Owocowe brandy dla początkujących.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Heh, powiem Ci Gacek, ze nawet nie pomyslalem ze mozna gotowac w kawalerce :D Teraz to mnie zadziwiles :shock: Akurat ja mam beczki 100l bo 200 w razie potrzeby nie ma jak przesunac. Myslalem, ze pedzenie to temat typowo wiejski a tu kawalerka :shock: No nic, nie ma w takim razie tematu bo to przerasta moje wyobrazenie :D Niech kazdy sobie gotuje na czym tylko uwaza i gdzie tylko chce. Nawet w kawalerce :odlot:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: lesgo58 »

Koledze włączył się tryb pod nazwą malkontent, albo przesilenie wiosenne jest zbyt intensywne... :D
Ostatnio zmieniony piątek, 29 mar 2019, 16:06 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: ziemba12345 »

lesgo58 pisze:Koledze włączył się tryb pod nazwą malkontent, albo przesilenie wiosenne jest zbyt intensywne... :D
Chyba tak :D
Ostatnio zmieniony piątek, 29 mar 2019, 16:06 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: radius »

Na przesilenie wiosenne, proponuję codziennie szklaneczkę oskoły :ok: Ciurka już na całego :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: ziemba12345 »

Radius, zamiast tego spuszcze sobie po 200ml sliwowiczki, calvadosa i koniaczku :D Pokroje wedzonej sloninki, kielbasy z czosnkiem, salcesonu i pasztetowej :) Jutro bede na dzialce kopal ogrodek to przy okazji zajze do piwniczki bo w tym roku jeszcze tam nie bylem. I dzieki wam i koledze Gackowi, ktory zadziwil mnie swoimi opowiesciami o gotowaniu psoty w kawalerce jutro bede mial pyszny wieczor ;)

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Witam, mam 80 kilogramów jabłek z zeszłego roku i próbowałem dać je przez sokowirówke wolnoobrotową ale robi się mus jabłkowy,pojechałem szybko kupić normalną sokowirówke. Też lipa,stwierdziłem że jabłka są z małą ilością soku. Postanowiłem jutro potraktować je wiertarkę z mieszadłem, dodam pektoenzym, muszę dodać trochę cukru i trochę wody bo jest za gęste. Mam 20 litrów i zostało mi połowę jabłek, sokowirówką robił bym do rana. Nigdy już nie będę robił z jabłek zeszłorocznych, wolę świeże,proszę o poradę bo robię to pierwszy raz, dotychczas robiłem spirytus na kolumnie. Nastaw też chcę destylowac na kolumnie
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: lesgo58 »

@chilka69
Jabłka przerób jakbyś robił wino. (zresztą każdy nastaw to jest po prostu wino).
Do beczki. Rozbełtać czymkolwiek. Np. mieszadłem na wiertarkę. Dodaj pektoenzym i potem drożdże. Po burzliwej fermentacji - tak ok. 5-7 dni odciśnij gęste i już rzadkie fermentuj do końca. Jeśli będziesz to robił w warunkach w miarę higienicznych to po fermentacji możesz zostawić na kilka dni do zgrubnego sklarowania. To w przypadku gdy gotujesz w baniaku z grzałkami w środku, żeby nie przypalić gęstego. Nie przejmuj się gdy w nastawie gdy będziesz przelewał do baniaka będzie trochę szlamu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 10:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Ok, dzięki. Mam drożdże winne, pierwszy raz robię nastaw owocowy bo dotychczas tylko cukrówki. Keg mam bez płaszcza, będę próbował później to klarować .
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 09:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Po wielu próbach na różnego typu sokowirówkach o marnej wydajności postanowiłem kupić zachwalaną na forum litewską tarkę do ziemniaków. 3 szkrzynki jabłek tj 45 kg przerobiłem z żoną w godzinę, łącznie z wydłubaniem gniazd nasiennych. Dla mnie to był strzał w dziesiątkę. Całość do wiadra i na to drożdże. Gęstwa ułożyła się jak kożuch na górze, a rzadkie spuszczam z kranu na dole wiadra. Polecam.
Pozdrawiam Gacek.

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Mógłbyś pokazać fotkę jak to wygląda? Wiedział bym czego szukać.
Mam maszynę do tarcia ziemniaków, zaraz spróbuje. Mam drożdże i pożywkę, pektoenzymów nie mam. Gacek- dodajesz wodę? Cukier?Później odcedzasz i dalej fermentujesz ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 11:14 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Teraz przerobiłem 10 kilo jabłek chyba w pół godziny na mojej maszynie do tarcia ziemniaków, jestem zadowolony. Jutro żona pojedzie do sklepu oddać sokowirówke
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Podaję link do maszynki MIGIRIS:
https://allegro.pl/oferta/litewska-masz ... 7041343680

Jabłka opłukuję delikatnie zimną wodą (robię to na tak zwaną sztukę aby opłukać jakiś kurz czy pająki). Nożykiem do gniazd nasiennych dziurawię jabłko na wylot i dzielę jabłko na ćwiartki. Dopiero jak mam cały garnek odpalam maszynę i tarkuję całość na mus. Kiedyś dodawałem pektopol ale teraz przy tej maszynie uważam to za zbyteczne. Na 45 kg jabłek (po wydlubaniu gniazd ok 42kg) dodaję 5 kilo cukru oraz trochę wody którą opłukuję z jabłek naczynia oraz maszynę. Drożdże polecam winne, nie żadne turbo bo według mnie odcinają aromaty z owoców. Poza tym nigdzie mi się nie śpieszy, nawet niech przerabiają to w trzy tygodnie to nic się nie stanie. Przy zalewaniu do fermentorów trzeba zwrócić uwagę na poziom zalania, podczas fermentacji tzw gęstwa unosi się do góry i tworzy kożuch, może wikipić przez rurkę. BLG nie mierzę już w ogóle. Co do destylacji to na zwykłym kegu gotowałam tylko rzadziznę, sam nastaw (można by było powiedzieć nawet cydr). Odkręcałem kranik w fermentorze i przez drobne sitko leciało dopóki się nie zapchało. Z resztą mordowałem się z wyciskaniem przez pieluchy tetrowe ale kupę syfu robiĺem w kuchni. Teraz mam zbiornik z płaszczem i wlewam wszystko jak leci...
Pozdrawiam Gacek.

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Mierzyłem Blg i mam 16, także nie dam cukru ani wody. Jeżeli będzie cały czas gęste to może wtedy. Drożdże mam winne plus pożywka firmy Browin
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Lecisz kolego z tym koksem... 16 BLG na owocach jest OK. Ja przy cukrówce nie przekraczam 20-22BLG, ale to inny temat... jeżeli masz pożywkę to na pewno nie zaszkodzi...
Pozdrawiam Gacek.

użytkownik usunięty
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: użytkownik usunięty »

chilka69 pisze:Mierzyłem Blg i mam 16, także nie dam cukru ani wody. Jeżeli będzie cały czas gęste to może wtedy.
Cześć
Mierzyłeś Blg czystego soku czy urobku brutto?
Zadziwiająco wysokie Blg
Dziś zlalem znad osadu wypracowany, 100%z odmiany jonagold i miał 11blg a po dodaniu 2kg glukozy na 25l soku, wzrosło do ok. 16 Blg
Ciekawe jaki to gatunek dał Ci 16blg
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

Sok pewnie nie był klarowny i sfałszowało pomiar
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Podobny wynik daje Ligol jak dobrze pamiętam... musiałbym spojrzeć w swój skoroszyt. Dam znać.
Pozdrawiam Gacek.

