Paprykówka??
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??
http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html, przepis na miodówkę z chilli .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??
Papryki świeżej dodajesz dwa razy więcej niż papryki suszonej. Jak paprykę zalejesz mocniejszym alkoholem to trunek wyjdzie ostrzejszy (kapsaicyna lepiej rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholach niż w wodzie). Miodu dodaj od 30 (słodkawa wódka) do 80 (słodka wódka) ml na litr gotowej wódki/trunku. Według mnie 45-60 ml miodu na litr trunku jest ilością optymalną dla mniej ostrych wódek, jak chcesz zrobić "pogromcę" to dodaj 80 ml miodu na litr trunku, ale licz się z powtórką w formie "wchodzi ostre, wychodzi ostre" .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??
45-50% na wódkę strawną dla śmiertelnika, który nie koniecznie uwielbia ostre żarcie, a 50-70% jak lubisz ostrzejsze potrawy. Jeżeli będziesz chciał zalać nasiona, to pamiętaj, że gniazdo nasienne i nasiona ostrej papryki są najostrzejsze...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1026
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 248 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2673
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 431 razy
- Kontakt:
Re: Paprykówka??
Papryk chilli jest całe mnóstwo i różnią się ostrością ogromnie. Warto zapoznać się z tzw. skalą ostrości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a
A dlaczego ? Podanie kieliszka takiego napitku może zakończyć się nieprzyjemnie dla osoby nieprzyzwyczajonej do ostrości. Zakrztuszenie i gwałtowny wytrzeszcz oczu połączony z napadem duszności niewykluczony.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a
A dlaczego ? Podanie kieliszka takiego napitku może zakończyć się nieprzyjemnie dla osoby nieprzyzwyczajonej do ostrości. Zakrztuszenie i gwałtowny wytrzeszcz oczu połączony z napadem duszności niewykluczony.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??
Dla większości społeczeństwa chilli Cayenne lub pepperoni to absolutne maksimum, takie też papryczki można nabyć w polskich sklepach, a na targu można upolować nieraz bardzo ostre odmiany Cayenne, których nie polecam na pierwszy raz.
Pokrojona w paski papryczka odda więcej kapsaicyny niż taka w całości, a jak do tego potłucze się pestki, to już w ogóle będzie oooostroooo .
Pokrojona w paski papryczka odda więcej kapsaicyny niż taka w całości, a jak do tego potłucze się pestki, to już w ogóle będzie oooostroooo .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
- Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Paprykówka??
Najlepiej nie zapijać
Sprawdz to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka
Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz
Sprawdz to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka
Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy