Owocowe brandy dla początkujących.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
To raz powoli, i sumiennie oddziel frakcje.
K.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 12 cze 2019, 14:28 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Dobra rada,też tam myślę. Czas pokaże.
Scalone
Kamal mam pytanie, co myślisz o klarowaniu ? Po zlaniu z nad osadu ile dni trzeba klarować lub ile można, jak Ty to robisz. Dodam że będę pierwszy raz destylował nastaw owocowy i w dodatku na kolumnie aabratek bez płaszcza.
Scalone
Kamal mam pytanie, co myślisz o klarowaniu ? Po zlaniu z nad osadu ile dni trzeba klarować lub ile można, jak Ty to robisz. Dodam że będę pierwszy raz destylował nastaw owocowy i w dodatku na kolumnie aabratek bez płaszcza.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 cze 2019, 10:47 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Owocówki nie sklarujesz aż tak dokładnie jak cukrówki. Chyba że zrobisz wino, ale to potrwa.
Nie przejmuj się, że będzie mętne, jeśli nie wpakujesz do KEGa gęstego, to nie powinieneś przypalić.
Nie przejmuj się, że będzie mętne, jeśli nie wpakujesz do KEGa gęstego, to nie powinieneś przypalić.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Kolego nie ma jakiegoś ściśle określonego czasu klarowania nastawów, zacierów, win itp.. Jeśli dodasz jakieś środka klarującego to trochę to przyspieszy proces. Jak pozostawisz nastaw do samoczynnego sklarowania to potrwa to kilka dni, pomaga tutaj niska temperatura-choć teraz może być trudno o takie pomieszczenie.
Kolego po pierwsze to bym sprawdził blg jak nie ma 0 to jeszcze bym zaczekał chwilę (no chyba, że coś złego się dzieje w nasatwie to inna bajka). Miałem kiedyś przypadek ze zbożówką, która kiepsko dobijała do 0, ale jakoś trochę poczekalem i spokojnie doszło do 0.
Więc może trochę czasu dobrze zrobi twojemu nastawowi.
Życzę miłej pracy przy aparaturze
Kolego po pierwsze to bym sprawdził blg jak nie ma 0 to jeszcze bym zaczekał chwilę (no chyba, że coś złego się dzieje w nasatwie to inna bajka). Miałem kiedyś przypadek ze zbożówką, która kiepsko dobijała do 0, ale jakoś trochę poczekalem i spokojnie doszło do 0.
Więc może trochę czasu dobrze zrobi twojemu nastawowi.
Życzę miłej pracy przy aparaturze
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 85
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam serdecznie. Dawno juz mnie tu nie było Potrzebuje Waszej pomocy. Wiadomo ze owoce miękkie typu truskawka, malina etc. traca swoj aromat podczas fermentacji stad też gdy chce się zrobić z nich owocówkę należy zrobic tzw. geist. Czyli zrobic nalew na tych owocach, macerować je lub przeprowadzić dygestie jeżeli komus się śpieszy. A potem destylowac, tak robi sie np. himbeerwasser. Ale co z jagodami? Dostane je w prezencie i chce zrobic z nich cos dobrego. Czy ktoś z Was destylował kiedys jagody? Fermentowaliście czy może geist? Pomóżcie
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Jak masz sprzęt do gotowania gęstego, to gotuj, aby wyciągnąć całkiem dobry alkohol. Można trochę dolać czystego rektyfikatu ok. 60% - będzie więcej destylatu. A ile będzie tych owoców?
Truskawek nie robiłem w ten sposób, bo z alkoholu są jadalne Wiśnie też jadalne.
Odzyskiwałem alko z pigwowca, malin, śliwek, DR, tarniny i derenia. Nawet z orzecha włoskiego
Truskawek nie robiłem w ten sposób, bo z alkoholu są jadalne Wiśnie też jadalne.
Odzyskiwałem alko z pigwowca, malin, śliwek, DR, tarniny i derenia. Nawet z orzecha włoskiego
Ostatnio zmieniony środa, 19 cze 2019, 00:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Witam szanowne grono
Po 3 tygodniach zamierzam destylować nastaw. Z 60kg jabłek, trochę wody i około 8kg cukru otrzymałem 50l czystego nastawu wyciśniętego w prasie. Wszystko ma blg 2 , że od 5 dni nic się nie zmienia jutro wszystko wrzucam na rurki. Myślicie że to dobry pomysł, czy jeszcze czekać?
Po 3 tygodniach zamierzam destylować nastaw. Z 60kg jabłek, trochę wody i około 8kg cukru otrzymałem 50l czystego nastawu wyciśniętego w prasie. Wszystko ma blg 2 , że od 5 dni nic się nie zmienia jutro wszystko wrzucam na rurki. Myślicie że to dobry pomysł, czy jeszcze czekać?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Wszystko przygotowane, czaka na odpalenie. Tylko człowiek wróci z pracy i się bierze do roboty Na pewno opiszę wrażenia organoleptyczne. A tak swoją drogą może jakaś mała wymiana próbkami, nie koniecznie teraz, ale po sezonie śliwkowym? Ktoś byłby chętny ?
Ostatnio zmieniony sobota, 22 cze 2019, 21:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Ja się piszę na wymianę! Mam calvadosa/jabłecznik z nastawu 2018, a destylacja na półkach IV.2019- świeży ale może ktoś będzie zainteresowany. Znajdę tez 2 albo 3 letnią śliwowicę
Proponuję kontynuację na PW jak ktoś jest chętny.
FRUTTI pisze:[...]A tak swoją drogą może jakaś mała wymiana próbkami, nie koniecznie teraz, ale po sezonie śliwkowym? Ktoś byłby chętny ?
Ja się piszę na wymianę! Mam calvadosa/jabłecznik z nastawu 2018, a destylacja na półkach IV.2019- świeży ale może ktoś będzie zainteresowany. Znajdę tez 2 albo 3 letnią śliwowicę
Proponuję kontynuację na PW jak ktoś jest chętny.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2019, 18:16 przez chprzemo, łącznie zmieniany 2 razy.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Kolego a Ty się żalisz czy chwalisz?
Podaj więcej danych, ile jabłek, ilość wody. cukru na czym będziesz destylował.
Nie obraż się ale takich postów to są tysiące
Podaj wszystkie dane i najważniejsze nie zapomnij opisać efekt końcowy
Pozdrawiam Góral bagienny
Podaj więcej danych, ile jabłek, ilość wody. cukru na czym będziesz destylował.
Nie obraż się ale takich postów to są tysiące
Podaj wszystkie dane i najważniejsze nie zapomnij opisać efekt końcowy
Pozdrawiam Góral bagienny
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Parę dni temu opisywałem jak zrobiłem nastaw owocowy, z 70 kilogramów jabłek wyszło mi 32 litry soku i później dodałem 3 kilo cukru, bez dodatku wody. Jutro mija cztery tygodnie od zrobienia nastawu ,teraz w czwartek zlałem z nad osadu i jutro na rurę. Chcę destylować na kolumnie aabratek i będę to robił pierwszy raz bo dotychczas robiłem cukrówki. Z obiegiem zamkniętym chciałem się pochwalić bo pompka wielkości paczki papierosów tłoczy mi wodę na 3 metry,chula że hej
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Ok,jak coś to daj znać. Mam też potstilla od kuli ale jest u kolegi i ma on trochę roboty. Myślę nad zakupem potstilla od Zygmunta ale w poniedziałek zadzwonię do nich. Wszystko zależy od tego co mi wyjdzie na kolumnie, mam kolumnę od Akasa
Jestem zadowolony ze sprzętu, potstilla od kuli kolega chce odemnie kupić i dlatego myślę o miedzianym pot-stillu. Może doradzisz który lepszy,miedziany czy K.O. ?