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Mierzyłem czysty sok i tak wyszło
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Doody »

Ja również kupuję sok wyciskany z jabłek od gościa, który ma swój sad. Sok czysty bez żadnych dodatków ma 16-17Blg. Też byłem zdziwiony ale wydajność potwierdziła pomiar.
Pozdrawiam
Darek

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Jabłka mam z zeszłego roku,za 80 kilo dałem 30 zł, znajoma ma sad. Jabłka zdrowe nie poobijane ,następnym razem kupię prasę. Wpierw starkuje na maszynie do tarcia ziemniaków a do klarowania wycisnę przez prasę
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Ja za szarą renetę płacę 1,50 zł, ale ostatnio aromat tego jabłka był tragiczny, nie mam pojęcia dlaczego... chyba tylko czas i cierpliwość mnie ratują. Co do prasy to jest na rynku kilka rodzai, nieatety nie wiem która jest najlepsza. Jeden ze znajomych zrobił sobie samemu z podnośnika od samochodu, w worku zostają praktycznie resztki jak wióry.
Pozdrawiam Gacek.

użytkownik usunięty
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: użytkownik usunięty »

Doody pisze:Sok czysty bez żadnych dodatków ma 16-17Blg. Też byłem zdziwiony ale wydajność potwierdziła pomiar.
Cześć
Pamiętasz odmianę tych jabłek?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Doody »

Nazwy Ci nie powiem. Jak będę kupował następną partię nie omieszkam się zapytać. Ty były średniej wielkości żółte jabłka (bo kupowałem też oprócz soku).
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: .Gacek »

Panowie czy macie może jakieś doświadczenia z dodawaniem soku do surówki z pierwszego odpędu? Mam teraz 9 litrów surówki z pustego PS-a (zawsze miałem w środku luźno rozczochrane zmywaki) , tak myślę czy nie dolać litra prawdziwego soku NFC... gdzieś się przewijał podobny temat ale nie mogę namierzyć...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

Dodaj ze 2l antonówki z Tymbarku REWELACJA :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli do uzyskanej surówki z pierwszego tłoczenia np. 10l, dodajesz 2l soku jabłkowego i zalewasz wodą do ok25l brutto?
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: klepa »

.Gacek pisze:Ja za szarą renetę płacę 1,50 zł, ale ostatnio aromat tego jabłka był tragiczny, nie mam pojęcia dlaczego...
A to akurat nie jest jakaś super zagadka. Szara R. pod względem aromatu do najwybitniejszych renet nie należy. Jeśli zbiór odbył się we wrześniu, to w marcu jabłuszko jest już takie dość wczorajsze. No i jeśli w maju (w maju?) płacisz półtorej złotówki za kilo, to... ;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

@de facto Tak do surówki z pierwszej destylacji dolewam 2 litry soku antonówka z Tymbarku i pózniej woda do 20% :D
Smacznego :pije:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Witam, dzisiaj po trzech dniach zrobiło się takie gęste że chyba muszę dolać wody. Chcę dodać pożywkę, mam mieszadło na prąd do mieszania. Co byście mi zaproponowali? Ile wody na 80 kilo jabłek, skoro wcześniej nie dolewałem.Dałem dwie paczki drożdży Browin Fermivin ,czy to nie za mało?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: lesgo58 »

Nic nie dolewaj. Gęste jest na wierzchu, a pod spodem masz płyn. Zrób takie coś - zanurz to gęste (potocznie nazywane czapa) i się przekonasz ile rzadkiego wypłynie na wierzch.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Próbowałem to pomieszać ale to wszystko jest gęste, jutro pomieszam to delikatnie mieszadłem i zobaczę co będzie. Jak będzie gęste to dodać wody?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

Gęste w jakim sensie? Jest czapa z owoców czy jak kisiel?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Nie jak kisiel, czapa z owoców. Ja te jabłka zmieliłem na maszynie do tarcia ziemniaków i już wtedy było trochę gęste, ale teraz jest jakby jeszcze gęstsze. Dolać wody ?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: lesgo58 »

Jest gęstsze, bo gęste wypychane przez gazy kumuluje się na górze.
Cierpliwości. Dopóki nastaw pracuje daj mu spokój.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

Zatapiaj tą czapę co najmniej raz dziennie
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Ok, poczekam. Będę raz dziennie zanurzał to gęste z góry
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Góral bagienny »

Jak masz wiertarkę z mieszadłem to puść ją w ruch niech wymiesza dobrze nastaw :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Mam mieszadło ,zaraz spróbuje

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: chilka69 »

Wymieszałam mieszadłem i dalej jest gęste, konsystencja jakby ziemniaki zostały starte na placki do smażenia
Ostatnio zmieniony piątek, 7 cze 2019, 23:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”