Owocowe brandy dla początkujących.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

Tumak5 pisze: Myślałem żeby rozcieńczyć to 1:1 wodą, 1kg cukru na 10 litrów nastawu (mam karmę dla pszczół, może lepsza będzie), do tego pektoenzym i bayanusy...
Nic dobrego z tego nie wyjdzie :(
Robiłem taką próbę i aromatów malutko w tym było :(
Ja że wiedziałem to wyczuwałem jabłko ;) inni degustatorzy już nie :(
Pozdrawiam Góral .
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
koncentraty wina

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Szlumf »

Tumak5 pisze:................ (mam karmę dla pszczół, może lepsza będzie)......................Pozdrawiam
Uważaj z karmą. Trafia się taka, która bardzo trudno fermentuje i daje mało alkoholu choć w składzie na etykiecie nie ma nic co by było przyczyną.

Free
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 12 lis 2022, 21:02
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Free »

Witajcie :)
Fajny ten wątek o owocowym brendy! :respect: Wiele cennych informacji, narazie nie przebrnąłem przez cały wątek, ...większość dotyczy widzę jabłuszek, ale tli mi się w głowie pewna myśl... :D
Otóż chodzi o produkt, już od dłuższego czasu robię wina z dzikiej róży, smakuje i mi i mojej żonie, znajomym też :odlot: Ale tak zacząłem się zastanawiać się jak by smakowało brendy z DR, w sumie to też owoc, ...trochę inny, ale owoc :D i czy winko z DR byłoby dobrym produktem na brendy :scratch:

Może ktoś mógłby się wypowiedzieć w tym temacie. Może ktoś już robił taki manewr i z doświadczenia wie czy warto robić czy może lepiej zostawić winko z DR do degustacji jako winko :P Co o tym myślicie?

Robotę robiłym na Alembic Alquitar 5 l Three Bodies

Pytam bo w jakimś tam najbliższym czasie będę w PL i się zastanawiam :scratch: ...zamówić ten alembik i iść w to czy nie...
Ja wiecie, ten z tych z kawalerki :) to człowiek się zastanawia co i gdzie stawia :lol:

Pozdrawiam :freak:

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Pako23 »

Mój wujek robi z dzikiej róży i mu to smakuje. Ale do sedna nikt Ci nie powie czy będzie Ci to smakować , jak sam nie wypróbujesz to się nie przekonasz .

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Zbyszek T »

DR ma to do siebie, że z małej ilości owoców robisz dużo wina. W praktyce, to jest wino z cukru.
Destylowałem kiedyś. Produkt ma dużo aromatu różanego, ale brak ciała.
Aromat ładny, ale do starzenia i do dębu nie bardzo pasuje. Na brendy się nie nadaje moim zdaniem.
Na jakieś nalewki, owocowe czy ziołowe, jak najbardziej.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: wawaldek11 »

Zrobiłem kiedyś destylat z ponalewkowych owoców i średnio mi smakował. Ale jako dodatek do nalewek sprawdził się.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Psotnik84 »

Ja jestem w trakcie pierwszego nastawu który pójdzie na wino, a drugi i trzeci na tych samych owocach na destylat. Ale co z tego wyjdzie to zobaczymy po nowym roku. :ok:
Jeżeli mi nie posmakuje to będzie jako podstawa do nalewek.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: kwik44 »

Ja mam już z 3 lata z 10l destylatu po takich zlewkach owocowych, nieudanych bądź starych nalewkach. Przepuszczone na półkowej. I chyba to wleję do beczki... Smakowo nawet nie próbowałem jeszcze :(

Free
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 12 lis 2022, 21:02
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Free »

Dzięki za wasze podpowiedzi i spostrzeżenia :poklon;
Myślę zrobić tak ja Psotnik, pierwszy nastaw z DR pójdzie na winko, drugi i trzeci nastaw z mniejszą ilością wody pójdzie na eksperymenty :D może coś też położę na sitko w alembiku :scratch:
Mam też winko czereśniowo-porzeczkowo-jeżynowe, to też dam trochę na Alembik, popróbuje, posmakuje i w przyszłości podzielę się wrażeniami :)
Ostatnio zmieniony środa, 16 lis 2022, 11:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

thxluk
100
Posty: 130
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: thxluk »

Witam.
Dziś "dostałem" 110 kg jabłka GALA.
Jabłka zerwane były tydzień temu wiec wypada je od razu do beczki + wiertara.
I tu mam pytanie , czy z jabłek wycinać tzw. gniazda i szypułki czy tylko umyć i rozdrobnić mieszadłem ?
Dodam że nastaw będzie gotowany w zbiorniku z płaszczem + mieszadło .
Proporcje : jak na 1 stronie
10kg nastawu - 2kg cukry + 1 po 4-5 dniach .
Drozdze - 995
pozdr

Krychu35
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Krychu35 »

@thxluk :witam:
Szkoda twojej roboty jak masz płaszcz :scratch:
Całość zmielić, zadać drożdże i później do gara :ok:
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: dynio »

i nie 3kg cukru na 10L, a max 1/10.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”