Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Paprykówka??

Postautor: Durik » sobota, 1 sie 2015, 14:21

Naszła mnie ochota na dobrą paprykówkę. Dzisiaj nabyłem dwie czerwone papryczki chili. Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na "paprykówkę"?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Szlumf
1250
Posty: 1282
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Szlumf » sobota, 1 sie 2015, 14:55

1szt. 10-15cm ostrej papryczki nakłutej widelcem wepchnięta do 0,7l 45%. Przy mniej ostrych papryczkach zwiększyć ich ilość. Z ciekawostek - moje po 1/2 roku z czerwonych zrobiły się żółte.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: gr000by » sobota, 1 sie 2015, 17:14

szybkie-latwe-i-smaczne-trunki-t10247.html, przepis na miodówkę z chilli :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: bbaarrtt » niedziela, 2 sie 2015, 21:29

Polecam wyżej wymieniony przepis, robiłem na cukrówce ze spiralstilla (Czyli w zasadzie na bimbrze) i wyszedł naprawdę smaczny trunek.


Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Durik » wtorek, 4 sie 2015, 20:43

Czyli jak dam do dwie papryczki zaleje literką spirytusu na kilka tygodni to będzie OK?? Pytanie tylko ile dodać miodu??

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: gr000by » wtorek, 4 sie 2015, 20:54

Papryki świeżej dodajesz dwa razy więcej niż papryki suszonej. Jak paprykę zalejesz mocniejszym alkoholem to trunek wyjdzie ostrzejszy (kapsaicyna lepiej rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholach niż w wodzie). Miodu dodaj od 30 (słodkawa wódka) do 80 (słodka wódka) ml na litr gotowej wódki/trunku. Według mnie 45-60 ml miodu na litr trunku jest ilością optymalną dla mniej ostrych wódek, jak chcesz zrobić "pogromcę" to dodaj 80 ml miodu na litr trunku, ale licz się z powtórką w formie "wchodzi ostre, wychodzi ostre" ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Durik » środa, 5 sie 2015, 07:26

Czyli sugerujesz żeby świeżą papryczkę najlepiej zalać jakim %??

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: gr000by » środa, 5 sie 2015, 07:36

45-50% na wódkę strawną dla śmiertelnika, który nie koniecznie uwielbia ostre żarcie, a 50-70% jak lubisz ostrzejsze potrawy. Jeżeli będziesz chciał zalać nasiona, to pamiętaj, że gniazdo nasienne i nasiona ostrej papryki są najostrzejsze...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Durik » środa, 5 sie 2015, 11:04

Planowałem zalać dwie całe papryczki...


boxer1981228
650
Posty: 663
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: boxer1981228 » środa, 5 sie 2015, 11:16

@ Durik ja robię tak że 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle wlewam około 70 - 80 gr miodu maceruję max 2 tygodnie potem zlewam z nad osadu i jest gitara a zalewam zwykle 40 % bo i tak nieźle pali. Przepis robię w butelkach 0,7.


marcek10
100
Posty: 135
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: marcek10 » środa, 5 sie 2015, 13:38

Ciekawi mnie ten przepis. Lubię ostre potrawy ale alko. nie piłem w tej postaci. Chyba skuszę się na 0.5L z jednej papryczki.

boxer1981228 pisze: 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle

Czyli, że bez rozcinania? A jak by pociąć to chyba odda więcej ostrości?

Awatar użytkownika

JanOkowita
1550
Posty: 1577
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: JanOkowita » środa, 5 sie 2015, 16:00

Papryk chilli jest całe mnóstwo i różnią się ostrością ogromnie. Warto zapoznać się z tzw. skalą ostrości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a

A dlaczego ? Podanie kieliszka takiego napitku może zakończyć się nieprzyjemnie dla osoby nieprzyzwyczajonej do ostrości. Zakrztuszenie i gwałtowny wytrzeszcz oczu połączony z napadem duszności niewykluczony.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: gr000by » środa, 5 sie 2015, 17:19

Dla większości społeczeństwa chilli Cayenne lub pepperoni to absolutne maksimum, takie też papryczki można nabyć w polskich sklepach, a na targu można upolować nieraz bardzo ostre odmiany Cayenne, których nie polecam na pierwszy raz.
Pokrojona w paski papryczka odda więcej kapsaicyny niż taka w całości, a jak do tego potłucze się pestki, to już w ogóle będzie oooostroooo :odlot:.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 13:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: david81z » środa, 5 sie 2015, 17:39

Ja robię zwykły krupnik zgodnie ze sztuką, wrzucam do środka 0,7 całą papryczkę, zostawiam na tydzień i tak podaję. Moim zdaniem smak jest ciekawszy niż na samym miodzie, a papryczka pełni funkcję bajeru-ozdoby. :ok:

Awatar użytkownika

Kula
1000
Posty: 1041
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Kula » środa, 5 sie 2015, 17:49

Ja do paprykówki poza miodem zawsze dodaję kilkanaście ziaren czarnego pieprzu (na 3l trunku). Wzbogacają smak.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Durik » środa, 5 sie 2015, 21:06

Zrobiłem dwie sztuki na próbę. Pierwsza to litr 50% dodana jedna papryczka + 60 g miodu, druga to 0,5 litra 50% + jedna papryczka + 40 g miodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.


Autor tematu
Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: Durik » czwartek, 6 sie 2015, 21:33

Dostałem jeszcze cztery papryczki. Może teraz by dodać kilka ziaren pieprzu??


jpiwek
150
Posty: 167
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: jpiwek » czwartek, 6 sie 2015, 22:31

A na zapojkę mleko albo śmietana bo inaczej przy wodzie będzie piekło.

Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 13:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: david81z » czwartek, 6 sie 2015, 22:55

Najlepiej nie zapijać :)

Sprawdz to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka

Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz :pije:


acurlydrug
100
Posty: 100
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Paprykówka??

Postautor: acurlydrug » czwartek, 26 kwie 2018, 14:14

Szkoda że tak późno przeczytałam ten temat. Zalałam papryczkę 70%, po 2 tygodniach i rozcieńczeniu do 0,7l jest niepijalne (za ostre). Teraz trzeba coś czystego nagotować by rozcieńczyć.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości