-35 litrów moszczu)
- a więc do całości muszę dodać 3240 gramów cukru
- I rata 1440 gramów cukru idzie w moszcz
- po sześciu dniach II rata 900 gramów w 1,25 litra wody dolewam do gąsiora,
- Blg przed dodaniem II raty cukru wyniosło 5 stopni Blg
- zaraz po dodaniu cukru wzrosło do 9 stopni Blg

Za 6 dni dodam kolejne 900 gramów cukru i 1,25 litra wody poczekam, aż przestanie fermentować i zabiorę się za psocenie. Wyczytałem, że do owocówki najlepiej użyć metody Pot-Still.
W związku z tym mam dwa podstawowe pytania;
- czy sposób w jaki postępuję z przyszłym nastawem jest dobry ?
- i czy zestaw z euro-winu (deflegmator odstojnik i chłodnica ) jest wystarczający do uzyskania dobrej psoty przez początkującego ?

Pozdrawiam Kris23
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: Wald »

Jak na początek, nie jest źle. Mało soku, powinno wyjść ok. 15 litrów.
Nie dodawaj już więcej cukru, nie będzie smaku i zapachu owoców.
Zestaw szkieł nie montuj w/g schematu ze sklepu. Przeczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/popraw ... t7526.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: antyklina »

Z cukrem to i tak już przesadziłeś. W swoim nastawie masz już ponad dwa razy więcej cukru sklepowego niż tego zawartego w owocach. Osobiście uważam że stosunek 1:1 jest kompromisem pomiędzy dobrą jakością owocówki, a ilością produktu. To znaczy że jak chcesz mieć dobry produkt końcowy, mocno aromatyczny i z posmakiem owoców to na 10 l moszczu dajesz około 1 kg cukru bez dodatku wody. Blg masz wtedy na poziomie ok 22. Kiedy drożdże przerobią wszystko na alkohol otrzymasz nastaw o mocy ok.10-11%.
W przypadku kiedy dodajesz dodatkowo wodę i cukier to zbliżasz się do cukrówki a oddalasz od owocówki.
A 18% wino to może i teoretycznie jest możliwe ale tylko na bardzo odpornych drożdżach i w bardzo długim czasie.

Kris23
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2013, 20:13
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: Kris23 »

Witam wszystkich,

w szczególności tych, którzy podzielili się ze mną swoją wiedzą, za co bardzo dziękuję.
Wiadomości przez Was przekazane rozjaśniły mi niewątpliwie pogląd i chyba zaczynam coś składać do kupy. Choć wiem, że daleka jeszcze droga przede mną. Co do mojego nastawu to potwierdziła się reguła, że jak się w połowie roboty zmienia zdanie to kaszana pewna, ale trudno nawet jak nic z tego nie będzie to przynajmniej będę miał co wlać do kociołka i trochę potrenuję. W sprawie sprzętu to szkło doszło ale chłodnica uszkodzona i znów robota wstrzymana, ale deflegmator już stoi w centrum na kociołku tak jak w pot stillu damiana 2994 (ostatnie dodane foty w galerii destylatorów nawet szkło mam takie samo).

Pozdrawiam Kris23

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Pędzenie z wina!!! - Sposoby

Post autor: Tołdi1929 »

Calyx pisze:
adam1801 pisze:...A coś mi się kołacze po głowie, że kolumnach z refluksem aromat się traci czy coś...
Możesz psocić na każdym instrumencie.
Gar, odstojniki skraplacz, to sporzęcicho do owocówek.
Jeśli użyjesz kolumny, to psocisz bez użycia refluksu
i wtedy aromaty Ci nie uciekną :)

Pozdrawiam Calyx
Właśnie tego posta szukam od 3 godzin :)
Tak na chłopski rozum - mam uproszczoną wersję AAbartka, robiąc owocówki odkręcam zawór na odbiorze ma maksa?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: radius »

Tołdi1929 pisze:mam uproszczoną wersję AAbartka, robiąc owocówki odkręcam zawór na odbiorze ma maksa?
A jakże :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: Tołdi1929 »

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - co z miedzią przy owocach? Dawać, czy nie?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: Pretender »

Dawać, dawać. O ile przy rektyfikacji nie koniecznie to przy destylacji prostej i owocach tak. Zresztą jak masz możliwości to testuj :D
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pędzenie z wina - to nie jest takie proste. Wskazówki.

Post autor: klodek4 »

No patrz PAN, udało się :o:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”