Paprykówka??

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Naszła mnie ochota na dobrą paprykówkę. Dzisiaj nabyłem dwie czerwone papryczki chili. Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na "paprykówkę"?
alembiki

Szlumf
2000
Posty: 2373
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 581 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Szlumf »

1szt. 10-15cm ostrej papryczki nakłutej widelcem wepchnięta do 0,7l 45%. Przy mniej ostrych papryczkach zwiększyć ich ilość. Z ciekawostek - moje po 1/2 roku z czerwonych zrobiły się żółte.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: gr000by »

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: bbaarrtt »

Polecam wyżej wymieniony przepis, robiłem na cukrówce ze spiralstilla (Czyli w zasadzie na bimbrze) i wyszedł naprawdę smaczny trunek.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Durik »

Czyli jak dam do dwie papryczki zaleje literką spirytusu na kilka tygodni to będzie OK?? Pytanie tylko ile dodać miodu??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: gr000by »

Papryki świeżej dodajesz dwa razy więcej niż papryki suszonej. Jak paprykę zalejesz mocniejszym alkoholem to trunek wyjdzie ostrzejszy (kapsaicyna lepiej rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholach niż w wodzie). Miodu dodaj od 30 (słodkawa wódka) do 80 (słodka wódka) ml na litr gotowej wódki/trunku. Według mnie 45-60 ml miodu na litr trunku jest ilością optymalną dla mniej ostrych wódek, jak chcesz zrobić "pogromcę" to dodaj 80 ml miodu na litr trunku, ale licz się z powtórką w formie "wchodzi ostre, wychodzi ostre" ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Durik »

Czyli sugerujesz żeby świeżą papryczkę najlepiej zalać jakim %??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: gr000by »

45-50% na wódkę strawną dla śmiertelnika, który nie koniecznie uwielbia ostre żarcie, a 50-70% jak lubisz ostrzejsze potrawy. Jeżeli będziesz chciał zalać nasiona, to pamiętaj, że gniazdo nasienne i nasiona ostrej papryki są najostrzejsze...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Durik »

Planowałem zalać dwie całe papryczki...

boxer1981228
1000
Posty: 1026
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 248 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: boxer1981228 »

@ Durik ja robię tak że 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle wlewam około 70 - 80 gr miodu maceruję max 2 tygodnie potem zlewam z nad osadu i jest gitara a zalewam zwykle 40 % bo i tak nieźle pali. Przepis robię w butelkach 0,7.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: marcek10 »

Ciekawi mnie ten przepis. Lubię ostre potrawy ale alko. nie piłem w tej postaci. Chyba skuszę się na 0.5L z jednej papryczki.
boxer1981228 pisze: 2 całe nie za duże papryczki pakuję w butle
Czyli, że bez rozcinania? A jak by pociąć to chyba odda więcej ostrości?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Paprykówka??

Post autor: JanOkowita »

Papryk chilli jest całe mnóstwo i różnią się ostrością ogromnie. Warto zapoznać się z tzw. skalą ostrości:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Scoville%E2%80%99a

A dlaczego ? Podanie kieliszka takiego napitku może zakończyć się nieprzyjemnie dla osoby nieprzyzwyczajonej do ostrości. Zakrztuszenie i gwałtowny wytrzeszcz oczu połączony z napadem duszności niewykluczony.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: gr000by »

Dla większości społeczeństwa chilli Cayenne lub pepperoni to absolutne maksimum, takie też papryczki można nabyć w polskich sklepach, a na targu można upolować nieraz bardzo ostre odmiany Cayenne, których nie polecam na pierwszy raz.
Pokrojona w paski papryczka odda więcej kapsaicyny niż taka w całości, a jak do tego potłucze się pestki, to już w ogóle będzie oooostroooo :odlot:.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: david81z »

Ja robię zwykły krupnik zgodnie ze sztuką, wrzucam do środka 0,7 całą papryczkę, zostawiam na tydzień i tak podaję. Moim zdaniem smak jest ciekawszy niż na samym miodzie, a papryczka pełni funkcję bajeru-ozdoby. :ok:
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Paprykówka??

Post autor: Kula »

Ja do paprykówki poza miodem zawsze dodaję kilkanaście ziaren czarnego pieprzu (na 3l trunku). Wzbogacają smak.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Durik »

Zrobiłem dwie sztuki na próbę. Pierwsza to litr 50% dodana jedna papryczka + 60 g miodu, druga to 0,5 litra 50% + jedna papryczka + 40 g miodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Durik »

Dostałem jeszcze cztery papryczki. Może teraz by dodać kilka ziaren pieprzu??

jpiwek
300
Posty: 304
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: jpiwek »

A na zapojkę mleko albo śmietana bo inaczej przy wodzie będzie piekło.
Awatar użytkownika

david81z
50
Posty: 84
Rejestracja: niedziela, 30 mar 2014, 14:47
Krótko o sobie: ,,Nie ma złej whisky, tylko niektóre są lepsze od innych''
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: david81z »

Najlepiej nie zapijać :)

Sprawdz to:
1/2 kg miodu
1/2 l wody
1 l spirytusu (95%)
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej
jedna papryczka

Wszystkie składniki oprócz spirytusu pakujesz do gara i mieszając powoli podgrzewasz, aż się zagotuje i utrzymujesz taki stan przez 5 minut, studzisz, dodajesz spiryt, czekasz do wytrącenia osadu, filtrujesz, rozlewasz do butelek i po jednej papryczce do środka.
Po tygodniu pijesz :pije:

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: acurlydrug »

Szkoda że tak późno przeczytałam ten temat. Zalałam papryczkę 70%, po 2 tygodniach i rozcieńczeniu do 0,7l jest niepijalne (za ostre). Teraz trzeba coś czystego nagotować by rozcieńczyć.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Paprykówka??

Post autor: Doody »

Słynna rosyjska "Pieriecowka" ;) Kiedyś pracując w Moskwie raczyliśmy się takimi wynalazkami.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”