Znaleziono 26 wyników
- środa, 8 paź 2014, 20:12
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 183887
Re: rum
No cóż... jesień nastała... długie, ciemne wieczory nam grożą. Jesieni i zimy bez rumu nie przetrzymam. I choć śliwka jeszcze w zbiornikach bąble puszcza, to czas na rum!!! Polecam wszystkim. Dunder 4 lub 5 stopnia mam z poprzednich produkcji więc.... do boju :) Moja Barbara wysiorbała dziś ostatnie...
- sobota, 23 lis 2013, 16:01
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15699
Re: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
Najlepszy winiak wyszedł mi na winie, które już swoje odstało. 2-3 letnim, sklarowanym w sposób zupełnie naturalny. Przegotowałem to, którego miałem po 2 balony. Winiak był tylko "zadębiony" średniopalonym dębem. Stał pół roku. Potem go spróbowałem. Po tygodniu nie było już czego próbować....
- niedziela, 6 paź 2013, 11:42
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15699
Re: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
Do takiego zestawu jak napisałem to wcale gorzelnianych nie dawać! Jeśli chcecie mieć jakość i dobry smak a nie szybkość tylko szlachetne winiarskie. Żadnych T3 czy TF tylko jakieś winne wysokoalkoholizujące. No chyba, że zależy na czasie. Zrobiłem nawet dwa identyczne nastawy na rum w tym samym cza...
- piątek, 20 wrz 2013, 12:28
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15699
Re: cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
wodeczka.jpg Jest chwila więc opisuję. Nie było to wcale takie trudne na winiarskich :). Do nastawu dałem prawie jak pisałem w 1 poście, tylko rodzynek więcej i bez węgla: - cukier 6,8 kg - woda - drożdże winiarskie Enovini (Biowin bo do 18° - podobno?) 2 torebki - pożywka 1,5 torebki - kwasek cytr...
- piątek, 14 cze 2013, 22:14
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15699
Re: cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
To zapodam im 2 kg rodzynek od razu. Jak nie zadziała... pomyśle jeszcze o czymś na czym "posiedzą".
- piątek, 14 cze 2013, 19:54
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Ryżowe na potstillu - afrodyzjak?
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2432
Ryżowe na potstillu - afrodyzjak?
Jako, że sake popełniam już od paru lat, w sensie wino ryżowe do butelek, korciło mnie, żeby tym razem nastawy zrobić 2. Jeden z przeznaczeniem do butelek, a drugi do gotowania na pot-sillu. Produkt planowany na 15-16° powstał tak: - woda - cukier biały - ryż solidnie wypłukany - rodzynki - matka z ...
- piątek, 14 cze 2013, 19:16
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 15699
Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
Witam psotników. Gotuję typowo pot-still'owo sprawy smakowe. Tknęło mnie jednak w celach poznawczych i postanowiłem zrobić nawstaw mądrzejszy niż prosta cukrówka, a idea zacieru planowanego na 16° i ok. 27l jest taka: - cukier 6,8 kg - rodzynki 1 kg - węgiel - woda - drożdże winiarskie Enovini (Biow...
- czwartek, 13 cze 2013, 20:03
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Przepis na wino z truskawek
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 9803
Re: Przepis na wino z truskawek
Hej. Robiłem w ub. roku z 35 kg truskawek ok. 40l wina. Było planowane na 15° i slodkie. Z truskawek raczej tylko słodkie i deserowe powinno się robić. Nie zapomnij koniecznie o dodaniu taniny lub mocnego naparu z herbaty i to x2 jak mówi przepis. W tym roku też będę robił ale lekko je zmodyfikuję, ...
- czwartek, 6 cze 2013, 23:34
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7054
Re: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
Swojskie wsady zabutelkowane i zaetykietowane starzeją się na 3 regałach w sensie wino. Nie zamierzam ich odkorkowywac i zlewać do psocenia, bo wina szlachetne są. O tej porze roku moge się bawić w ryżowca do ewentualnego psocenia i cydr bo jabłka tanie. Jak nastawy na wino idą to część jest oczywiś...
- czwartek, 6 cze 2013, 20:50
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7054
Re: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
Heh :) rozumiem podejście kolegi doskonale. Ale w tym przypadku bardziej chodziło o zalety towarzyskie spotkania połączonego ze wspólnym psoceniem. Usiąść, cieszyć się spotkaniem i rozmową w oryginalnym klimacie kropelek kapiących z dzioba papugi. Cena wsadu nie miała żadnego znaczenia dla nas. To b...
- czwartek, 6 cze 2013, 20:05
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7054
Re: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
Nie chodzi o to ile kosztowało, bo to akurat nie miało dla nich żadnego znaczenia :) Ważne było, żeby materiał był dobry, a efekt końcowy jeszcze lepszy. Choć wydaje mi się, że nie wydam i balona nim minie roczek. Klodek4 - ja również tylko potstillowo to robię. Jaka jest Twoim zdaniem różnica w pso...
- czwartek, 6 cze 2013, 00:38
- Forum: Destylacja wina i piwa
- Temat: Destylat z 5 letniego "zepsutego" octówkami wina białego
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 6786
Destylat z 5 letniego "zepsutego" octówkami wina białego
Witam psotników. Czy ma ktoś doświadczenia z psoceniem wina, które się zepsuło? Ja mam 2 takie. Obydwa pozytywne. 1. Nastawiłem wino malinowe. Ok. 30 litrów z 20 kg malin więc "na bogato". Podczas urlopu zaglądnęła do niego maja mamcia pilnując domu. No albo bratanek. Nikt się nie przyznaj...
- czwartek, 6 cze 2013, 00:11
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7054
Winiak z portuglaskiego wina z Biedronki
Witam psotników. Moi koledzy drukarze, wspierając poznawczość mojej natury, zwłaszcza w dziedzinie hobby destylarskiego, wymyślili, że mam im popełnić szlachetny winiak z wina biedronkowego. Za moimi wskazówkami zakupili 33 flaszki portugalskiego, czerwonego wytrawnego 14°, co dało ok 25 litrów. Zaj...
- wtorek, 4 cze 2013, 22:01
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Jak zrobić spreżynki do wypełnienia kolumny
- Odpowiedzi: 264
- Odsłony: 153511
Re: Jak zrobić spreżynki do wypełnienia kolumny
Witam Psotników. Pokombinowałem trochę i wymodziłem prosty aparacik do kręcenia sprężynek pryzmatycznych z miedzi. Kręciłem je z miedzianego drutu 0,4 wyplecionego z drutu telefonicznego i obranego z izolacji. Potem próby i regulacje maszyny robiłem na miedzianym 0,4 nawojowym, który do naszych spra...
- wtorek, 4 cze 2013, 19:43
- Forum: Osprzęt
- Temat: Port termometru
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 4851
Prosty port termometru w rurze miedzianej
Witam kolegów. Błąkając się po Castoramie na dziale spawalniczym natrafiłem na taniutkie miedziane uchwyty do elektrody. Zaświtało mi, że może z nich powstać prosty w zrobieniu i praktyczny port na sondę termometru w rurze miedzianej. Większość sond ma fi3. Średnica wewn. otworu jest ok. 2,5 czy 2,8...
- wtorek, 4 cze 2013, 19:27
- Forum: Osprzęt
- Temat: Papuga - ciągły pomiar mocy destylatu
- Odpowiedzi: 312
- Odsłony: 167553
Re: Papuga - ciągły pomiar mocy destylatu
Ja też się pochwalę swoim ptakiem. Jeden wieczór lutowania i jest.
Teraz po kilkunastu gotowaniach pot-stillowych uważam, że jest niezastąpiona.
Wygoda, precyzja... bardzo użyteczny gadżet. Źle napisałem, nie gadżet,
a sprzęt podstawowy.Polecam wszystkim, którzy bawią się w destylaty smakowe.
Teraz po kilkunastu gotowaniach pot-stillowych uważam, że jest niezastąpiona.
Wygoda, precyzja... bardzo użyteczny gadżet. Źle napisałem, nie gadżet,
a sprzęt podstawowy.Polecam wszystkim, którzy bawią się w destylaty smakowe.
- wtorek, 4 cze 2013, 18:23
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
- Odpowiedzi: 438
- Odsłony: 276454
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Jak odróżnić drewno dębu szypułkowego, na którym nam zależy, od bezszypułkowego, również w naszym kraju popularnego? Otóż mam dębinę wysezonowaną ładnie, ale który to z tych dwóch... nie mam pojęcia. Robiąc psotę sam, wolę również upiec sam do niej dębu, żeby wszystko dosłownie było "by myself&...
- piątek, 31 maja 2013, 16:03
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 183887
Re: rum
No z dzioba papudze kapie. Obniżenie do ok 50°. Lekkie schłodzenie z wygonieniem ducha i degustacja szybka tak jakby.
Ja typowo pot-stillowo na gazie. Kocioł zawsze czysty. Delikatny ogien na 1l/h. Do kotła laska wanilii do gotowania.
Ja typowo pot-stillowo na gazie. Kocioł zawsze czysty. Delikatny ogien na 1l/h. Do kotła laska wanilii do gotowania.
- czwartek, 30 maja 2013, 19:20
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 183887
Re: rum
tiaaaa moja papuga jak i inne ptaszyska siedzi "na drucie" więc chodziło o próbkowanie z jej właśnie dzióbka
- czwartek, 30 maja 2013, 14:39
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 183887
Re: rum
Nastaw na melasie i cukrze trzcinowym nigdy nie zszedł mi poniżej +3. W nastawach mieszanych z dodatkiem bialego cukru kończyło się właśnie w okolicach +2 i ni huhu.
- środa, 29 maja 2013, 13:05
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: rum
- Odpowiedzi: 545
- Odsłony: 183887
Re: rum
Rum jako mój ulubiony trunek popełniłem już bodajże 9-10 razy. Zostawiałem biały do mojito, dębiłem, przyprawiałem różnistymi dodatkami, przyprawiałem i dębiłem i wiem już, które klimaty i dodatki smakują mi najbardziej. Biały z serca 80-70° jest najbardziej aromatyczny i łagodny. Kolega wręcz się ś...
- środa, 19 gru 2012, 14:13
- Forum: Osprzęt
- Temat: WZIERNIK - najprostszy z prostych
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 6503
WZIERNIK - najprostszy z prostych
Ślędząc forum nie udało mi się znaleźć jeszcze prostszej konstrukcji. No chyba, że nie wszystko ogarnąłem :) Przy okazji osadzania gwintu, na miedzianej rurze fi42 mojego deflegmatora, poprosiłem kolegę o wyfrezowanie otworu 10×70 mm pod szczytem rury. Szybkę wyciąłem z.... butelki firmy Canpol do k...
- środa, 19 gru 2012, 11:28
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: pierwszy Rum... prośba o poradę
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5816
Re: pierwszy Rum... prośba o poradę
Ok. Ale uspokój mnie i powiedz, że nie "wyjałowię" przy drugim podejściu tego co najbardziej rumowe, prawda?
- środa, 19 gru 2012, 09:43
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: pierwszy Rum... prośba o poradę
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5816
Re: Rum... pierwsza psota - czy warto spsocić ją ponownie celem poprawienia walo
Ponawiam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Jeśli nakapana psota w zakresie 78-70% jest znacznie lepsza smakowo i zapachowo od tej poniżej 69%, to czy warto to puścić na rurki jeszcze raz i walory się poprawią zbliżając do tej mocniejszej? Czy tylko to gorsze rozrobić i psocić jeszcze raz c...
- wtorek, 18 gru 2012, 10:14
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Pawełek5us -- zacznę od rumu!
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 769
Pawełek5us -- zacznę od rumu!
witam psotniczą brać, Mam na imię Paweł. Od jakiegoś czasu robię różne wina i czasem coś nie spełnia moich oczekiwań. Dlatego bardzo zaprzyjaźniłem się z tym forum jako niebywałą skarbnicą wiedzy. Zadebiutowałem jednak rumem. Czy udanie? Hmmm... nie wiem, czas pokaże :) Opisałem przygodę z jego psoc...
- wtorek, 18 gru 2012, 00:44
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: pierwszy Rum... prośba o poradę
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5816
pierwszy Rum... prośba o poradę
Witam Psotników, Jesienna pora, zmiana czasu i zimowe chłody powodują u mnie pogorszenie samopoczucia. W ub. roku rum był doskonałym lekarstwem na mój przypadek. Nastał zatem czas by go popełnić. Jako zielony w zagadnieniach psocenia ale wprawiony w bojach winiarskich, bo wina robię różnorakie i duż...