Jestem zadowolony ze sprzętu, potstilla od kuli kolega chce odemnie kupić i dlatego myślę o miedzianym pot-stillu. Może doradzisz który lepszy,miedziany czy K.O. ?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Z racji motoryzacyjnego hobby podpowiadam, że bardzo podobne pompki pracują w dogrzewaczach w dieslach Volkswagena oraz innych gdzie jest webasto pracujące w temperaturze niższej niż 5*C. Dodatkowo jest w każdym modelu VW T4 który ma nagrzewnicę na tylną część budy. Pompki oryginalne Piersburg (za kwotę 400 zł) często występują w zamiennikach za 89 zł.
Przepraszam za offtop ale muszę dodać bucny komentarz.chilka69 pisze:Pompka to fotton ft08 ah 12vdc, jestem zajebiście zadowolony. Wielkości może mniejsza od paczki fajek,może chodzić 24 H i temperatura cieczy nawet 100 stopni Celsjusza
Z racji motoryzacyjnego hobby podpowiadam, że bardzo podobne pompki pracują w dogrzewaczach w dieslach Volkswagena oraz innych gdzie jest webasto pracujące w temperaturze niższej niż 5*C. Dodatkowo jest w każdym modelu VW T4 który ma nagrzewnicę na tylną część budy. Pompki oryginalne Piersburg (za kwotę 400 zł) często występują w zamiennikach za 89 zł.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Absolutnie nie dyskryminuję kolumny do wykorzystania do smakówek... wystarczy delikatny tuning czyli wysypanie połowy lub całości sprężynek i albo praca na pustej rurze lub na trzech luźno rozczochranych zmywakach...
Nie chcę wyjść na buraka ale też mam kolumnę na spirytus z OO oraz zwykłego potstilla, który wiedzie u mnie absolutny prym. To sprzęt mega uniwersalny na którym można zrobić dosłownie wszystko...chilka69 pisze:Rozumiem Gacek, ja wolę mieć dwie i zależy co robię to mam pod ręką sprzęt jaki potrzebuje,jestem laikiem i nie chcę kombinować. Robię cukrówke to mam kolumnę a jak potrzebuje bimbru to mam potstilla
Absolutnie nie dyskryminuję kolumny do wykorzystania do smakówek... wystarczy delikatny tuning czyli wysypanie połowy lub całości sprężynek i albo praca na pustej rurze lub na trzech luźno rozczochranych zmywakach...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
A robiłeś porównanie czy taki sam destylat wychodzi? Chodzi o owocówki
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 23:13 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Moje porownania są trefne bo obydwa destylaty mi bardzo smakują.
Problemem jest jedna rzecz - czas...
Destylaty zawsze są wcześnie degustowane przez moich przyjaciół. Czas nie jest moim sprzymierzeńcem. Jedni mówią, że to pospolity bimber i berbelucha a inni źe to dobry trunek. Niestety ale to niezależnie od tego czy destylat dojrzewa w szkle, kamionce czy w beczce zawsze nieubłagalny jest czas...
Mimo wszystko kocham gołą miedzianą rurę ☺
Problemem jest jedna rzecz - czas...
Destylaty zawsze są wcześnie degustowane przez moich przyjaciół. Czas nie jest moim sprzymierzeńcem. Jedni mówią, że to pospolity bimber i berbelucha a inni źe to dobry trunek. Niestety ale to niezależnie od tego czy destylat dojrzewa w szkle, kamionce czy w beczce zawsze nieubłagalny jest czas...
Mimo wszystko kocham gołą miedzianą rurę ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
Mam tylko jedno pytanie... a mianowicie czy jabłecznik masz czysty eau de vie czy już dębiony w beczce lub szczapkach?chprzemo pisze: Ja się piszę na wymianę! Mam calvadosa/jabłecznik z nastawu 2018, a destylacja na półkach IV.2019- świeży...
Proponuję kontynuację na PW jak ktoś jest chętny.
Pozdrawiam Gacek.